0

П ри храненето през лактацията трябва да се има в предвид, че нуждите на овцете от енергия и хранителни вещества през първите 2-3 месеца са значително по-големи, отколкото през бременността.

При храненето през лактацията трябва да се има в предвид, че нуждите на овцете от енергия и хранителни вещества през първите 2-3 месеца са значително по-големи, отколкото през бременността.

Това налага повишаване на количеството и разнообразието на изхранваните фуражи. Млечността на близнилите овце е с около 20-30% по-висока, отколкото на овцете с едно агне, поради което и нуждите им от храна са по-високи. Това изисква още след оагването тези овце да бъдат отделени в индивидуални боксове и храненето им да бъде на по-високо ниво.
Първите дни
Храненето на овцете през първите дни след оагването има много голямо значение. След оагването овцете се поставят в боксове, застлани със суха слама, и скоро след това им се предоставя чиста затоплена вода за пиене. През първите дни основният фураж в дажбата на овцете е доброкачественото люцерново или ливадно сено, което се дава на воля. Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж, на два пъти през деня.


Дажби
През следващите дни концентрираният фураж се увеличава с по 50-100 г до достигане 700-800 г в края на първата седмица. По-късно количеството на изхранвания концентриран фураж може да бъде увеличено или намалено, като това се определя индивидуално и зависи от млечността. Най-подходящите концентрирани фуражи са царевицата, ечемикът, овесът, пшеничните трици и богатите на белтъчини – слънчогледов, соев, памуков шрот, грах, фий, соя и др. Посочените фуражи могат да се дават на овцете поотделно или смлени под формата на концентрирана смеска.
Силаж
При наличието на царевичен силаж изхранването му в намалени количества (1 кг) може да започне от 4-5-ия ден след оагването, като се увеличава постепенно, за да достигне до пълна дажба (около 3 кг) към 10-15-ия ден. Увеличаването на силажа става за сметка на сеното, което след 15-ия ден трябва да участва в дажбата в количество 1-1,5 кг.
След 15-ия ден в дажбата на лактиращите овце могат да се включат и следните сочни фуражи: кръмно цвекло, цвеклови резанки, картофи, тикви и др. – средно по 2-3 кг дневно. Тези фуражи се приемат с голям апетит от овцете, стимулират млечността и подобряват храносмилането и усвояването на другите фуражи. При липса или недостиг на сено то може да бъде заменено отчасти с груби фуражи като слама, плява или царевичак в количество 0,5-1 кг дневно.