Семената на пипера покълват във влажна хартия
2

Семената на пипера покълват във влажна хартия

Растението обича поне 6 часа слънце и температури между 21 и 27ºC

Отглеждането на пипер не е трудно, но може да се появят проблеми.

На първо място, важни условията на околната среда. Студените нощи са по-вредни за тази култура, отколкото топлината.

Пиперът обича температури между 21 и 27 градуса.

Когато отглеждате тази култура, трябва да имате предвид както дневните, така и нощните температури. Това е ключов фактор за реколтата, която ще добиете.

Важно е също така да знаете не само как да засеете семената, но и кога да направите това.

Ако живеете в по-топъл климат, можете да засеете семаната директно дв почвата. В повечето случаи обаче семената трябва да се засеят на закрито, заради дългия период на вегетация, пише „Рурълспраут“.

Засяване

Засяването на семената трябва да стартира 8-10 седмици преди разсадът да се премести в градината. Преместването в градината трябва да се случи 2-3 седмици преди датата на последния очакван мраз, когато нощните температури няма да паднат под 15 градуса.

Има трикове, с които да накарате семаната да покълнат. Това се случва в рамките на седмица, след като температурите са достигнали оптималните 21-27 градуса. Това е доста топло, в сравнение с температурите, необходими за други растения, които отглеждаме в градината.

За да ускорите процеса, вземете дебела кухненска хартия, намокрете я и я изтискайте. Когато тя е влажна, сложете вътре семената. Заедно с тях вътре сложете влажната хартия в найлонова торбичка на топло място. Подходящо място е отгоре на хладилника или кухненски плот.

Когато семената започват да покълват, можете да ги засеете в индивидуални контейнери, където те ще растат в следващите два месеца.

Светлина

Пиперът обича слънцето. Осигурете им 6-8 часа слънчева светлина за оптимален растеж.

Пиперът обича добре дренирана глинесто песъчлива почва, която е богата на органични вещества. Намерете му ново място в градината, за да спазвате сеитбооборота.

Трябва да подхранвате с компост, но имайте предвид, че твърде много азот в почвата им вреди. Пиперът расте по-бързо, но дава по-малко реколта.

Сладкият пипер узрява за два или три месеца. За лютите чушлета са необходими до 150 дни.

Каляване

Изчакайте най-подходящия момент за закаляване на разсада. Това означава да го излагане на по-ниски температури, така че привикне към външните условия. Не можете да вземете растението от парника и да го посадите направо в градината. Това ще бъде за него шок.

Вместо това пренесете разсада навън, когато температурите стигнат поне 18 градуса. Оставяйте го за няколко часа на открито всеки следобед за 3-4 последователни дни. Никога не оставяйте разсада навън през нощта. Постепенно увеличавайте часовете, в които е на открито.

Когато всяка опасност от мраз е отминала, настъпва времето за засаждане. Заседете растенията малко по-надълбоко, отколкото са били в контейнерите.

Оставете достатъчно място между растенията – 25-40 сантиметра между тях с разстояние между редовете поне 40 сантиметра.

 

 

Сложете мулчи срещу плевели


Пиперът не обича преполиването. Вместо това се фокусирайте дали почвата е с добри условия. Помнете, че тя трябва да се дренира добре и да е богата на органични вещества.

При по-леко поливане е добре да сложите мулч. Мулчирането предотвратява появата на плевели. То пази и от прекалено изпаряване на влагата от почвата.

От полза е да премахвате първите цветова. Така растението влага повече енергия за растеж, включително за по-дълбоко вкореняване. Освен това предотвратявате по-ранно появяване на плодове, които са податливи на болести.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.