Семеен бюджет: Как да пестим от сметката за ток в домакинството

Семеен бюджет: Как да пестим от сметката за ток в домакинството

С въвеждане на лятното часово време от неделя нощната тарифа ще се отчита от 23:00 до 7:00 часа

Едно от сериозните пера в семейния бюджет е сметката за електроенергия. Чрез изграждане на енергийно ефективни навици у потребителите в дългосрочен план дават съществено отражение върху сметките за ток.

От ЕНЕРГО-ПРО припомнят някои от най-полезните съвети по темата:

•         Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.

•         В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.

•         Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.

•         При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.

•         Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.

•         Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.

•         Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.

•         Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно заредени. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.

•         Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.

•         Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.

От тази неделя, 31 март, преместваме стрелките на часовниците с един час напред, което автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22:00 ч. до 6:00 ч. през зимата те се променят на 23:00 ч. до 7:00 ч. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенергия. Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.