СЕМ с призив: Медиите без сензации и насаждане на страх в пандемията

СЕМ с призив: Медиите без сензации и насаждане на страх в пандемията

Медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията. Това призовават от СЕМ в специална позиция.

От там посочват, че във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света СЕМ отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от COVID-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията, като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве. С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.

СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

"Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория", завършват от регулатора.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.