СЕМ: С оставката на генералния директор на БНР атмосферата ще се нормализира

СЕМ: С оставката на генералния директор на БНР атмосферата ще се нормализира

С оставката на генералния директор на БНР и с процедурата за избор на нов титуляр искрено вярваме, че атмосферата в БНР ще се нормализира. Това каза Розита Еленова от СЕМ по време на заседанието на Комисията за БНР.

Тя обясни, че с казуса с БНР са вървели две паралелни сюжетни линии. По думите й самият факт, че някой се чувствал несвободен, че се говори за липса на свобода било проблем. Тя определи спирането на сигнала на „Хоризонт“ като безпрецедентен акт.
„Липсата на воля за безпрецедентно потъпкваване на ценностите дискредитираха г-н Костов, затова СЕМ сне доверието“, каза тя. Еленова посочи, че що се отнася до някакъв вид законови липси няколко пъти относно тази ситуация всички са употребявали думата безпрецедентна.
"Няколко пъти се опитвам да не ползвам тази дума и не мога да намеря синоним", уточни тя.По думите й явно никой не е можел да я предвиди в написването на закона.
"Ако се приеме, че може в бъдеще да попаднем в подобна ситуация може би този пропуск би могъл да се попълни в това да бъде гарантирано постоянното излъчване на сигнала на обществения доставчик, независимо дали той е БНР или БНТ", обясни Еленова.

"Няма как да разбера свободата на словото като едностранчиво отстояване на една и съща позиция – това е манипулация", зави от своя страна депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев.
По думите му общественият натискът се осъществява, когато са засегнати интересите на един и същи кръг. „Аз никога не спирам да го казвам кой е този кръг. Това е кръгът „Капитал“. Други ги наричат кръга „Сорос“. Тогава започва натискът. Този натиск е по повод конкретни интереси“, подчерта още Цонев.

Той посочи, че макар че става въпрос за много уважаван от него журналист, на когото е гостувал и отговарял на въпроси, не трябвало да се прикриват зад свободата на словото.
"Ако ще водим разговор за свободата на словото в контекста на случая няма как да не прибавим много други случаи, да не разглеждаме други аспекти на свободата на словото. Има ли плурализъм в едно предаване? Има ли плурализъм в една дирекция, в една програма като „Хоризонт“, в една телевизия. В какво се изразява плурализма?", попита Цонев.

По думите ми все пак ставало въпрос за обществена медия и свободата на словото нямало как да се разбера като едностранчиво отстояване на една и съща позиция. По думите му това не било свобода на словото, а манипулация а на свободата словото и то от една обществена медия.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.