Мандатът на генералния директор на Българското национално радио - Светослав Костов беше прекратен предсрочно.

Решението единодушно беше взето на заседание на Съвета за електронни медии с пет гласа "за". Членовете на регулатора изтъкнаха, че се водят от обществения интерес, като по думите им със спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ в рамките на 5 часа на 13 септември, е нарушено правото на гражданите да бъдат информирани.

На пръв поглед налице е едно нарушение, но има много утежняващи обстоятелства

изтъкна Ивелина Димитрова от СЕМ. С оглед притесненията, изразени от Бетина Жотева, че законът изисква наличието на системни нарушения, председателят на регулатора София Владимирова коментира: „Като член на Съвета за електронни медии поемам своята отговорност, като кажа, че г-н Костов, за когото гласувах преди три месеца, не се справя. Не мога да си позволя да чакам нарушенията да станат системни.“

На заседанието беше резюмирано и становището на Светослав Костов, което той изпрати в срок, след като СЕМ стартира процедурата по предсрочно прекратяване на мандата му. В него той оспорва наличие на основателни причини за прекратяването на мандата му. Сред изтъкнатите доводи бяха фактите, че БНР създава и разпространява и регионални програми освен тези с национално покритие „Хоризонт“ и „Христо Ботев“. В цитираното становище се изтъква, че практически „Хоризонт“ е била налична онлайн, а правото на информираност на гражданите БНР спазва не само с тази програма.

Въпреки изброените мотиви, регулаторът гласува с пълно мнозинство отстраняването на Светослав Костов от длъжността. За изпълняващ длъжността генерален директор на БНР бе посочен Антон Митев, директор на Дирекция Архиви в медията. До три месеца съветът трябва да посочи нов шеф на БНР.

До момента СЕМ е наложил две глоби на радиото - 7000 лв за нарушаване на лицензията, която е за 24-часово излъчване и 20 000 лв за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Два часа след решението на СЕМ, Светослав Костов, заедно с адвокат Николай Кунев, който е подготвил становището за регулатора, дадоха пресконференция в БНР, за да представят мотивите си. Освободеният шеф заяви, че по време на гласуването мотивите, които е изпратил са „споменати отгоре-отгоре, не са прочетени до край“. Самият той не присъства на заседанието на СЕМ.

С решението си СЕМ показва, че или са над законите или работят за дестабилизация на радиото

заяви Костов, който е категоричен, че ще обжалва. Документите ще бъдат внесени в съда от адвокат Кунев още следващата седмица. Основната теза на Костов е, че СЕМ обосновават решението си с 3 административно-наказателни производства. Едно от тях обаче е извършено по време на управлението на предишния изпълнителен директор – Александър Велев. Второто се обжалва за законосъобразност. А третото, което се отнася до нарушението на лицензията, също се обжалва „тъй като в нито един момент на 13.09.2019 г БНР не е спирало да предоставя радиоуслуга по отношение на програма „Хоризонт“ чрез електронна съобщителна мрежа“, както е записано в мотивите. Останалите програми на БНР са се излъчвали и слушателите са получавали информация от тях, така че не е грубо нарушено правото им на информация. С тези доводи Костов ще бори аргументирането на „системност“ от СЕМ - условие за сваляне на мандата на директор на БНР.

„Днес, решението на СЕМ, и то на всяка цена, не е с мисъл за радиото“, заяви Костов, който припомни, че предстоят местни избори следващата седмица и попита защо това решение не е било отложено след тях, а ако е било толкова спешно – защо не му е свален мандата още на следващия ден след като законът позволява.

Върху мен натиск никой не е упражнявал!

заяви категорично Костов. „Натиск върху мен идва само от СЕМ и от хора, които тръгнахме да разследваме за едни изчезнали пари“, допълни той, като разясни, че преди 3 години бюджетът на радиото е бил на плюс 3,4 милиона лева, а днес е на минус. „Аз имам своята информация защо спря сигнала на 13-ти, но докато не се произнесе прокуратурата няма да я споделя“, каза още Костов, който за пореден път категорично отрече да е наредил спиране на сигнала.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата погна ямболия за публично потрошен телевизор

Бързо досъдебно производство за хулиганска проява: потрошен публично телевизор и отправени призиви да не се изпълняват указанията за борба с разпространението на COVID – 19 e образувала районната прокуратура в Ямбол срещу 35-годишен местен жител.

Раздадоха 101 пакета с храни на медици и близките им под карантина

101 пакета с хранителни продукти са раздадени на медици и близките им, които са под карантина в Пазарджик, Велико Търново и Шумен, както и на поставените под карантина медици и техните близки от Александровска и от Пета градска болница в София. Това съобщиха от инициативата „Заедно ще се справим“, която е организирана от Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Организация на евреите в България „Шалом“.