СЕМ пази децата пред екрана с Кодекс на поведението

СЕМ пази децата пред екрана с Кодекс на поведението

Съветът за електронни медии ще приеме кодекс във връзка с ограничаването на достъпа на децата до неблагоприятно за тях съдържание в електронните медии. Това става ясно от приетият днес проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

Според документа, въпросният Кодекс на поведението ще трябва да бъде изготвен от СЕМ, съвместно с доставчиците на медийни услуги, включително Българската национална телевизия и Българското национално радио, а веднъж приет, той ще бъде задължителен.

Предприеманите мерки могат да включват избор на време на излъчване, средства за проверка на възрастта, кодиране или други подходящи технически мерки за информиране и защита на аудиторията. За най-вредно съдържание се смята излъчването на неоправдано насилие и порнография, гласи проектът на ЗИД на Закона за радио и телевизия.

Всички правила от кодекса ще бъдат публикувани на сайта на медийния регулатор, който ще следи и за тяхното спазване.

Именно защитата на децата е сред основните опорни точки в приетия проект. Законопроектът има за цел да транспонира разпоредбите на Директива (ЕС) 2018/1808 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 година за изменение на Директива 2010/13/ЕС за координирането на някои разпоредби, установени в закони, членки, отнасящи се до предоставянето на аудиовизуални медийни услуги (Директива за аудиовизуалните медийни услуги).

Директивата изисква държавите членки на ЕС да приемат и публикуват до 19 септември 2020 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими да се съобрази действащото национално законодателство с новата регулаторна рамка на ЕС в областта на медиите.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения. В проекта се предвиждат условия на равнопоставеност, съхраняване на целостта на вътрешния пазар и засилване на правната сигурност. Предвидена е по-голяма гъвкавост в регламентирането на телевизионната реклама.

Законопроектът въвежда понятието платформи за споделяне на видеоклипове, които също ще попадат под регулацията на СЕМ. Сред популярните в България е VBOX7.

Документът създава възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилва се защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео. Законопроектът предвижда постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

С цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите, Съветът за електронни медии включва в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

В законопроекта са предвидени и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти и по отношение на всички видове медии.

Разпоредбите относно защитата на личния живот и защитата на тайната на източниците са прецизирани с оглед развитието на стандартите в международното право.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.