Селско училище дало имот за първата родна радиоантена
6

Селско училище дало имот за първата родна радиоантена

Филм разказва 85-годишната история на Радио Стара Загора

Селско училище е предоставило свой имот , за да бъде монтирана първата антена на Радио Стара Загора през вече далечната 1936 година, разказва първия по рода си документален филм за 85-годишнината на медията, който бе представен пред публика в Града на липите.

Специално назначена комисия е обходила с файтон околностите на Града на липите, за да набележи подходящите терени за съоръжението с височина 60 м, което било проектирано от унгарски инженери за нуждите на първата извънстолична радиостанция. Харесали ливада, собственост на жител от село Могила, тъй като липсвала възможност за замяна настоятелството на школото се съгласило да бъде използван негов имот, разказва авторът на сценария и директор на радиостанцията отскоро Здравко Георгиев. Подробностите са описани в книга на проф. Веселин Димитров,, която отдавна е библиографска рядкост. Във филма, заснет от оператора Емил Енев в рамките на 45 минути се проследява биографията на една от най-старите медии в България, чийто първи сигнал излита в ефира на 21 май 1936 година след специална заповед на тогавашния началник на родното радиоразпръскване , интелектуалеца Панайот Тодоров с творчески псевдоним Сирак Скитник.

Запазената и до днес разпоредба гласи: „Съгласно заповедта на г-на Министра от 21 т.м. да се почне редовно програмно предаване от Студио Стара Загора на обед и вечер. Съобразно наличността на живи изпълнители на концерти, сказки и материалите, с които Студиото разполага, ще се реди системна програма“.

Първият глас е на актрисата Мара Шопова, /майка на големия български актьор Наум Шопов/, а първи говорителки-доброволки са Антония Денева, оперната певица Екатерина Манчева и студентката по немска филология Здравка Грашева. 

По онова време  в Стара Загора има 634 радиоприемника, Сливен - 407, а в Хасково -295 апарата. Първият щатен служител на радиото е поетът Иван Хаджихристов, който постъпва на работа на 15 декември 1935 година като програмен ръководител. Длъжността "уредник" е за човек с музикално образование и това е д-р Стоян Иванов Паунчев, музиколог и цигулар.

В аудиофондовете си радиото съхранява записи с гласовете на поета Пеньо Пенев, първия космонавт Юрий Гагарин и гениалния френски мим Марсел Марсо.Над 100 000 са записите с класическа музика, надхвърлят 60 000 записаните народни песни в изпълнение на имените певци като Стайка Гьокова, Петкана Захариева, Кичка Савова, Иван Шибилев, Елена Граматикова, Делка Балева, Магда Пушкарова, Георги Чилингиров, Зорка Желязкова и още десетки други.

Радиоисторията на  Стара Загора всъщност започва десет години по-рано: на 13 декември 1927-а местният вестник „Дума“ съобщава за предстоящото монтиране на радиоапарат в кафене „Бузлуджа“. В края на следващата година в града вече са регистрирани шест радиоприемника. През 1931 г. е основан клон на радиолюбителския съюз „Родно радио“ с председател Антон Куманов и около петдесет членове. Една от целите му е „да се построи местна радиостанция за предаване на опера, концерти и др. в града и целия окръг“. За осъществяването ѝ допринася решението на Старозагорската община да се предостави сградата, заемана от тогавашното училищно настоятелство, за нуждите на регионалното радио, докато бъде изградена сграда специално за него.

На 1 февруари (според други източници – на 10 февруари) 1936 година  е осъществено първото пробно предаване на Радио Стара Загора чрез средновълновия предавател край сeло  Могила, който излъчва програмата му цели 77 години до 7 април 2013-а.

Работата над филма е продължила близо година заради ковид-пандемията, до няколко дни той ще може да бъде гледан от любителите на историята и от сайта на радиото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.