Селото на Енинския апостол се сдоби с флаг и 15-метров стоманен кръст
2

Селото на Енинския апостол се сдоби с флаг и 15-метров стоманен кръст

Казанлъшкото село Енина, където през далечната 1960 година при реставрация на храма „Света Параскева“ е открит случайно най-старият запазен кирилски паметник /Енинския апостол/ вече си има собствен флаг, похвали се кметицата Димитрина Дончева.

Знамето е изработено по проект на младия Калоян Кисьов и вече се вее редом с националния и на ЕС флагове пред кметството.

В деня на поставянето му свещенник е осветил 15-метров , изработен от стомана кръст в местността Кръста, където преди време е имало камен. Инициативата е на  енинците Димитър Василев, Динко Казаков, Енчо Янчев, Иван Зъбов, Бончо Зъбов, Радослав Филев и Андрей Карагьозов.

Селото е може би сред най-богатите на паметници и паметни знаци: преди време по инициатива на родения тук бизнесмен Добромир Гущеров бе направен паметник на  бай Ганьо , в последствие и на похитената от преобразения в бик Зевс богиня Европа.

Не е забравен и Енинския апостол , в негова чест в центъра на селото е издигната фигурата на свети Константин Кирил Философ, в близост е и паметната плоча за изграждането на първата в България ВЕЦ за обществено ползване през 1914-а година, която работи и до ден днешен без да бъдат сменяни турбините и генератора й.

Ръкописът е открит от  Райчо Перфанов, който докато правел яма за вар попаднал на безформено кълбо от пергаментни листове, полепнали с кал, вар и тухлен прах.Реставраторите успяват да отделят  39 листа или фрагменти от листове, които съдържат най-ранния кирилометодиевски превод на важната за богослужението книга –  изборен апостол. Паметникът, изписан със старинна кирилица – с висящо уставно писмо, съдържа апостолски четива от времето на 35-та неделя след Петдесетница до вечернята на Велика събота и от 1 септември до 3 октомври, деня на св. Дионисий Ареопагит. Освен този ранен вид кирилско писмо, в текста на ръкописа са запазени и няколко глаголически инициала основно с буквата „Б“, които заедно с другите езикови, текстологически и орнаментални особености на паметника показват връзката му с най-ранната глаголическа традиция.Енинският апостол е първият български книжовен паметник, включен в регистъра на световното писмено наследство „Паметта на света“ на ЮНЕСКО.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.