Село почете свещеник, вдигна му паметник
4

Село почете свещеник, вдигна му паметник

Чирпанско село почете паметта на читалищен деятел – свещеник като по повод 150-та годишнина от учредяването на местното културно огнище „Пробуждане 1870“ освети бюст – паметник. Инициативата е на каращия втори мандат кмет Димо Нецов, който припомня, че поп Манол Коларов  /1843-1918/ е сред  сподвижниците на Васил Левски и е основател на тайния революционен комитет в някогашното  Мурсалково  /днес Спасово/.

През изминалите десетилетия  личността на отец Манол Коларов  е оставала встрани от търсенията на историци и изследователи, запазен е обаче споменът че е бил  сред основните двигатели на въоръжено въстание за съединяване на Източна Румелия и Македония към княжество България през 1884 година.

До смъртта си през 1918 година отчето е  служило в пловдивския храм „Свети Иван Рилски“, където е бил погребан, а енориашите поставили  възпоменателна плоча с надпис: „Будил в тъмното робство народния дух за просвета.   Учител, страдалец, ратник на народната свобода. 45 години той служи на бога и с живо слово прославяше неговите истини и правда”.

Автор на бюста, изработен от полимерен бетон е спасовския зет, скулптора Камен Тонов. Пак на него гласували доверието да направи и  4-метров паметник във вид на Георгиевски кръст, посветен на загиналите във войните местни жители. Дългосрочните планове на кмета предвиждат редом с бюста на попо Манол да бъдат поставени още два: на поборника главен апостол на Съединението Иван Андонов /1854-1937/, който е дядо на актьора и режисьор Иван Андонов и на някогашния народен представител  Жельо Даков.

Изработката е отложена за по-добри времена, засега са подготвени само бетоновите постаменти.

В близост до осветения в събота паметник е и барелефът на уникалния народен певец , гъдуларят дядо Вичо Бончев, навярно единственият приет за член на Съюза на българските писатели без да може да пише и чете творец. За него има издадени два научни труда, а изследователят на наследството му Димитър Осинин разказва, че при срещите си с него успял да запише над 20 000 стиха, голяма част от които оригинални и натаманени в стила на фолклора.За този си принос към народната песен неграмотният свирач и певец бил приет в редиците на СБП през 1951 година, две години преди кончината му.Почти сигурно е че единствения у нас народен изпълнител с паметник в родното му място.За съжаление оригиналния бронзов барелеф бил похитен от скрабаджии и се наложило през 2012-а година да бъде заменен с полимерна отливка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.