Жителите на пазарджишкото село Црънча обмислят протестни действия заради учебния военен полигон досами населеното място.

Те са написали декларация и върви подписка с искане базата да бъде закрита, съобщи един от инициаторите Трендафил Величков. Депешата е адресирана до президента, премиера, шефа на парламента, военния министър, омбудсмана и областния управител на Пазарджик. Петицията е внесена при кмета на община Пазарджик Тодор Попов и до ситипарламента в града, откъдето от Обществения комитет в село Црънча се надяват да получат съдействие и полигонът да спре да функционира.

Според местни жители полигонът от години пречи на живота в околните села, тъй като по време на учения на Специалните сили от взривовете къщите на хората се тресат, а взривните вълни се чуват на разстояние над 10 километра. Над главите на живеещите в Црънча прелитат хеликоптери и местните се чувстват все едно са на война, особено най-малките жители в селото, които дори плачат като видят ниско прелитащите военни машини.

Црънчани се тревожат и от въпроса дали не са опасни за здравето им отделяните при експлозиите химични вещества, как са отразяват на зеленчуците в градините им и на домашните животни, с които се хранят. Носят се слухове, че обектът се ползва и за утилизация на излезли от употреби боеприпаси. Преди време на няколко пъти стрелбите на полигона станаха причина за полски пожари, а ловците пък се тревожат, че гърмежите прогонват дивеча от естествените му местообитания. Тази част на Родопите е много живописна и с прекрасна природа, която се предпочита за туризъм- местностите„Ланджова кория”, ”Червена могила” и „Влай”..

Жителите и гостите на селата ни обичат да се разхождат сред прекрасните гори, да берат билки, гъби и диворастящи плодове и др., а обученията на полигона само стряскат решилите да излязат на излет.За пореден път хората настояват полигонът да бъде премахнат. Величков припомня, че след закриването на казармата в Пазарджик той дори не е необходим.

Местните имат идеи да превърнат закритото си преди години училище в база за ученически отдих, екотуризъм за деца, комплекс за екологично и духовно развитие. Полигонът прави невъзможно осъществяването на тези намерения. Подписката очаква подкрепа и от съседните села Паталеница и Дебръщица.

По темата: военен полигон
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.