Село с малко над 250 жители, намиращо се само на 17 километра от Стара Загора, от месец насам е без кмет. Причината е, че избраният преди 3 години Георги Празов решил, че вече не му се живее в България и се прибрал във Франция, където преди време служил като наемник в Чуждестранния легион.

Местните от Памукчии разказват, че на практика и преди рядко виждали кмета си: той обикновено се появявал на три месеца за по седмица, колкото да се разпише във ведомостта за заплата. След като на няколко пъти му орязали възнаграждението от общинската администрация заради липса на работното място махнал с ръка и в началото на годината поискал да го освободят от задълженията. Имал си бил имот в Марсилия, там бил синът му, който въртял семейната фирма.

От 18 януари Памукчии е без кмет, на последното засега заседание, където трябвало да бъде избран временен управник в последния момент станало ясно, че за вакантното място има цели трима мераклии. Като никой от тях не се ползва с безрезервната поддръжка на жителите. И изборът останал за по-късен етап.

Междувременно строената преди 147 години селска черква „Света Параскева“ почти рухнала, разказва дошлият да живее тук преди две години о.з. полковник Борис Караиванов. Храмът е заключен от почти десетилетие, гредите на покрива изгнили, на места се счупили, изпотрошени били прозорците, вътре свили гнезда гълъби.

Бившият командир от някогашните Строителни войски Караиванов е сред няколкото членове на черковното настоятелство. По негова инициатива била направена груба сметка, че за ремонта трябват около 80 000 лв. Средства, които селото няма как да събере. В черковната касичка имало малко над 7 000 лв, пряко сили можели да добавят още 2-3 000, но сумата нямала да стигне дори за оправяне на покрива.

„Грях от Бога е да имаме черква, а в нея да не се служи. Вътре има ценни икони, знаем че в нея се е черкувал на няколко пъти Васил Левски, довеждал го е поп Минчо Кънчев, поборника от близкото село Коларово…Затулихме прозорците с найлони, поне гаргите да не цвъкат върху стенописите и иконостаса, но при първия пролетен дъжд нещата ще станат неспасяеми…“, разказва инж. Караиванов.Лично той на няколко пъти алармирал старозагорската митрополия и председателя на настоятелството отец Евгени Димитров. В ранната есен на м.г. дошъл на място и старозагорският митрополит Киприан. Огледал ситуацията, взел предоставената му проектно-сметна документация за ремонта и си заминал.

О.з. полковник Караиванов направил страница за рушащия се храм във Фейсбукс, изписал и набирателна сметка за дарения: Банка ДСК-Стара Загора Фонд: Църкви и манастири
IBAN:BG84STSA93000005734285 BIC:STSABGSF Партида: Храм "Света Параскева", село Памукчии, но освен пожелания за успех от хора с корен от селото, друго не се случило.

В сегашната ситуация, когато Памукчии е останало съвсем на самотек местните са повече от обезверени.

По телефона митрополит Киприан лаконично заяви, че не е забравил за състоянието на храма, но нямало възможност да се търсят пари по европейските програми.Черквата, ако и да е на век и половина не била паметник на културата.Все пак обещава да потърси някакви резерви като се постоплело времето. Поне 20 000 лв, за да започнел ремонта, а после щяло да се мисли за още.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“ освободен под гаранция от 30 хил.лв., след като пренощува в ареста

След 24-часов арест, шефът на ТЕЦ „Бобов дол“, Емил Христов е освободен под парична гаранция в размер на размер на 30 000 лева. Срещу него беше повдигнато обвинение за управление на опасни отпадъци не по установения ред.

Пътна полиция дебне за незаконни газови уредби

Операция за проверка на превозни средства с допълнително монтирани газови уредби стартира Пътна полиция от 17 до 28 февруари. Ще се санкционират тези, които не са ги заявили в срока определен от закона. Това заяви на брифинг началникът на сектор "Регистрация и отчет на пътни превозни средства, собствениците им и водачи" към Националната полиция Пантелей Дамянов.