Селяните се увеличили в пандемията

Две трети от българите живеят в градовете

Селяните се увеличили в пандемията

София намаляла за първи път от много години

Увеличили са се хората с постоянен адрес в селата у нас.

Ръстът им, който е отчетен е 0,1%.

През 2018 г. обитателите на градовете са 73%, в края на 2020 г. те са 72,9%, жителите на селата съответно са били 27%, сега са 27,1%. Това сочат данните на НСИ.

„За една година от началото на пандемията за първи път София е намаляла“, посочи Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред NOVA. Тя коментира, че вътрешната миграция е била изключително интензивна през март-април миналата година, когато бяха въведени КПП-та на входовете и изходите на градовете. Тогава и хората са започнали да се изнасят в селата, някои временно, други за постоянно. Същата тенденция се забелязвала и по отношение на големите градове като Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас и др. На този фон обаче

164 села са тотално изоставени

без нито един жител, а поне 50 са с по един.

Магдалена Костова коментира и демографските тенденции по отношение на смъртността и раждаемостта у нас. „При всички положения коронавирусът се отразява на демографските показатели. През последните 10 години умират между 108 000 и 110 000 души годишно, а миналата година са си отишли 124 000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151 000 души”, уточни Костова. В пиковете на COVID кризата

седмично са умирали по 4500 души

а обичайната бройка е 1200-2000 починали. Като цяло населението в България е намаляло с 0,5% в зависимост от коронавирусната пандемия. Най-бързо обезлюдяващите се градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали, където смъртността е изключително висока. Това се отразява и на тенденцията за силно застаряване на нацията ни.

Раждаемостта също продължава да бъде ниска. „От страх двойките отлагат плановете си за бебе”, смята Костова и допълни, че българчета се раждат, но не в родината, а в чужбина заради емиграцията на твърде много млади хора. 2500 бебета по-малко са се родили през миналата година. Костова подчерта, че раждаемостта и изобщо демографските тенденции са пряко свързани с икономическата ситуация в страната. Според нея е имало известен подем между 2003 г. и 2008 г., но сега кривата на раждаемостта продължава да слиза надолу.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.