Жители на павликенско село пият вода  с тиня
2

Жители на павликенско село пият вода с тиня

Десетки жители на павликенското село Караисен излязоха на протест, като блокираха републиканския път към Свищов.

Причината за протеста бе липсата на питейна вода, която измъчва селото две години, но в последните месеци проблемът се е задълбочил до крайна степен. Близо 1000 души са на воден режим, а една трета от селото изобщо нямат вода. Селото се водоснабдява от местен извор, чийто дебит значително е намалял. Местните споделят, че търпението им се е изчерпало, тъй като според тях водоснабдителното дружество не им обръща достатъчно внимание. Проблемът с водата е на различен етап. Домакинствата, които се намират по високите части на селото са почти напълно лишени от вода през целия ден, а тези в по-ниските части са преминали на строг воден режим, който обаче няма ясни часови граници. Много жители на селото обаче са лишени и от тази „привилегия”, тъй като техните къщи се намират във високите части на селото и изразяват недоволството си, че „плащат за въздух в тръбите”. „Хигиенните ни нужди са възпрепятствани, слушаме по новините, че трябва редовно да си мием ръцете, за да се опазим от разпространението на вируса „Ковид 19”, но от чешмите ни не потича вода. Населението е предимно от възрастни хора и хора със здравословни проблеми, неприемливо е за нас в 21 век да сме лишени от вода”, възмущават се жителите на Караисен. Те показаха мътна вода с цвят, подобен на боза, която са налели при последното пускане на чешмите вкъщи.

На срещата присъства и инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, който увери, че Община Павликени е предприела всички необходими мерки за решаване на проблема. Неговото виждане е, че чрез пускане на алтернативен положението ще се закрепи за известно време, а надеждите в дългосрочен план остават за задвижването на европейския проект за решаване на водния проблем, с обхват от няколко села, който Общината е спечелила преди около година, но има процедурно забавяне вследствие обжалване на процедурата по възлагане на обществената поръчка, което не се знае още колко време ще се проточи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.