Селата с над 100 души сами ще си избират кмет (ОБЗОР)

Селата с над 100 души сами ще си избират кмет (ОБЗОР)

Премиерът Борисов: С новите пътища Северна България ще догони Юга до няколко години

Обсъжда се възможност за промяна на закона така, че населените места със 100 или повече души население също да могат да си избират кмет, а не да им се назначава, каквото право имат сега селата с поне 350 жители. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов при инспекция на връзката с АМ "Хемус" в участъка Ловеч-Плевен.

"Говорих с кмета на Калофер, с тези на малките общини, свързах ги с Кирил Ананиев и в четвъртък ще се срещнат. Ако трябва, да се промени и законът за финансирането, защото има от по-големите кметове, които трябва да отпускат на малките и ние да преведем парите, а те не им ги дават. Това ще го помислим в закона и може населените места със 100 човека да си избират кмет, защо да им го назначаваме", обяви Борисов.

Той коментира и изграждането на „Хемус“. "Българските строители от цялата страна правят уникални неща.


Никой не е смятал да строи "Хемус", само са лъгали

Само по 52-километровия участък на АМ "Хемус" между "Боаза" и разклона Плевен-Ловеч има над 20 големи мостови съоръжения. Поклон пред труда на строителите. Въпреки пандемията, въпреки кризата работата не спира", изрази задоволство Борисов и съобщи, че в края на ноември ще бъде пусната отсечката на магистралата от Търговище за Варна. По думите му си заслужава предаванията по Discovery за строежите да видят направената отсечка.

Премиерът подчерта, че във Видин и Ботевград-Мездра също се строи много. "Така че Северът и Северозападът много бързо се развиват", изтъкна той.

Борисов за пореден път коментира протестите, като изтъкна, че всеки има право на действия в рамките на закона. "Хубаво е да прожектират филмчета, не е лошо, демокрация е, но това е, което ние трябва да оставим на следващите поколения. Нека да предложат програма и след няколко месеца са изборите", каза премиерът

По думите му през 2024 г. от София до Варна ще се пътува само по магистрала, като финансирането е осигурено и процесът е необратим. Според него с АМ Хемус" и пътя Ботевград-Видин Северна България само за няколко години ще догони Южна България по развитие. "България е много красива, но и е трудна за строителство. Само на единия от трите подучастъка на отсечката от пътен възел "Боаза" до разклона Плевен-Ловеч има 4 големи пътни съоръжения", написа по-късно премиерът във Фейсбук. И добави: "Всеки ден, камък по камък буквално разрязват планината." Борисов за пореден път отчете, че над 4000 души работят по трасетата на „Хемус“. И не случайно, защото цялостното


доизграждане на автомагистралата до 2024 г.

бил основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона било свързано именно със строителството на „Хемус“, което щяло да осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.