Села в четири общини в пазарджишко искат отмяна на електронните винетки

Села в четири общини в пазарджишко искат отмяна на електронните винетки

Община Пазарджик предвижда освобождаване от винетни такси на следните  пътни участъци от републикански пътища – от гр. Пазарджик до с. Звъничево, от гр. Пазарджик до с. Добровница, от с. Черногорово до отбивката за с. Росен, от гр. Пазарджик до с. Драгор и пътя между селата Дебръщица и Паталеница.

Това стана ясно от работна среща на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев с шефката на Областно пътно управление инж. Мая Шимбова. На срещата присъстваха и представители на общините Пазарджик, Пещера, Велинград и Панагюрище в региона, а идеята бе да се изпрати мотивирано предложение до Агенция „ Пътна инфраструктура“.

Община Пещера иска да няма винетни такси в две републикански отсечки. Това са Радилово – Пещера и участък от пътя Пещера – Брацигово. Община Велинград предвижда освобождаване от винетни такси за пътни участъци, които са част от републиканския път Велинград – Сърница. Това са пътните връзки от Велинград до селата Цветино и Абланица.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е взела решение на каквато цена заплаща на общините поддръжката на републиканската пътна мрежа в границите на населените места, на същата цена общините да заплащат поддръжката на тези пътища, за да бъдат освободени от винетна такса. 5000 лв. на км. е цената за текущ ремонт и поддържане на всички пътища, за пътищата I, II и III клас, годишната такса на км. за зимно поддържане е съответно 3000, 2000 и 1000 лв.

Изчислените суми за съответните километри ще бъдат за годишна поддръжка на пътищата и общините ще сключат споразумителни протоколи с АПИ, която от своя страна се ангажира с текущите ремонти и зимната поддръжка на пътните отсечки, освободени от винетни такси. По време на срещата бяха обсъдени и евентуалните предложения от страна на общините, които трябва да бъдат представени АПИ в кратки срокове.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.