Сектите процъфтяват в пандемията (ТЕМАТА)

Пловдивски квартал се вдигна на бунт срещу „Жътвари“

Сектите процъфтяват в пандемията (ТЕМАТА)

Адвентистката църква в Кюстендил набъбна членовете си до 700

Секти и религиозни структури в цялата страна са започнали да избуяват в пандемията, показва проверка на „Монитор“. От няколко месеца почти всяка седмица се появява информация за поклонници на религиозен култ, които търсят последователи.

Колко са станали обаче, никой не може да каже официално в държавата, защото се оказа, че такава статистика не се води никъде. Контролът също е доста слаб и в повечето случаи от институциите се задействат, ако имат сигнал или оплакване. От пресцентъра на Министерството на вътрешните работи съобщиха за "Монитор", че не водят конкретна статистика за извършени проверки на религиозни сдружения, смятани за секти. Това се прави обикновено когато има информация за извършено престъпление от тях.

Адвентистката църква в Кюстендил например е увеличила членовете си след пандемията, обяви местен общественик, който е и сред честите посетители.

„Имаше момент по време на пандемията, в които не се събирахме и не ходехме. При нас в ромския квартал имаме две църкви - едната е адвентистката, а другата е евангелистка петдесятна църква. Едната вече има над 700 членове“, обяснява общественикът Сашо Кирилов. По негови думи посещаемостта след пандемията се е увеличила драстично, като хората се събират, но при спазване на мерките и винаги с маски в закрити помещения.

„За разлика от другите

ние сме редовни, не пропускаме литургии

Едната е в петък вечер, а другата - в събота сутрин и вечер. Водим си децата и те също харесват вярата. Това ни спасява и ни помага, помогна ни и в пандемията, преминахме само с молитви“, обяснява млада жена, която е сред постоянните посетители последователи на Църквата на адвентистите от седмия ден в ромския квартал на Кюстендил. Във Велико Търново има структура на Евангелската петдесятна църква, в която в един от двата дни - събота или неделя, се извършват техните богослужения.

„От време на време идват мормони, които обикалят в продължение на 2-3 дни по главната улица и агитират хората да се запишат в тяхната църква и след това изчезват. Преди доста време, най-малко преди десетина години, в града имаше и емисари на Свидетели на Йехова, чието присъствие разбуни духовете в старата столица. Имаше протести, окупиране на мястото, където те се събираха, стигна се даже до физически сблъсъци и намесата на полицията. И в крайна сметка йеховистите набързо се изнесоха от града“, разказват местните в старопрестолната столица.

Жителите на пловдивския квартал „Коматево“ се вдигнаха на протест в неделя срещу християнската църква „Жътвари“,

която преди година се е преместила от „Столипиново“

Първоначално местните хора са си помислили, че вярващите в тази според тях частна религия ще си изпълняват ритуалите, без да пречат на никого. Тази пролет обаче от децата си хората научили, че вярващи от частната църква отивали в парка наблизо и примамвали деца с бонбони и ягоди.

„Жътварите“ привличат децата ни с безплатни игри, занимания, куклен театър, книжки, бонбони, балони, трамплин, рисуване с бои и тебешири и с какво ли не още. Много са изобретателни“, се оплакват хората от кв. „Коматево“. Според тях всичко това не е редно, тъй като не е ясно какво е съдържанието на предлаганата от жътварите храна.

Протестът пред църквата започна в неделя от 11 часа, като пред старата сграда на така наречената църква се събраха стотина жители на квартала. След като влязоха в двора на църквата „Жътвари“, на мястото бяха повикани 2-3 патрулни коли.

Любопитен момент е, че преди година гневно писмо до кмета на Созопол Тихомир Янакиев изпрати Сливенския митрополит Йоаникий във връзка с поставена в центъра на града плоча с цитат на индийския гуру Шри Чинмой. В текста на посланието е написано: „Голяма е нашата архипастирска загриженост, тъй като в много държави по света култът към Шри Чинмой и неговите организации са считани за опасни за обществото и

са включени в списъците на сектите

притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности. Подчертаваме, че сектата на Шри Чинмой и сателитните й организации проповядват идеи и извършват култови практики, които са в пълно противоречие с православните догмати, канони и духовно-нравствени ценности. Нещо повече, в своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните, като уронва престижа на светата ни Православна църква - единствения духовен стожер и крепка опора на българския народ…“

Митрополитът с прискърбие отбелязва, че в сградата на общината на 29 май е бил внесен „факел на мира“, един от символите на свързаното с гуруто сдружение „Пийс рън България“ след провеждането на сектантската проява „Пробег на мира“.

„В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовните устои на нашето общество настояваме пропагандирането на сектантските инициативи да бъде прекратено и да бъде премахната паметната плоча на Шри Чинмой от централната алея на град Созопол“, настоява владиката.

Репортерска проверка установи, че паметната плоча си стои непокътната. Пак такива гневни послания проводи дядо Йоаникий и до кмета на Бургас заради паметник на

считания от БПЦ за еретик Боян Мага

и заради прайда в крайморския град наскоро. Адресатът си замълча, а прайдът предизвика силно раздразнение сред повечето от жителите.

Протести срещу секти или смятани за такива религиозни общности в Русе скоро не е имало. Местните обаче припомнят, че през 2013 г. членове на ВМРО протестираха мълчаливо пред сграда, в която се провеждаше организирана сбирка на „Свидетели на Йехова“. От партията настояваха религиозното учение да бъде забранено, тъй като това била една от най-страшните секти не само у нас, а и в света. Преди три години имаше питане от общински съветници защо общинско помещение се ползва от Трета евангелска петдесятна църква - Русе, където представителите на религиозната общност се събирали три пъти седмично. След извършената проверка помещението бе освободено.

Преди 12 години Добрич се разбунтува срещу "Свидетели на Йехова", чиито 500 членове се събраха на семинар в Добрич. Бе проведено литийно шествие, организираха се много протести и така бе предотвратено откриването на офис на сектата в Добрич. Оттогава за тази секта не се е чуло нищо.


*По темата работиха: Борислава Алексова, Северина Димитрова, Нели Колева, Иван Първанов, Христо Христов, Жанета Йорданова, Ива Димитрова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.