Сексуалното насилие над деца се увеличава (ПРИЧИНИТЕ)

Сексуалното насилие над деца се увеличава (ПРИЧИНИТЕ)

С 20 на сто са се увеличили сигналите за сексуално посегателство онлайн над деца в България за година и половина, това каза Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет по време на заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Апостолов представи доклад за тревожни тенденции за сексуалната експлоатация и насилие над деца онлайн.

В световен мащаб сигналите са се увеличили с 80 %. По думите му между 20 и 60 на сто от децата са получили сексуални предложения. Сигналите съдържат и информация за кадри със сексуално посегателство над деца от 3 до 13-годишна възраст.

По думите му през 2020 г. близо 500 са били консултациите, проведени на горещата телефонна линия. Апостолов акцентира на тревожните данни, че 33 % от онлайн съдържанието със сексуална експлоатация е произведено от самите деца.

За миналата година 680 сигнала са били изпратени в ГДБОП. Имаме проблем с дигиталното поколение, децата не са осведомени достатъчно как да се предпазят, но има и деца, които съзнателно поемат рискове, посочи Апостолов. Педофилите се маскират като връстници на децата, след което пожелават да си разменят снимки с тях и много скоро след това започва изнудването с цел придобиване на повече съдържание на видеоматериал. В Европа най-големият източник на трафик на хора са Румъния и България.

Необходимо е координация на политиката между институциите в IT сектора и Обществения съвет за безопасен интернет, както и увеличаване на ресурсите на сектора Киберсигурност в ГДБОП, посочи Апостолов. В крайна сметка комисията реши да има повторно подобно заседание, на което обаче да бъдат поканени участие представител на ГДБОП, директора на ДАСТ и самият Апостолов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.