СЕКСИСТКО: Отриха кой пол е по-екологично чист

СЕКСИСТКО: Отриха кой пол е по-екологично чист

Мъжете купуват стоки и услуги, които допринасят с 16 % повече за вредните за атмосферата газови емисии, в сравнение с жените, макар че разходите им са сходни. Това установи проучване, цитирано от в."Гардиън".

Най-голямата разлика идва от покупките на бензин и дизел от мъжете за техните автомобили.

Различията между половете в покупките с оглед на вредните емисии са слабо изследвани и трябва да бъдат отчитани с оглед на успешните действия за решаване на климатичната криза, посочват учените.

Анализът сравнява въздействието на начина на живот на самотните мъже и жени в Швеция върху емисиите вредни газове и установява, че използваните храни и прекарването на почивката са причина за повече от половината емисии и при мъжете, и при жените. Учените установяват, че отделянето на вредни за околната среда газове намалява с 40 на сто, ако в хранителния режим месото и млечните продукти се заменят с растителни продукти, а през ваканциите не се използват за превоз самолети или автомобили.

Жените харчат повече за декорация на дома, здраве и облекло, а мъжете харчат повече за гориво на автомобилите си, за хранене извън дома, за алкохол и цигари, това показват научните резултати.

Предишно изследване бе установило, че в семействата с един автомобил той се използва по-често от мъжете за придвижване до работното място, докато жените предпочитат да използват градски транспорт.

Промените в храненето намаляват личния дял във вредните емисии и не изискват допълнителни разходи като покупка на електрически автомобил например, подчертават авторите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.