0

С еитбооборотът е практика да се засаждат различни видове растения, в различни части на градината и в различни сезони. Понякога е необходимо да не засаждате нищо, за да оставите почвата просто да си почине и възстанови за следващия сезон.Ползите от сеитбооборота обаче са много.

Сеитбооборотът е практика да се засаждат различни видове растения, в различни части на градината и в различни сезони. Понякога е необходимо да не засаждате нищо, за да оставите почвата просто да си почине и възстанови за следващия сезон.Ползите от сеитбооборота обаче са много.

Първо, подобрява се плодородието на почвата. Когато сменяте културите, различни нутриенти остават в почвата за следващата реколта. Второ, добива се по-добра реколта. Причината е именно подобреното почвено плодородие. Подобрява се и структурата на почвата. Различните растения имат различна коренова система. Като ги редувате, това може да подобри значително структурата на почвата.

Помага срещу неприятели и болести. Много неприятели презимуват точно там, където попаднат. За да прекъснете порочния кръг от ново заразяване всеки сезон, премествайте растенията на друго място в градината или просто оставете почвата да си почине.

Намаляват се плевелите. Минимизира се нуждата от торове. Сеитбооборотът е практика да се засаждат различни видове растения, в различни части на градината и в различни сезони.

Понякога е необходимо да не засаждате нищо, за да оставите почвата просто да си почине и възстанови за следващия сезон.

План

Основни принципи на сеитбооборота

Не садете едни и същи зеленчуци на едно място всяка година. На първо място, планирайте градината така, като разделите реколтата на няколко основни групи – кореноплодни, плодове, листни зеленчуци и бобови. Разделете градината на 4 зони и така може да засаждате всяка секция с различен по вид култури всеки сезон.

Можете да използвате следния пример.

Първа секция – бобови – грах, фасул, фъстъци, алфалфа.

Втора секция – листни зеленчуци – кейл, спанак, зеле, маруля и др.

Трета секция – плодове – домати, пипер, патладжани, краставици, пъпеши, тикви

Четвърта секция – кореноплодни – репички, лук, моркови, чесън, картофи.

Редувайте в рамките на 4-годишен план бобови, листни, плодове и кореноплодни.

Ред

Листните са след бобовите, за да използват излишния азот, който е фиксиран в почвата от кореноплодните.

Плодовете следват листните. След това идват кореноплодните, тъй като те имат нужда от по-малко азот – излишъкът от този елемент засилва растежа на издънките и намалява растежа на корените.

Бобовите следват кореноплодните, за да фиксират отново азот в почвата.

Друг метод за сеитбооборот е да местите цели растителни семейства, вместо да групирате растенията.

Зеленчуците от едно семейство обикновено са податливи на еднакви неприятели и болести. Това е причина например да засаждате моркови след домати. А зелевите не трябва да се садят след грах и фасул.

Картофови

Пиперът, доматите, картофите и патладжанът принадлежат към едно семейства. Те имат нужда от добро подхранване. Доматите трябва да се сменят с други култури през поне две години. На тяхно място обаче не трябва да садите представители на същото семейство.

Зеленият фасул, грахът, соята, фъстъците са представители на семейство бобови. Те фиксират азот в почвата. Зеленчуци като кейл, броколи, бок чой, карфиол, зеле трябва да се садят след бобови, защото те имат нужда от богата на азот почва.

Чесънът и лукът също са от едно семейство. Не трябва обаче да ги садите на едно и също място всяка година. Всяка година трябва да им избирате ново място, за да избегнете болести и неприятели.

Тиквите, краставиците, тиквичките, пъпешите имат нужда от добре подхранена почва.

Листните зеленчуци като спанак, маруля и други може да се садят след почти всеки предшественик.

В друга група влизат моркови, целина, магданоз, копър. Можете да ги садите след домати.

Следвайте принципа да не садите зеленчуци от едно семейство на едно място за поне 3 години.