0

П рез първата половина от следващия седемдневен период съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от сухо и топло за сезона време. От средата на август до средата на септември в по-голямата част от страната валежите бяха незначителни, а на много места липсваха такива.

През първата половина от следващия седемдневен период съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от сухо и топло за сезона време. От средата на август до средата на септември в по-голямата част от страната валежите бяха незначителни, а на много места липсваха такива.

В полските райони сушата се задълбочи, което възпрепятства провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. По тази причина се очакват закъснения при сеитбата на рапицата. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата изтичат в началото на третото десетдневие на септември.
В средата на периода се очаква понижение на температурите и постепенно нормализиране на топлинните условия. В края на второто и началото на третото десетдневие на септември се прогнозират валежи, по-значителни в източните райони на страната, където се очаква да настъпи подобрение на условията за провеждане на сезонните почвообработки. В останалите райони, след задълбочилата се лятна суша, съществено увеличение на влагата в горните почвени слоеве не се очаква.


През периода по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост. При ориза ще протича масово фаза узряване. Фаза узряване ще се наблюдава при памука и фъстъците. При захарното цвекло ще преобладава техническа зрелост. По-късните винени сортове грозде ще встъпят във физиологична зрелост по-рано от обичайните за страната срокове.
През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.
През втората половина на септември започва беритбата на есенните сортове ябълки и круши. За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: Флинт Макс ВГ-0,02%, Санкоцеб 80 ВП – 0,3%, Скор 250 ЕК-0,02% и др.. Фунгицидът Геокс ВГ – 0,03% (карантинен срок 3 дни) е ефикасен срещу патогените, причиняващи гниене на плодовете (кафяво гниене, сиво гниене, пеницилийно гниене).
Следващият период е подходящ за засаждане на нови ягодови насаждения. При засаждане на ягоди най-често се прилага редовата схема - при междуредово разстояние 50-60 см и 15-20 см между растенията в реда.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ