“Сега“ обгази ефира с лъжи за Пеевски

“Сега“ обгази ефира с лъжи за Пеевски

Вестник „Сега“ на газовия барон Сашо Дончев никога не е крил, че е част от организираната медийна група, която методично разпространява фалшиви новини и откровени клевети срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Медийният конгломерат на обединените от интересите си олигарси Сашо Дончев, Иво Прокопиев и Цветан Василев действа като добре смазана машина и е все по-очевидно, че редакционната им политика се контролира от една и съща „планьорка“. За читателите – така ние, журналистите, наричаме оперативката, на която разглеждаме задачите и събитията за деня.

Планьорките на организираната медийна група на олигархията започват и завършват с фалшивото клише, че Делян Пеевски е медиен магнат от космически мащаб. Според зле изфабрикуваните фалшиви новини Пеевски контролира БНТ, БНР, СЕМ, Нова тв, разпространението на печата, а вероятно държи вестници и телевизии в Африка, Азия, Тихоокеанския басейн и Централна Америка.

Сега сериозно. „Близък на Пеевски юрист ще пише нова медийна регулация“, лъже в заглавие в. „Сега“. В статията, посветена на промените в Закона за радиото и телевизията, пише че „представител на изключително близката до властта и до депутата Делян Пеевски телевизия Канал 3 се оказа част от експертната група, която ще прави предложения за мащабни промени в Закона за радиото и телевизията”.

Според вестника ставало въпрос за юрист на Канал 3, а манипулацията в случая е, че тази телевизия е „изключително близка“ на Делян Пеевски. Припомняме, че Делян Пеевски се отказа от придобиването на Канал 3 още през март 2016 г. и това бе подробно отразено в медиите, включително и от гравитиращите около задругата на Сашо Дончев, Иво Прокопиев и Цветан Василев. Три години и половина по-късно обаче все пак се повтаря сектантската мантра, че Канал 3 е „изключително близка“ до Пеевски. Внушението е ясно – че едва ли не тази телевизия принадлежи на Пеевски.

Припомняме още, че Делян Пеевски е издател на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и интернет-агенцията „Монитор“ и хъшлашкото обвързване на името му с други медии е манипулативно.

Що се отнася до промените в Закона за радиото и телевизията, очевидно там е „заровено кучето“, което кара олигархията да губи самообладание. В комисията, която ще работи по промените в закона, влизат още членът на СЕМ Бетина Жотева, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, членът на УС на БНТ Христо Томов, юристът на БНР Елена Великова, юристите на бТВ и Нова тв Господин Йовчев и Елена Великова, шефът на асоциацията на частните радиа и телевизии АБРО Анна Танова и бившият директор на БНР Валерий Тодоров.

Това е експертната група, съставена изцяло от представители на гилдията на електронните медии, която ще предлага новите правила в закона за въпросните електронни медии. Самите предложения нямат силата на закон. Те подлежат на обществено обсъждане, редакция, разглеждане в парламентарни комисии, две гласувания в Народното събрание.

При това положение намесването на името на Делян Пеевски като някакъв властелин в сянка, който едва ли не стои зад промените в закона за радиото и телевизията, е, меко казано, неадекватно. Простичко казано, „Сега“ обгази читателите си с една миризлива пропагандна лъжа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.