0

П ри първа възможност за работа на открито през месеца се засяват семената на ранните моркови, магданоза, на лука за производство на арпаджик, както и на лука, отглеждан от семе.

При първа възможност за работа на открито през месеца се засяват семената на ранните моркови, магданоза, на лука за производство на арпаджик, както и на лука, отглеждан от семе.


Разсадът за салати може да се засява през целия месец. Най-добре е това да се прави на етапи през 7-8 дни, което ще удължи и периода на беритба. За 100 кв. м площ за отглеждане на салати са необходими около 2 г семена. Засяват се рядко, за да се избегне пикирането. В средата на месец февруари може да се засее в студен парник и главестата салата. Предзимно засетите марули и главеста салата са подхранват с амониева селитра при норма 20-30 г/м2.
Репички
Спанак и репички може да се засеят в студени или подвижни парници, стига почвата да не е замръзнала. Ако е подходящо времето в края на месец февруари и началото на март, може да се засее спанак на открито.


Към края на месеца се засяват семената за ранно производство на моркови и средно ранното производство на пипер. Поникналият гъст разсад на ранния пипер се пикира на разстояние 8х8 см.
Арпаджик
При благоприятно време в края на февруари и началото на март е добре да започне засаждането на арпаджик за производство на лук за глави. Схемата на засаждане е 20-25 см междуредово разстояние, 8-10 см в редовете и на 3-4 см дълбочина. При отглеждане на лук от семе (едногодишен) той се засява в редове на 20 см разстояние и 2-3 см дълбочина. След поникването растенията трябва да се разредят на 8-10 см.
Карфиол
Разсадът за ранно зеле и ранен карфиол (цветно зеле) се засява през първата половина на месеца в зависимост от климатичните условия на района. На 1 кв. метър се засяват по 4-5 г семена. За 100 кв. метра площ за отглеждане на зеле и карфиол са необходими 6-8 г семена.

Започва рътенето на картофите

В края на месеца може да започне рътенето на ранните картофи. Клубените за семе се нареждат в плоски щайги и се поставят при температура 15-18°С, в тъмни помещения с висока въздушна влажност за около две седмици. Когато кълновете нараснат до 5-6 мм, се прекратява първата фаза на рътенето и се изнасят в светли и хладни помещения. В такива помещения могат да престоят от 30 до 40 дни, през което време те се закаляват. Рътените картофи поникват средно с 10 дни по-рано, узряват със 7-10 дни по-рано и дават с 15-20% по-висок добив.

Краставиците никнат за три дни

През втората половина на месеца се засява разсадът за ранно производство на краставици и готварски тиквички в оранжерии с пластмасово покритие. За най-южните райони в оранжериите с тайно покритие подходящият срок е около 15 февруари, за Южна България е седмица по-късно, а за Северна България след още една седмица. За оранжериите с двойно покритие разсадът се засява съответно със 7-15 дни по-късно.
Краставиците са по-топлолюбиви растения. През целия период на отглеждане температурата не трябва да пада под 15°С. Семената се сеят в агроперлит при температура на въздуха 28-32°С и висока влажност 70-80%. Те поникват само за 3-5 дни. Впоследствие растенията се пикират в кофички, пълни с предварително приготвена торопочвена смес с необходимите хранителни елементи и се отглежда при температура на въздуха 24-27°С дневна, а нощна с до 2-3°С по-ниска. След 20 дни здравите и закалени растения се разсаждат на постоянно място. След 30-40 дни се получава продукция. Растенията не се нападат от почвения неприятел попово прасе.