0

Г радинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.

Градинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.

По принцип семената за разсад се сеят през февруари, но някои цветя можем да засадим и през януари, при условието, че към естественото осветление ще бъде добавена и изкуствена светлина. В противен случай, разсадът може да се издължи и в последствие няма да бъде годен за засаждане на открито (защото така или иначе няма да има полза от това). Какво можем да засаждаме през януари? Основно това са цветята.
Каталози
Каталози на производители са в изобилия на пазара, посредством които може да се ориентирате за даден сорт семена, време на засаждане на декоративна или културна растителност.
В една по-топла среда можете да засадите и някои видове зеленчуци. Засадени на закрито билките стават големи и привлекателни, поставени близо до един слънчев прозорец.


Семена
Внимателно четете инструкциите на опаковката на семената. Много е важно дали семената имат нужда от слънце, за да покълнат или не. От това зависи и дали семената просто се посипват отгоре, без да се покриват (при нужда от слънчева светлина), или се поставят на някаква дълбочина (без слънчева светлина).
Дълбочина
Най-общо може да се каже, че дребните семена на цветята (Петуния, Лобелия и др.) само се посипват върху субстрата, докато цветята с по-едри семена (Теменужка, Тунбергия, Газания и др.) се засяват на дълбочина, указана на опаковката. Семената, които се засяват на дълбочина след като ги положите в субстрата, притиснете леко отгоре, за да са обградени плътно с почва.
Видове
Карамфил Шабо спокойно може да се засее през януари. Издънките се появяват от шестия до четиринадесетия ден. Цветовете на този карамфил са много красиви - нещо като пухкави цветни топки с диаметър 4-8см.
В края на месец януари може да засеем и семена на лобелия. Това растение може да бъде храстовидно и алпелно. Лобелии, засети в края на януари, ще цъфнат вече през май.
Еустомата, за да цъфне през юни, трябва да я засеете през януари. Кълняемостта на това цвете не е много добра и чак след две седмици може да се види дали има някакъв резултат.
Ягоди
В края на януари можете да засеете и някои многогодишни цветя, като например градинска иглика, теменужки и мушкато, а също така може да засеете петунии и рододендрони.
През този зимен месец може да се започне и отглеждането на горски ягоди чрез семена.
Хризантеми, които са отглеждани в оранжерии, се размножават чрез отделяне на резници. С отделяне на резници на практика подновяваме старото коренище.
Най-важното за отглеждането на разсад през януари- това е осигуряване на допълнително осветление, в противен случай целият смисъл на ранното засаждане се губи.

Нуждаят се от повече светлина

Цветята, които цъфтят през зимата, се нуждаят от повече светлина в този период. Това важи за циклама, примула, азалия, камелия, орхидея. Поставете ги близо до прозорец с южно или югоизточно изложение. На пазара има и специални фитолампи, които греят в розово-виолетова светлина. С тях се стимулира растежът на растенията. Поддържайте по-висока влажност на въздуха в стаята. Кактусите и алоето също предпочитат светло място, но прохладно с температура 5-10 градуса.
Цветята, които са в период на вегетация или цъфтеж, се нуждаят от редовно поливане, а тези, които са в покой, се поливат по рядко. Почиствайте редовно праха от листата на стайните растения.

Гледаме подправки в кухнята

За да не се лишавате от свежи зеленчуци през зимните месеци, можем да отгледате някои подправки в стаята. В саксия или сандъче засейте семена от магданоз, целина, копър, босилек или други подправки.
Много лесно ще имате пресни зелени пера от лук, необходимо е просто да поставите няколко глави стар лук в съд с вода. За няколко дни от луковиците ще израснат млади пера лук, които ще използвате в салати или ястия.

Д-Р ЕМАН КАДУМ