На миниматурите: Оценките по математика нагоре, по български - надолу

На миниматурите: Оценките по математика нагоре, по български - надолу

Седмокласниците са постигнали по-високи средни резултати на Националното външно оценяване по математика спрямо миналогодишния випуск, докато тези по български език и литература вървят надолу. Те научиха как са се справили по-рано днес.

На миниматурата по математика се явиха 56 787 ученици, които решаваха тест от 23 задачи.Те са изкарали средно 36, 33 точки, докато миналата година седмокласниците имаха средно 33,62 точки. Това означава, че сегашният випуск се е отлепил от дъното с 2,71 точки.

В същото време средният резултат по български език и литература е паднал надолу с 2,01 точки. Тази година кандидат-гимназистите имат средно 51,05 точки, докато миналогодишният випуск бе изкарал 53,06 точки. Така те са все по-близо до средното ниво. На изпита се явиха 56 824 седмокласници. Те решаваха тест, съдържащ 25 въпроса, и писаха преразказ върху „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви.

В столицата учениците са изкарали над средния брой точки за страната. По български език и литература имат 63,75 точки, а по математика - 48,09.

Преобразувани в оценки, резултатите по математика от миналата година влизаха в диапазона „среден“-„добър“, а тези по български език и литература - „добър“ и „много добър“. При официалното представяне на резултатите от Министерството на образованието и науката следващата седмица ще стане ясно на какви оценки отговарят завоюваните от седмокласниците точки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.