Седмокласниците кандидатстват за гимназия изцяло онлайн

Седмокласниците кандидатстват за гимназия изцяло онлайн

Седмокласниците ще подават заявленията си за гимназия изцяло онлайн. Това обяви зам. - образователният министър Таня Михайлова. Срокът за това е от 3-и до 5-и юни. 

Михайлова  обясни, че това може да се случва както от вкъщи, така и в училищата гнезда. Родителите, които нямат личен компютър могат да отидат с написани вече желания и да ги попълнят в онлайн системата. След това се подписват, за да удостоверят съгласието си с направения избор.
Миналата година от възможността да кандидатстват от вкъщи или в училище гнездо са се възползвали 39% от кандидатстващите в гимназия. Михайлова обясни, че целта е тази година всички да се използват от тази възможност. Според нея това ще помогне да бъдат избегнати грешки при въвеждането от данните попълнени на хартия в онлайн системата.
При кандидатстване се посочва първо областта, след това града, училището и специалността, в която учениците желаят да продължат образованието си. Те нямат ограничения в броя на желанията си.
Михайлова подчерта, че важна подредбата, която трябва да бъде съобразена с показаните резултатите на изпита и оценките от свидетелството за завършен седми клас.
Максималният брой точки, който могат да съберат учениците е 500. От тях 400 са оценките от националното външно оценяване, като за всяка специалност те могат да имат различна тежест. Например, за математическите профили 3 пъти умножени точките по математика (най-много 300) и веднъж по български език и литература. За езиковите профили пък с по-голяма тежест могат да бъдат оценките от български език и литература. Останалите 100 точки са от оценките по два от предметите от свидетелството след 7-и клас.
След обявяване на първо класиране учениците могат да се запишат в гимназията, в която са класирани, или да продължат на второ класиране без да могат да разместват желанията си. На трето класиране вече могат да пренаредят своя избор спрямо останалите свободни места.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.