Седмокласниците дръпнаха по математика, смъкнаха се по български (ОБЗОР)

На миниматурите:

Седмокласниците дръпнаха по математика, смъкнаха се по български (ОБЗОР)

Кандидат-гимназистите подават документи за прием от 3 до 7 юли

Седмокласниците са постигнали по-високи средни резултати на Националното външно оценяване по математика спрямо миналогодишния випуск, докато тези по български език и литература вървят надолу. На миниматурата по математика се явиха 56 787 ученици, които решаваха тест от 23 задачи. Те са изкарали средно 36, 33 точки, докато миналата година седмокласниците имаха средно 33,62 точки.

Това означава, че сегашният випуск се е отлепил от дъното с 2,71 точки. 

В същото време средният резултат по български език и литература е паднал надолу с 2,01 точки. Тази година кандидат-гимназистите имат средно 51,05 точки, докато миналогодишният випуск бе изкарал 53,06 точки. Така те са все по-близо до средното ниво. На изпита се явиха 56 824 седмокласници. Те решаваха тест, съдържащ 25 въпроса, и писаха преразказ върху „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви. В столицата учениците са изкарали над средния брой точки за страната. По български език и литература имат 63,75 точки, а по математика - 48,09.

Преобразувани в оценки, резултатите по математика от миналата година влизаха в диапазона „среден“-„добър“, а тези по български език и литература - „добър“ и „много добър“. При официалното представяне на резултатите от Министерството на образованието и науката следващата седмица ще стане ясно на какви оценки отговарят завоюваните от седмокласниците точки. Тогава учениците ще могат

да проследят и каква част от връстниците им имат по-добри

или сходни резултати на двата изпита и са им в пряка конкуренция за приема в гимназия.

Кандидатстването и тази година ще бъде онлайн през сайта, на който седмокласниците научиха оценките си. Те трябва да подадат документи от 3 до 7 юли. Резултатите от първия етап на класирането трябва да излязат до 13 юли. След като изберат в коя област искат да подадат документи, учениците виждат всички училища, които предлагат профилирано или професионално обучение. Така те могат да се запознаят с отделните профили и професии, техните профилиращи предмети, на един от които ще държат матура, както и балообразуването за всяка една от паралелките.

Седмокласниците трябва да обърнат внимание, че

за едно и също училище може да имат различен бал за различните паралелки

Причината е, че при балообразуването се вземат точките от двете миниматури и две оценки от свидетелството за завършено основно образование, преобразувани в точки. Изпитите обаче могат да имат различна тежест при различни профили, ако точките се умножават с различни коефициенти. В единия случай резултатът от външното оценяване по математика може да се утроява, а този по български да се взема само веднъж. Обратната комбинация също е възможна и по-добър резултат по български език и литература да носи по-висок бал. Третата възможност е точките от двата изпита да се умножават с коефициент 2. Когато ученикът няма еднакви оценки в свидетелството си, а в училището, в което кандидатства, вземат предвид различни балообразуващи предмети, седмокласникът също може да има различен бал, дори и да няма разлика в коефициента, по който се умножават резултатите от двата изпита.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.