Седмокласници проверяват грешките на миниматурите в двата края на София

Седмокласници проверяват грешките на миниматурите в двата края на София

Резултатите от националното външно оценяване след седми клас станаха ясни в петък. За да проверят какви грешки са допуснали на миниматурите, столичните ученици ще трябва да пропътуват разстоянието от единия до другия край на София. Причината за това е, че достъп до сканираните изпитни работи по български език и литература има само в школо в квартал „Овча купел“, а до тези по математика – в „Изток“.

В рамките на три работни дни от 29 юни до 1 юли седмокласниците и техните родителите трябва да стигат до Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (за миниматурата по български) и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ (за миниматурата по математика) и да видят какво ги е затруднило. Разстоянието между двете школа е над 10 км. С кола при нормален график трябват малко над 20 минути. Ако детето отиде само или пък семейството няма автомобил, пътешествието отнема повече от час, без да се смята и времето за изчакване на градския транспорт. Когато седмокласникът не живее в съседен квартал на „Овча купел“ или „Изток“, то разстоянието, което трябва да пропътува, и времето, което ще загуби, нарастват значително. Например от „Надежда“ до Професионалната гимназия по електротехника и автоматика са още 10 км и близо час и половина с градски транспорт. Още толкова е пътешествието от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ обратно до „Надежда“. Така за проверката на двата теста ще трябват около 4 часа.

Посещенията в училищата трябва да стават при спазването на всички мерки на здравния министър – да се влиза с маски, да има дистанция.

Ако някой има притеснения, може да ползва консултация на оценителите. Родителите могат да погледнат работите на децата си

, обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

След като проверят как са се справили, следващата важна стъпка за седмокласниците е да изберат една от 388-те паралелки за прием в гимназия, допълни тя. Документи се подават от 3 юли (петък) до 7 юли (вторник). И тази година кампанията се извършва изцяло онлайн. Родителите, които не могат да се справят сами с подаването на заявления или нямат компютър или интернет, могат да се обърнат за помощ в сегашното си школо. „Училището, в което децата им се обучават, също ще имат задължението да помогнат за достъпа до платформата“, обясни Кастрева. Подаването на документи може да се извърши и в едно от шестте училища гнезда в столицата, разпредели в шест различни района. За „Искър“ това е ПГ по транспорт, за „Красно село“ 132-ро СУ „Ваня Войнова“, за „Люлин“ 137-о СУ „Ангел Кънчев“, за „Младост“ 144-то СУ „Народни будители“, за „Триадица“ - ПГ по текстил и моден дизайн, за „Сердика“ и ученици от други райони пък е 29-о СУ „Кузман Шапкарев“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.