Седмокласници от страната превзеха столичните гимназии (ТЕМАТА)

След първото класиране не достигат над 10 паралелки

Седмокласници от страната превзеха столичните гимназии (ТЕМАТА)

  • Умуват за допълнителни паралелки
  • Дете от класираните с най-висок бал в София е от Варна 

1206 кандидат-гимназисти в София не са класирани след първия етап от приема след седми клас. Свободните места обаче са само 914, което означава, че в държавните и общински училища не достигат около 300 места или над 10 школски паралелки. Причината за това е, че деца от провинцията са заели над 400 места от обявените в държавния план-прием 388 паралелки за столицата. Тласък на ситуацията дава вътрешната миграция към най-големия град в държавата.

Броят на паралелките в София е фиксиран от образователния министър спрямо броя на учениците, които са били тази година 7-и клас в столицата, обясни шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева. В тях не са били предвидени мераклиите от страната, които искат да продължат средното си образование в столицата. Тази година те са общо 646 от всички 10 243 подадени заявления. „Проблемът, ако можем да го наречем такъв, е вътрешната миграция. Не е възможно да създадем какъвто и да е математически модел. Когато са ни задали бройката от 388 паралелки, никой не е знае колко деца от провинцията ще кандидатстват в София”, посочи Кастрева. Тази година дори и едно от класираните с най-висок бал в столицата е от Варна. Заедно от още трима кандидат-гимназисти от София делят първото място с бал от 499, 500 точки. Четирите деца са приети в СМГ „Паисий Хилендарски” в профил „Математически” с немски език.

Шефката на образователния инспекторат обясни, че не е ясно колко от класираните 400 седмокласници ще се запишат. Миналата година едва 1/3 от приетите от провинцията деца все пак са избрали училище в столицата, посочи Кастрева. Така, ако и тази година по-голямата част от класирането решат да продължат обучението си в града, в който живеят, то свободните места в София за второ класиране ще се увеличат и ще има място за некласираните. „Дори и да не се случи това, няма да има необхванати деца“, увери Кастрева. Тя обясни, че след трето класиране ще се направи анализ на свободните места, каква част от кандидатите са се насочили към спортни или частни училища, както и такива към Министерството на културата. Шефката на столичния инспекторат обясни, че са водени разговори с просветния министър за разкриване на допълнителни паралелки, за да могат да бъдат приети всички ученици.

200 от всички 1206 некласирани деца не са завършили основното си образование в столицата. При избора си кандидат-гимназистите от провинцията или околностите на София са се насочвали основно към желано от тях училище, а не толкова към паралелка. Кастрева даде пример с дете от провинцията, което е искало да учи в 18-о средно училище „Уилям Гладстон“ заради паралелката с японски език. Балът му обаче бил твърде нисък, затова и шефката на столичния инспекторат посъветвала родителите на трето класиране да се насочат към 138-о СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“, където се предлага същият профил. Друго дете от Нови хан пък държало да учи в Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, въпреки че балът му бил по-нисък от минималния за прием и може да намери желаната от него паралелка в друго столично училище. Ако те се откажат от желанието си да продължат обучението си в столицата и останат в населеното място, в което са се обучавали досега, то броят на некласираните ще падне до 1000.

Профилираните школа обират най-добрите ученици

Училищата, които предлагат обучение по профил, обират учениците, които са постигнали най-добри резултати на националното външно оценяване и по време на основното си образование.

В Пловдив с най-висок бал тази година – 499 точки, е приет ученик в Математическата гимназия, като избраната от бъдещия осмокласник специалност е „Системно програмиране“. Само една точка по-малко е балът на ученичка, предпочела да учи първи западен език немски в ЕГ „Пловдив“. На трето, четвърто и пето място по бал отново се нарежда Математическата гимназия със специалностите: „Компютърна графика“ и „Математика с английски език“. Най-желаните  дуални паралелки са в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. 2718 седмокласници са приети по първо желание в гимназиите след седми клас в Пловдив и областта, става ясно след първото класиране за прием, като некласираните ученици са 394.

В Шумен пък влизането в 8 „б” клас в ППМГ „Нанчо Попович” с профил „Математика и информатика” е било с най-гъста цедка от всички специалности след 7-и клас в Шуменска област. Това става ясно от публикуваните минимални и максимални балове за прием в шуменските гимназии. В тази паралелка е влязъл кандидатът с най-висок бал за тази година – 495.000, а най-ниският бал, с който е било възможно влизането в класа, е 400.000 точки. Всички кандидати с по-нисък бал са аут. На второ място по минимален бал е 8 „в” в ППМГ „Нанчо Попович” – последният ученик там е влязъл с бал 353.500. Максималният за класа е 487.500. Трета в Шуменска област е паралелката по изобразително изкуство с английски език в „Сава Доброплодни”. Само на точка разлика от вторите – минималният бал тук е 352.500, максималният 442. По-традиция най-висока е била конкуренцията за ППМГ „Нанчо Попович”, СУ „Сава Доброплодни” и езиковата ПЕГ „Никола Й. Вапцаров”.

В Добрич най-високите балове са за Езиковата гимназия: 489, 487, 485. Във Варна конкуренцията за езиковите и математическата гимназии, които са едни от най-добрите в страната, е много голяма и децата се борят за тях.

Закриват шест паралелки в Пловдивско, в София – само една

Шест паралелки в Пловдивска област ще бъдат закрити със заповед на началника на местното Регионално управление на образованието Иванка Киркова от следващата учебна година, съобщиха от РУО – Пловдив. Две от паралелките са в Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски“ в Първомай, а останалите четири са в пловдивски школа. В Първомай няма да има прием по специалностите: „Производство на облекло от текстил РЕ“ и „Машини и системи с ЦПУ РЕ“. В Пловдив не е имало интерес у децата, които ще бъдат в осми клас, към: „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Симон Боливар“, „Ел. машини и апарати НЕ“ в ПГСТ „П. Пенев“, „Осигуряване на продуктова информация АЕ“ в СУ „К. Величков“ и „Природни науки“ в СУ „Св. Седмочисленици“.

В София пък след първия етап от приема тази година има само една закрита паралелка. Тя е в профил „Хуманитарни науки” в 156-о ОБУ, която е била спомената в заявленията само на 2 деца. Едното е прието в нея, а другото в по-горно желание.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.