2499 паралелки за заложени в план - приема след седми клас. Седмокласниците могат да избират между 1446 професионални (57%) и 1053 профилирани паралелки. Това обяви зам. - министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От всички заявени паралелки 149,5 са в дуално обучение. Михайлова обясни, че броят им е съизмерими със съществуващите и това говори, че се подобрява връзката с бизнеса.
162 паралелки пък са защитени. Те са в профили, свързани със селското стопанство, енергетика, транспорт. 416 пък са заложените паралелки с очакван недостиг. Те са свързани с машиностроене, транспорт, хранителна и текстилната промишленост, енергетиката и електротехника. Това е грабнакът на икономиката, зависи Михайлова. В 18 общини пък има изцяло нови професии. Те са в общо 62 паралелки.
Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че  са обявените места общо 64 600 места във всички 2499 паралелки. Те са с около 2400 повече от учениците, които трябва да се явят на национално външно оценяване. Вълчев обясни още, че няма училище, в което план-приемът да е намален с повече от една паралелка.
Той подчерта, че приемът трябва да съобразен и със спецификите на района- и посочи, че има такива, в които е по-развит туризмът, а в други различни индустрии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.

С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден

С помощта на новия микроскоп в центъра за молекулярна биология българските учени ще има възможността да изследват болести, за които досега не е било възможно да се правят тестове в България. Така ще могат изследват само за ден автоимунни болести на мозъка, които за момента изпращат в чужбина, а резултатите са готови след 15 дни.