2499 паралелки за заложени в план - приема след седми клас. Седмокласниците могат да избират между 1446 професионални (57%) и 1053 профилирани паралелки. Това обяви зам. - министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От всички заявени паралелки 149,5 са в дуално обучение. Михайлова обясни, че броят им е съизмерими със съществуващите и това говори, че се подобрява връзката с бизнеса.
162 паралелки пък са защитени. Те са в профили, свързани със селското стопанство, енергетика, транспорт. 416 пък са заложените паралелки с очакван недостиг. Те са свързани с машиностроене, транспорт, хранителна и текстилната промишленост, енергетиката и електротехника. Това е грабнакът на икономиката, зависи Михайлова. В 18 общини пък има изцяло нови професии. Те са в общо 62 паралелки.
Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че  са обявените места общо 64 600 места във всички 2499 паралелки. Те са с около 2400 повече от учениците, които трябва да се явят на национално външно оценяване. Вълчев обясни още, че няма училище, в което план-приемът да е намален с повече от една паралелка.
Той подчерта, че приемът трябва да съобразен и със спецификите на района- и посочи, че има такива, в които е по-развит туризмът, а в други различни индустрии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Възрожденска къща стана декор за виртуална игра

Гимназисти от столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ създадоха виртуална игра за българска възрожденска къща. Тя е реализирана по двегодишния проект 3ducation – cultural voyage, финансиран по „Еразъм+“.

Хакери удариха и сайтовете на летищата във Варна и Бургас

След драмата с теча на информация от НАП, сайтовете на Летище Варна и Летище Бургас са хакнати в събота вечерта, съобщи Lupa.bg. Проверка на „Монитор“ показа, че страницата на варненското летище е възстановена, но денонощие по-късно на това в Бургас отново не работи.