Седмичен мониtоринг  (5 – 9 ноември)

Седмичен мониtоринг (5 – 9 ноември)

Те са силни. На думи. Големи. На мерак. И съвършено не им пука за нищо и никой. Единствената им цел е да подскачат и да се перчат, за да не изпаднат съвсем в забвение. Те са уникалната сама по себе си и самодостатъчна (сама на себе си) партия „Тарикати за (силна) България“. Не са оттук, само минават. Не ги търсете за сериозни инициативи. Дай им да подскачат по площадите и да се пудрят на телевизионния екран. Без значение на каква тема се изявяват, те си циклят само в едно – всички в политиката са маскари. Да, ама маскарите спазват правилата, докато тези уникати (примати) се поставят (не)очаквано и в това отношение на пиедестал. Дребосъци, които се имат за великани. Във Фейсбук са онлайн, в реалната политика – офлайн.

5 ноември, понеделник

Девиз на деня: Днешната полиция не е вчерашна


Вътрешният министър Младен Маринов разсея слуховете, че съкращаването на работещите пенсионери в МВР, залегнало в бюджета за 2019 г., щяло да засегне около 5000 души. Щели да са само 250. Вярно е, че по-горната цифра хвърля системата в смут. Далеч по-смущаваща обаче е ужасяващата статистика, че от 72 000 безработни у нас, 18% са хора над 55 години. Не е зле работещите МВР да си сверяват от време на време часовника и да спрат бодат очите на обществото с непрестанните си претенции за допълнително стимулиране. Докато системата варди „чантаджиите“, а много служители откровено са на другия бряг, при онези, от които ужким ни пазят, реформата в къщичката ще цикли. Днешната полиция не е вчерашна и знае добре как да си брани интересите. А нашите?


Ден за статистика. От полицаите се прехвърляме на майките. И по-точно на онези, които получават помощ за отглеждане на дете, докато следват висше образование. Те са намалели девет пъти. Причината може да е и във възрастовата граница на раждащите жени, която прогресивно се катери нагоре. Може да е свързана и с факта, че работещите по време на следването жени са прецакани. Във всеки случай до това положение се стигна заради практиката масово майки да се записват да следват лесни специалности, за да докопат еднократната помощ.


Още малко статистика – оказваме се последни в Европа по брой на свещеници. Виж за това никой още не се е сетил да протестира. С кандило и тамян.


6 ноември, вторник

Девиз на деня: Лаещи тапии и контрольори с нагръдници


Няма начин БГ жабата да не вдигне крак, когато чуе, че в някоя далечна страна подковават конете. В случая обаче не говорим за подскачащи земноводни, а за най-добрия приятел на човека – кучето. Малко тъпо е приятелството да се удостоверява с тапия. Пък и типично по български, има някои обстоятелства, които трябва да се вземат предвид, ако искаме да ги стигнем китайците от град Цзинан, провинция Шандун, дето са решили да въведат разрешителни за притежаване на кучета, подобни на шофьорските книжки, в които има точки за отнемане в случай на провинение. Първоначално собствените на кучета в източната част на страната получават разрешително с максимални 12 точки. При неспазване на определени правила, като например събирането на акитата, къпането във фонтани или дължината на каишката, точките намаляват.


Имам преки впечатления от недобросъвестни стопани – както на кучета, така и на котки. Хора, които твърдят, че обичат животните. А на практика само им причиняват злини. Или в мнимата си загриженост за тях вредят на други хора. Искам да го видя обаче как ще се случи това с контрольорите. Най-малкият им проблем е дали да са с нагръдници или с намордници, че да се отличават. Пощаджиите например се оправят с бисквити – мятат лакомството и взимат разстоянието до кутията на няколко скока, за да не пострадат. Но на санкциониращите куче-органи хич няма да им е лесно да измерят дължината на каишката. Да не говорим, че няма разписани правила за доста по-важни неща от това дали домашните любимци могат да плуват във фонтаните. Разходете се до Женския пазар и вижте какво става през лятото. Надписите край фонтаните едва ли са за кучетата. Но и онези, които се цамбуркат там не ги четат.


7 ноември, сряда

Девиз на деня: Гледане на боб


Вратата на България към системата Шенген не само е затворена, а направо заключена – попадам на тази мрачна прогноза на един политик джобен формат, докато прехвърлям рецепти за джуркан боб и юнашка яхния. Това му е лошото на фейсбука – търсиш едно, изскача ти съвсем друго. И докато хвърляш боб чия прогноза е вярна и кой се опитва само да привлича внимание, бобът в тенджерата взел, та се разврял и загорял.


Нагледно помагало за гледане на боб по командирски – сайтът на една Стояна. Авторката, дето по заимстване като в случая я ползват и в „Дойче веле“, мята зърна и прогнозира, че приближен на Делян Пеевски най-вероятно ще влезе в Бюрото за контрол на СРС, т.е. ще може пряко да контролира подслушването. Това дали не го четох и в „Капитал“? Няма значение първоизточникът, стига да се цитират едни други. Така се джуркат фейк новини и се претопля манджа.


Топлото време не успя да изненада КАТ. Акция „Зимни гуми“ вече е обявена. Слагаш зимните гуми по задължение, а може да си караш и по къси гащи. Изборът е твой.


Телевизиите още не са превключили на „зимни гуми“. Фармацевтите още си наблягат на препаратите за стави и на въшкоубийците. Притовогрипните ваксини хич не са им приоритет. Добре че идват новини от финландската част на Лапландия, че да влезем малко в час. Децата да дишат спокойно – Дядо Коледа се е ваксинирал противогрипно, така че настинките няма да го съборят на легло тази година. Набоцкала го е личната му медицинска сестра Тия Каконен. Така звучи по модерному. Навремето на придружителката на Дядо Мраз й викаха Снежанка. Сега снежанката е салата.


8 ноември, четвъртък

Девиз на деня: Гьонсуратлък


Тази седмица Костовистите от седмия ден са по-тихи от водата, по-ниски от тревата. Оказа се, че не били допуснати до участие в конгреса на ЕНП в Хелзинки. В друг случай щяха да ореват орталъка, че са дискриминирани, че правата им са погазени и... всички знаят кой е виновен. Само че не им минава номера. Причината да получат нагледен урок, че правилата важат за всички, без изключение, е една. Онези партии, които не си плащат членския внос – било то от недоглеждане, било то от селски тарикатлък, нямат място на такава трибуна.


Да допуснем, че са твърде ангажирани с политическа дейност и са проспали този дребен детайл. Само че за този род политици това е тенденция. Нека си спомним (с или без умиление) за един бивш правосъден министър, който копнееше за грандиозни реформи, пък се оказа със спрени адвокатски права. Ето за това същото говорим. Хора, които не могат да си направят елементарни сметки и допускат такива неща, се гласят (поне в мечтите си) да управляват. Виждат сламката в чуждото око, не усещат гредата в своето. Това води до пряка зависимост - каквото и да предприемат, все удрят на греда. Тяхната си греда.


Иначе едва ли членският внос им е проблема. Доказали са се във времето и пространството като големи спестовници. Нали се сещате за оня милион, който „Тарикати за България“ държаха на преференциален влог в куче-касичката КТБ. 1 064 964.76 лв., ако държим на конкретиката. За едно си правят сметката, за друго – карат през пръсти. Това е характерното за този род тарикати – отлично разграничават личното от общото. И интересите им прозират отвсякъде.


Домакините знаят, че докато се вари сладкото, пяната трябва да се обира. Иначе сладкото дава бързо фира. Захаросаният продукт със запазената марка „Мармалад по Командирски“ обаче е изключение. Колкото и да го бъркат, каквито и съставки да добавят, се разваля за отрицателно време. А причината за това е, че за разлика от всички останали формации, в тази се обира и запечатва в буркани единствено пяната. В един хубав ден обаче избирателите обират с решетеста лъжица пяната и я хвърлят на боклука. Там, където й е мястото.


9 ноември, петък

Девиз на деня: Който плаща, той поръчва музиката


Цяла седмица вече се мъча да прочета една будителска брошура, дето щяла да ми каже кой какво чете и как го чете. Много обичам да разлиствам безплатни дипляни. Ориентирам се за намаленията, гледам картинки, сравнявам цената на наденицата и шпека. Та като се загледах кои са водещите политически издания у нас според някакви там изследователи, дето може и да си имат хал хабер от журналистика, може и да си нямат, взех та си набелязах произволно един всекидневник, от политически, по-политически. Прелиствам го, за да откроя водещите заглавия там: „Енрике Иглесиас става българин“. Пример за разследваща журналистика. Абе, вътре не пише точно това, но пък разбрах, че целият ансамбъл от гимнастички се чучнал за концерта на живо. То пък оставаше и да не мърдат гимнастичките.


Друго политическо заглавие в същия вестник грабва окото ми: „Софка умори Гринго от секс“. Прищяло им се е явно на Гринго и Гринговица да вземат 6400 лв. за братче или сестриче на Лоренцо. А ще ги вземат, ама друг път, от алтернативния държавен бюджет на социалистите, дето много обещават, трудно дават. За такава помощ и може да се реша и аз да уморя мъжа си за второ дете. Може и до внуче да го добутаме, ако чакаме на алтернативни обещания. То някъде тогава се очертава най-рано като гледам социалистите да дойдат отново на власт. Може да дойдат, може и да не дойдат, но ако дойдат – ще потекат реки от мед и масло, а пенсиите директно ще ударят тавана. Само да не получат старческа деменция и да забравят какво са обещавали. Да си записват, ако не друго.


Приключвам „прегледа на печата“, за да не ви отегча като брошура, финансирана явно от кого и явно защо, съдейки по авторекламите в нея. Който плаща, той поръчва музиката. Те така и тук. Проучванията и изразените мнения в проекта не отразяват непременно вижданията на една щедра фондация. Не е задължително да отразяват и мненията на авторите. Чакайте указания!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.