Молете се за Пенка – жертва на евробюрократщината. И мислете за нея като за себе си. Всички сме в кюпа, пардон в обора. На никой не му пука обаче за нас. Докато не ни писне и не минем границата символично. Тогава става ясно, че всяка крава трябва да си знае гьола, тоест обора. Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Пенка го разбра по трудния начин.

4 юни, понеделник

Девиз на деня: Не са щурци, а ципове

 

 

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова влязоха в задочен спор за Слънчака. Той си държи на своето – да има вечерен час. След 23 ч. всички да са по леглата. Никой да не щуква, да няма музика и да се чува щурците как свирят. Тя го контрира, че не може да превърнем морските си курорти в санаториум. Може всъщност, но ако сложим ограничения и за възрастта на курортистите. По логиката на Симеонов трябва да са над 60-те. Тогава вместо баровете и дискотеките нека се увеличи броя на здравните пунктове, за да насмогват с меренето на кръвно, а на плажа вместо продавачи на царевица ще се разхождат ентусиасти с мехлеми за болки в ставите.

 

 

Не е ясно какво мислят щурците по темата, но чалготека, огласена от тяхната свирня едва ли ще има. Все пак гларусите са мнозинство, не може друг да взима решения вместо тях.

 

 

Патриотично настроен гларус след големи усилия успял да свали страхотна немкиня. Завел я на плаж в Слънчев бряг. Тя била в романтично настроение, възхитила се:

- А,, каква тишина, каква красота! Само песента на щурците гали ухото!

- Гали, гали! Ама не са щурци, а ципове!

 

 

Джурканица с номерца – това се оказа тазгодишната класация за прием в първи клас. Някакви фантоми, класирани неясно как и защо. Истерията достигна връхната си точка при пародията на лотария, която се изигра на места с кандидатите с равни точки. Лотарията всъщност започна още с ваденето на списъците, в които вместо имена имаше цифри. Уж заради изискванията, свързани с личните данни. На практика това обслужи чудесно онези, които знаеха, че вкарват децата си в желаното училище по втория начин. Защото няма начин да не се възмутиш, че Иванчо от съседния апартамент в „Люлин“ е влязъл в училище Х, след като по никакъв начин не покрива критериите.

 

 

Да речем че решиш да проявиш гражданска съвест и да докладваш за нарушението. Но сега с номерата не става. Трябва предварително да проучиш кой е номерът на Иванчо, а такава информация от училище Х няма да ти дадат. Така че ти остава да се примириш, че всеки ден ще виждаш гордо навирения нос на съседката, която ще злорадства, че нейните връзки са по-яки от твоите.

 

 

5 юни, вторник

Девиз на деня: Биволското спокойствие на чобанина

 

 

В дните, в които всички европейски медии се вълнуват от съдбата на кравата Пенка и съчувстват на нейния стопанин, който приема присърце всичко свързано с нея, защото е едва ли не член на семейството му, някои чобани си гледат живота. Парижки медии уличиха главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, че точи френската хазна през Националния център за научни изследвания, където работи. Прибирал си съответните траншове като изследовател, но за пет години се отчел едва с две публикации. Биволското спокойствие на чобанина е само привидно. Твърде ангажиран е бил „с рогата напред“ да се прави на журналист. То ако рогата бяха повод за гордост, всички щяха да си признават, ама не си.

 

 

Бившият шеф на управление „Кредитиране” в КТБ отпускал кредити за милиони левове на дружества, близки до шефа си Цветан Василев. Това пък ставало с изрична негова заповед. Имаш кошер, ядеш мед. Нямаш кошер, взимаш банка. И минаваш на хайвер. Кой каза наздраве за бившия банкер? Ограбените вложители -вие крачка назад. На вас екстри не ви се полагат. Каквото било – било. Поздрави от бате ви Цецо.

 

 

Комисията „Антикорупция“ се отчете с над 200 получени сигнала, от които 20-30 са обработени. Според председателя й Пламен Георгиев вече има внесени искове за над 3 млрд. лв. по висящи производства и е отнето имущество за над 114 млн. лв. И това е само началото. „За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, а напоследък даже и още по-малко се говори“, коментира президентът Румен Радев. По думите му ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да “надскочим нашата ограда” и да видим какво става отвъд нея, да черпим опит от добрите европейски практики и да вдигнем поглед далече над частичните препоръки на мониторинговите доклади. Там е работата, че точно най-корумпираните отдавна са надскочили оградата. Ако се съди по придобивките им, те вече са далеко пред нас - погрижили са се и за внуците, и за правнуците.

 

 

Млад мениджър, натоварен да изготви вътрешнокорпоративен правилник се съветва с шефа как да конкретизира клаузата за корупция:

- Обяснете ми моля, по какво се различава понятието „подкуп” от корупция?

- Много е просто! Подкуп е когато вземеш и го направиш. А корупция – когато вземаш, но не го правиш!

 

 

6 юни, сряда

Девиз на деня: Бягство от затвора, финален епизод

 

 

Малко преди полунощ на 5 юни бе излъчен последният епизод от сериала „Бягство от затвора“, кадри от който се превъртаха цял ден в сряда. В отминалия сезон главният герой Владимир Пелов успя да изчезне от Софийския затвор със съучастник, преследвани от гневна чистачка, която ги погна с парцала, защото са оставили стъпки. После написа писмо до президента и омбудсмана. Във финалния епизод, действието на което се разиграва в центъра на Ботевград, Пелов почина от естествена смърт – тоест, надупчиха го с куршуми.

 

 

Известни критици и филмови експерти излязоха с коментар за култовата каубойска сцена, в която Пелов и свидетелят срещу него Марио Дебелия се гърмят един друг. От МВР се оправдаха, че много работели и на 4-5 пъти аха да хванат беглеца, но той все им се измъквал. Поправка в терминологията – не е беглец, а отклонил се от затвора.

 

 

Поука1: Ако искаш МВР да не те открие, пусни си брада! И си смени суичъра, защото те търсят със снимка на стария.

 

 

Поука 2: Който търси, намира! И стреля точно.

 

 

7 юни, четвъртък

Девиз на деня: Не ми барай кофата!

 

 

Видяла жабата, че подковават коня, та запретнала бутче и тя. На това мяза идеята електронен чип да отчита колко точно боклук хвърля едно домакинство, за да е по-справедливо отчитането на такса смет. Ако не вярвате, това е предложение, включено в Националната стратегия за развитие на концесиите, която бе публикувана за обществено обсъждане. А въпросният чип ще се монтира на кофата. Как си го представяте това да се случи с някой от трите контейнера за сметосъбиране за двата входа? Представете си само – 81 апартамента в единия, още толкова в другия блок. Това прави 162 кофи. Всяка с индивидуален чип. Вероятно има такива държави, но тук това е абсурд. Нека допуснем, че все пак се въведе. И вижте какво се случва малко след полунощ. Съседът Пешо излиза с котешка стъпка и нахлузен на главата черен чорап с дупки за очите. Оглежда се като заклет шпионин и атакува кофата на Гошо, който в това време прехвърля боклука си в кофата на Тошо. Най-потърпевш е комшията Цецо, който похърква блажено. Хак му е. Като му дойде сметката за боклука, сън вече няма да го лови!

 

 

Коварен летен вирус изпонатръшка народа. Висока температура, хрема, болки в гърлото. Девиз на сезона: „Не позволявай на диарията да ти провали почивката!“. Безплатен медицински съвет: „Заблуда е, че смехът лекува всичко. При диария не помага“.

 

 

Драмата на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева с лошата хигиена в килията продължава. Гласът на Иванчева обаче премина в кресчендо не заради пъпките по лицето й, които фотографите усилено се стараеха да преброят и запечатат, а когато стана ясно, че настоящият кмет на района Румен Русев е изшиткал заместничката й Биляна Петрова, която заедно с нея е обвинена за получаване на 70 хил. евро рушвет от строителен предприемач. Арията на Иванчева й донесе глоба от 200 лева, така че луксозната козметика засега се отлага.

 

 

8 юни, петък

Девиз на деня: Je suis Penka

 

 

Же сюи Пенка! Графикът ми за интервюта с европейски медии е свободен. Да им приседне дано на душманите, ако решат да ме превърнат в суджук. Солено ще им излезе мезето. Ще им тежа на съвестта цял живот. Му-у!

 

 

Пенка да си в днешно време. Гледат те с обожание, радват ти се, кланят ти се доземи. Пишат ти стихове, правят ти подписки. Превръщат те зорлем в свещено животно. Ти си Хатор - богиня на любовта и хранителка на фараоните в минали векове. И най-популярната Пенка - мис Европа в кравешкия мир днес. Някакви хора се превъзнасят и пишат оди в твоя прослава. Ти си тяхната протестна муза. Бунтарка. Боркиня за свобода. Когато в крайна сметка ти теглят ножа, защото такава е процедурата, има си правила, цяла Европа ще рони сълзи. Ще скърби лицемерно.

 

 

Толкова зор за една крава. Все едно надениците, дето ги нагъват европейците, се отглеждат в градината. Поникват от семенце, поливат ги с вода. Пък ако Пенка беше сглупила да намине у Сръбско по време на Рощилиадата, щеше да получи комплекс за малоценност от всичките „пенчовци“, дето ги въртят на шиш на бавен огън. За тез животинки обаче Европата не скърби. Както и за всички техни събратя и посестрими по месарските щандове.

 

 

Пенка е европейски казус. Еманация на онзи свободолюбив дух, който не признава границите. Рискува живота си, за да премине оттатък Стената. А когато реши да се завърне в родния край, я посрещат като предател, на нож. Тя вече не е една от стадото. Който се цепи от колектива, колективът му го нацепва колективно. Та и в случая така. Сега седи в изолатора и размишлява над злощастната си участ. А прехвалени европейски медии правят карта на нейното бягство и във въпросната карта, турят Македония у България. Така де. За тях сме едно цяло – държава в държавата. И Пенка е символът на тази държава.

 

 

Ако съм на Пенка, щях да се възползвам от славата и да се пиша от малцинствата. Някой (хелзинкски) комитет тутакси щеше да ме прегърне и обгърне с грижи. Щеше да се пъне да ме защитава, да реже вестникарски изрезки, да търси за какво да се хване. Досега да са съчинили гневно писмо с обвинения, че в публикациите се подчертава кравешката ми принадлежност. Това, разбира се, няма отношение към деянието. Да те наричат крава е обида. Правилното е да ме пишат домашно чифтокопитно животно. Без да се посочва половата ми принадлежност, защото и това е препъни-камък. Може да съм говедо джендър. Длъжни са да ме питат, а не – крава, та крава.

Освен това, по презумпция, някой трябва да е нарушил правата ми при задържането. Всички са виновни до доказване на противното. Моите защитници ще се погрижат за комфорта ми в арестантското кюше на обора. Защото са готини. И защото лапат кинти за това.

 

 

Ако бях Пенка, вече да съм се регистрирала в социалните мрежи, за да се тагвам всеки път, когато забележа някой от двата хаштага - #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка). Молете се за мен! Иначе ще дойда в сънищата ви и ще ви разваля еврорахатлъка.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Седмичен мониtоринг (6 - 10 май)

След всички таланти, избуявали през годините, българинът доказа, че е достигнал до съвършенството и покрива напълно идеала за многостранно развитата личност. Потвърждението за това дойде в дните, в които даже пълните атеисти се развихриха по темата за папското посещение и религиите.

Седмичен мониtоринг (22 – 26 април)

30 милиона яйца няма да изкукуригат и изкудкудякат по Великден. Тъжна новина и не съвсем. Всяка уважаваща себе си кокошка е наясно, че е важно не снасянето на яйцето, а откудкудякването му. Едни „репортери без граници“ вече се отчетоха предвеликденски с мощно кудкудякане, след като снесоха поредната кошница запъртъци, вапцани с черна боя.