Седмичен мониtоринг (3 – 7 август)

Седмичен мониtоринг (3 – 7 август)

За лятното къмпингуване на ключови кръстовища, наръчниците с опорни точки "за спор с непротестиращи" и отровните намерения

Няма две мнения – незаконните блокади изнервиха столичани. Милионен град, принуден да се съобразява с прищевките на 20-30 души, които си въобразяват, че пишат историята. Някои много се надяваха тази история да се превърне в кърваво писмо. Даже и залози май правеха за това. И останаха силно разочаровани, че това не се случи. Дървени философи във Фейсбук обясняват, че така било при нежните революции – трябвало тези, които не участват в тях, да поощряват беззаконието, защото било за тяхно добро. А свободата и личния избор?

3 август, понеделник

Девиз на деня: За протестите и палмовото масло


20 000 души – толкова са били приблизително участниците в протест в Германия срещу карантинните мерки. Протест, разгонен от полицията там без никакви компромиси. Само си представям, ако някой от организаторите на тукашните протести бе свален от трибуната със сила, какво реване щеше да има. Пък и германците изобщо не знаят за какво и как да протестират. Могат да вземат пример от нас. Да им услужим с едно „Отровно трио“?


Едно лице от недалечното минало - Ренета Инджова, деликатно напомни, че вече е била служебен премиер. Тоест ако се случи така, че се стигне до служебно правителство, да я имат предвид. Някои смятат, че не е добре да се дърпа дяволът за опашката. Каквато и да е истината за нападението или битовия инцидент, при който тя е пострадала, служебно правителство май не се очертава.


Странно е как някои хора изплуват там, където никой не ги очаква. Също като палмовото масло, което изплува край Арапя и Обзор. Ако някой се кани да летува там, да не забравя да зареди багажника с празни буркани. Морето, казват онези, които успяха да си топнат крачката в него, тази седмица било чай. Чай с палмово масло.


Втора атака срещу агенция „Монитор“. И второ затваряне на очите от псевдожурналистическите организации. Посегателства срещу свободното слово като това тях не ги интересуват.


4 август, вторник

Девиз на деня: Политици без работа и работа като за тях.


Когато морето не отива при айляците, те отиват при него. Актуална българска поговорка. Поредната инициатива на (без)работния бивш правосъден министър Ицето изтече като пясък от ръка. Пясък, който можа да усети с боси крачета. Дожаля ми, докато слушах как хленчи, че замисълът му да си направи шоу край Росенец се осуетил, защото изтекла информация, че пътува натам. За сведение на Христо Иванов – изтече информация, че се кани да прави шоу и на Буджака. Един негов приятел, съвременен капиталист и бивш приватизатор, бил поръчал багери да му съборят имението, за да не го постави в неудобна ситуация.


Сега да го мисля и босоногия политик от „АРГО“-гейт. Докато се разхождаше по плажа, се появи информация, че пясъкът на плажа бил благоприятна среда за размножаване на бактерии. Но от друга страна – в „Да, България“ бактериите виреят безпрепятствено, така че едва ли има опасност за него, всички трябва да са изградили вече имунитет.


Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров се опита да прибере стадото на БСП в кошарката на посестримата си Корнелия. А, бе-е-е! Не можа ли да измисли нещо по-смислено от това, че Делян Пеевски искал да овладее БСП. Кой им ги подава репликите на бившите политици?

5 август, сряда

Девиз на деня: Лети, лети... палатка.


Бурята в София за малко да свърши това, което полицията не се решаваше да направи. Палатки литнаха към небето в района на Ректората като китайски фенери. Дано протестиращите да са си намислили желание и дано да им се сбъдне. За да се сбъдне и желанието на всички онези, които не са съгласни с тази форма на бивакуване.


Ако изчерпат аргументите си за споделеното лятно изживяване, има и друга подходяща кауза. Куп знаменитости отправиха призив чрез видео да се прекрати отглеждането на мечки във ферми във Виетнам с цел извличане на жлъчна течност, която се използва в традиционната медицина за лечение на чернодробни проблеми. Сред звездите, загрижени за това, са британският комик Рики Джървейс, певицата от САЩ Майя, актьорът Ци Ма, британската актриса Джуди Денч, известната приматоложка и природозащитничка Джейн Гудол, актрисата Джоана Лъмли, китаристът на "Гънс ен роузис" Слаш, музикантът Рик Уейкман, поетът Бенджамин Зефания. А ако решат да протестират срещу сините, червените и пембените зони, срещу амортизираните автобуси и липсата на навеси по спирките, срещу оставените на произвола на съдбата подлези и други конкретни битовизми, с които се сблъскваме всеки ден, могат да спечелят вниманието на всички онези, които ги приемат за въздухари.


6 август, четвъртък

Девиз на деня: Гошо, момче лошо...


Гошо, момче лошо, на Цветан Василев се спретнал да иска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Ама разбира се, че това му е работата на „боеца“ на беглеца. Първо ще уволни Кошлуков, а после може да назначи на негово място Любица Кулезич, защото го кани за участия.


По време на коронавируса: униформени усмивки за злобарите в офиса. Звучи като една добра оферта. Покрай ситуацията с коронавируса усмивките станаха дефицит. Някои не ги използваха и преди, а сега още по-малко. Френска фирма се е захванала с амбициозната задача да върне усмивките по лицата, та макар и принтвани върху маски за COVID-19.


Тcheezebox със седалище в близост до Лион в Източна Франция е насочена към компаниите, които искат да „хуманизират отношенията си“ с клиентите, като карат служителите им да носят "униформена усмивка". Особено подходяща е идеята за хора, които са в обслужващата сфера, магазинери и сервитьори. Усмихнатите предпазни маски са супер и за офиса. Представете си само - не ви се налага да гледате намусена и отегчена гримаса на човека, който плете интриги зад гърба ви, а после се цупи, когато го игнорирате. А също и за онези, които се скатават и се усмихват единствено в деня за заплатата, за която не са си дали много зор да се потрудят.


7 август, петък

Девиз на деня: Катунът се мести пред президенството


Няколко часа след като катунът на протестиращите айляци беше разтурен и боклуците бяха разчистени, стана ясно, че купонът ще продължи на друго място. Този път палаткаджиите са преценили и възможността да се подмиват в шадравана. Горките японски туристи, които обичат да се снимат на това място, ще изпаднат в потрес насред катуна.

Появи се кратък наръчник, „Партиздат“, на някаква миш-маш комсомолска деятелка „за спор с непротестиращи граждани“. Опорните точки в синтезиран вид. Другарката си заслужи петолъчката на ревера. Излишно е да се споменава, че „Дневник“ хареса опорните точки. Сякаш са писани от неговия издател.


Журналистка от bTV, която орева орталъка, че не си измисляла протести, за които не знае, след като се изцепи в ефир точно с това, се оказа и репортер на повикване. „Отровните“ си я поръчвали. Живото доказателство, че за всеки влак си има пътници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.