Седмичен мониtоринг  (28 януари – 1 февруари)

Седмичен мониtоринг (28 януари – 1 февруари)

Седмица на безсмислени думи, нововъведения и изобретения. И екстаз на омразата - стимул за живот, амбиции, избиване на провинциални комплекси. Кукерите, които гонят злото в центъра на Перник са чисто и просто куклен театър. Те не са нито страшни, нито ужасни. Къде по-зловещи са маските на онези, които ги оплюват толкова яростно. Опа, то не били маски! Само така си изглеждат.


28 януари, понеделник

Девиз на деня: Културтрегери vs кукери

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ приключи. Кукерите се наиграха и се прибраха. След тяхното шоу тръгна панаирът на културтрегерите. Цяла седмица, може и повече, те ще дефилират в сайтове с вносни имена и ще пълнят социалните мрежи с високопарни слова. Кукерските фестивали са болна тема на болни мозъци. Всяка година по това време се появява някой кръвожаден джендър или културен антрополог, който „разбива” на пух и прах манталитета на простите българи. С чувство на превъзходство, високомерие, нарцисизъм. Този начетен глупак, без извинение, е в състояние да зачеркне обичаи на повече от 8000 години, за да се направи на интересен. На него не му дреме за траките и техните култове. Той издига самия себе си в култ. Съзерцава написаното и си вярва. Вярва си, че е значим. Всъщност от редовете бликат дълбоките комплекси на едно презряно същество, достойно само за съжаление. Колко жалък, нищожен и посредствен трябва да си, за да стигнеш дотам, да обявяваш сънародниците си за идиоти?


Само който не се е пробвал, той не е разхвърлял слюнки по темата. Фестивалът е: върла простащина, селяния до шия, байганьовщина и кич. Да се обяснява на подобни интелектуални недоразумения какъв е смисъла на традициите и обичаите, хипотетично означава да се прелива от пусто в празно. Те не поемат, само предават.


Дервиши, бабугери, станичари, джамалари. А подире им чауши, сурати и старци... Кукерите са нищо и никакви страшилища в сравнение с разкривените от омраза лица на културтрегерите и умно-красивите им поддръжници, които не могат, а и не искат да проумеят, че има много повече смисъл от този маскарад, отколкото от другия, при който някакви озъбени същества викат „Оставка!“. А след като постигнат „смяната“, за която са били по площадите, престават да се зъбят и преминават към по-прагматични неща, като това да набутат родата си, половинките и любовниците си в разни политически кабинети. Хем се представят будната съвест на обществото, хем интересчийската бързо се ориентират къде е келепира.


Не, кукерството не е празник на отминаващото зимно мъртвило. Той трябва да се превърне в празник на културтрегерите с разкривените им от омраза лица. Нека дефилират в социалните мрежи, нека рипат, нека се борят кой ще спечели максимален брой точки по родоотстъпничество и българомразство. В тази дисциплина сме рекордьори. Злото е в нас и ние сме в него! Едва ли има друга нация, която да мрази толкова силно себеподобните, че да иска да ги изтрие от картата. Не ни трябват традиции, не ни трябва памет. Всичко, което напомня за селското потекло на предците ни трябва да бъде изкоренено, унищожено, забравено.


Главните действащи лица в кукерската дружина са: Цар, Момък и Невеста или Баба и Дядо, и кукери.

Главните действащи лица в културтрегерската дружинка не са персонифицирани. Образите им се размиват. Някакви анонимници, които не са нито оригинални, нито атрактивни. Най-голямата грешка ще е да присъстваме като публика на уродливия им фестивал. Те точно на това разчитат.


29 януари, вторник

Девиз на деня: Нещо като нищо


Хакерите не спят – над 500 страници и профили, разпространяващи фалшиви новини, зад които стоят руски тролове, били спипани в последно време. Това отчетоха експерти по темата на конференция в Брюксел. Фалшивите профили били намалели, похвалил се представителят на Фейсбук Томас Кпистенсен. Намалели, дръжки! Един приятел се фукаше тия дни, че цяла дивизия девойки с микрофони са го атакували с профилни снимки с микрофони. Ама тия микрофони ги държат, все едно са вибратори. Нямат общи приятели, та той се чуди откъде са се присетили баш за него и има ли връзка това с професията му, която е свързана с камери и микрофони. Да му има човек проблемите. По-добре ли е да го погнат с оферти за приятелство онези дивизии бивши американски военни, все вдовци или разведени, дето се набират на лост или стоят като налапали пръчка на профилните си снимки, но задължително в униформа.


Като стана на дума за ментета, и на папата не му върви никак. През ден някой менте епископ лъсва в поредния сексскандал, та трябва трижди католиците да се отричат от него. На този фон едва ли на някой му е до шлемовете на гвардейците на папата, но по актуален повод трябва да ги споменем и тях. Кратуните на гвардейците няма вече да натежават. Досегашните железни шлемове, тежки около два килограма, се подменят с пластмасови, едва 570 грама. То пък все едно алебардите и мечовете им досега бяха истински, та да им се вглеждаме в капите. Армията на Ватикана съществува от 1506 г. Понастоящем гвардейците са 110 на брой. Те охраняват папата и резиденциите му, в Рим и по време на пътуванията му. След новината за пластмасовите капели на папските гвардейци, да не вземе някой да ги заподозре, че вардят с пластмасови патлаци. Оръжията може и да не са автентични, както и униформите, но са си съвсем истински.


Още една пластмасова новина – този път свързана с подковите на конете във Виена. Железните подкови на галопиращите файтони, дето развеждат туристи из австрийската столица, износвали бързо асфалтовата настилка, та се е взело решение да се заменят с пластмасови. Тукашният принос към темата идва от Казанлък, където през седмицата се взе решение тамошната атракция – каруците, да са с регистрационни талони. Това – по повод на серия от тежки пътни произшествия с конски впрягове. Тъй като е сложно каруците да бъдат забранени изобщо, защото разни правозащитници рипат срещу промените, се въвеждат нови изисквания към водачите и талигите. „Шафьорите“ на каруците ще са със светлоотразителни жилетки, а возилата им ще светят в мрака.


30 януари, сряда

Девиз на деня: Аз слушам, ти слушаш, и БСП слуша...


Оглушителна пресконференция на социалистите, на която звучи запис с гласа на министъра на културата Боил Банов. И поредица от нелепи обяснения за въпросния запис. От БСП не казват нито по какъв начин са се сдобили с него, нито защо го вадят точно сега, след като е бил на склад дълго време. Министърът първо обяснява, че от 4 години го рекетират с въпросния запис. После минава на версията, че е монтаж. Последно?


Слушането открай време е масов спорт в МВР и производните му служби. Въпрос на време е откъде ще изникне някой нерегламентиран запис. За целта, а и с оглед някои служебни травми, от ДАНС издали заповед, да не се слушат секстелефони.


Новият проект за закон за движение по пътищата изправи косите на младите шофьори с изискването да карат автомобили под 67 конски сили и нощем да карат само с придружител. Като ще е така, най-добре да минат на каруци. Там изискванията са по-лабави.


На вниманието на автоджамбазите – новина от немския град Бад Нойщат ан дер Зале. 18-годишен крадец бил спипан, след като се повозил на чужда кола. Той споделил, че му се наложило да ползва колата, тъй като спешно му се ходело по голяма нужда. Вместо да се облекчи в най-близката тоалетна, той предпочел домашния уют на километър и половина разстояние. Полицаите обаче не пожелали да му влязат в положението и му повдигнали цели две обвинения – хем за противозаконно отнемане на превозно средство, хем за шофиране без книжка. С бъдещите кърпежи в Закона за движение по пътищата тук може да му нахлузят и глобичка, задето е карал без придружител.


31 януари, четвъртък

Девиз на деня: Места за отдих!


След като превърнаха Женския пазар в място за отдих за децата на трудещите се там малцинствени групи, от Столична община ще се погрижат и за жителите на Коньовица, като им изградят аквапарк на една ръка разстояние. Как ще поддържат модерното съоръжение в парк „Възраждане“, е съвсем отделна тема.


Идея за общинарите: хотел в град Ханчжоу, Източен Китай, привлича туристи, като им предлага да се бухнат в минерален басейн с форма на съд за варене на традиционното местно фондю. В горещия басейн плуват чушки, гъби и други съставки на зимното ястие. Басейнът има девет отделения. Във всяко от тях се съдържат различни съставки на ястието - пиперки, царевици, марули. Като си знаем стоката, съставките на супата у нас няма дълго да оцелеят.


Следващата новина е специално за моя съпруг, но от нея могат да се възползват и чуждите. Американски психолози твърдят, че ако в стресираща ситуация, си представиш половинката си, кръвното налягане се стабилизира, съобщи в. „Дейли мейл“. Така че, мъжо, ако ти е зле, просто трябва да се появя в мислите ти като подсещане, че може да е и по-зле.


Жена се мръщи на мъжа си:

- Не е честно, ти не цениш брака ни.

- Що бе, мило, така реши?

- Ето, аз качвам постоянно снимки във Фейсбук от семейните ни почивки, обеди, вечери, любовни послания, туй-онуй, а ти даже една снимка моя не си постнал.

- Пробвах, мило, ама антивирусната я сваля.


1 февруари, петък

Девиз на деня: Мечоците знаят защо!

 


Трифоновден по нов стил. Празнува се с просеко.


Съвет на стария мечок:

- Запомни, сине! Червено вино се пие, когато ядеш ловец. Ядеш ли рибар, минаваш на бяло.


Германският град Хановер също влезе в информационния поток с инициатива за „полово равенство в езика“, въвеждайки нови правила за обръщения сред администрацията си. Иначе казано, градската управа реши административният език в Хановер да е джендър неутрален. За целта в официалните писма и електронната поща, в брошурите и прессъобщенията на общината и учрежденията в града, както и във всички формуляри и флайъри в бъдеще трябва да се ползват неутрални формулировки. Професията учител или учителка вече ще се нарича преподаващ. Избирателите стават гласуващи, а участниците и участничките – хора или персони. Зачеркват се обръщенията „господин“ и „госпожа“, за да няма обидени. В бъдеще може да се очаква новото третополово обръщение „госпожин“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ