Седмичен мониtоринг (22 – 26 юни)

Седмичен мониtоринг (22 – 26 юни)

Седмица, белязана от необичайна, почти извънземна активност, предизвикана от факта, че един олигарх очаква да получи присъда. И трябва да убеди обществото, че го съдят, защото се занимава с издателска дейност. Тоест, да измести фокуса от присъдата и да рони крокодилски сълзи, че е жертва на произвол. На въпросния олигарх това му е номер в живота. Странно е, че още има хора, макар и малко, които да му се връзват.

22 юни, понеделник

Девиз на деня: Покровителят на бухалките


Една дълга неделя за олигарха Прокопий. Извънредно 14-часово съдебно заседание, породено от факта, че адвокатките му се пробваха да изклинчат от обявената следваща юлска дата с плоски мотиви. Едната щяла да си почива в Гърция, а другата да си дундурка внучетата в САЩ. На заседанието пролича тенденция, продължена и в следващите дни – да се омаловажават престъпленията, за които олигархът е обвинен, а да се твърди, че прокуратурата го атакува, защото е ултрадобър и съвестен гражданин и борец за свободата на словото. Човекът, чиито служители и привърженици от години запушват устата на инакомислещите и си присвояват правото да са последна инстанция, които издевателстват над гражданското общество под всякаква форма, сега плачкат, че не им се чувал гласът и че били обект на съдебен и друг произвол. В Сингапур, накъдето бизнесменът издател потегли с еднопосочен билет преди години, днес той щеше да се представя за почтен гражданин и да си харчи на воля придобитите по нечестен път средства. В България покровителят на медиите бухалки Прокопиев е мил и драг само на хората, които са се отъркали в парите му.


Убеден, че го шамаросват, олигархът обърна и другата бузка. Върху нея се лепна становището на антикорупционната комисия за неговите любими НПО-та. Видимо изнервен, че не му минаха номерата за Съвета за развитие на гражданското общество към МС, Прокопиев допусна грешка, хвърляйки копоите си да джавкат и срещу уволнението на шефа на радио „Свободна Европа“ Джейми Флай. Оценявам самопризнанието, че българската секция на радиото е изцяло под влиянието на Иво Прокопиев. От много време го твърдим, а олигархът издател го отрича. Сега той призна това, което всички ние знаехме. Ако прояви още наченки на морал и чест, можем да си поговорим и за медийния му монопол.

23 юни, вторник

Девиз на деня: Пипни го тук, пипни го там, навсякъде го (Гришо) пипай


Музикален поздрав за всички, оказали се контактни с наш Гришо. Хак им е карантината. Но както подеха зевзеците, пак добре, че коронавирусът не тръшна Николета Лозанова. Че тя, гОрката, не си знае контактите.


Заплаха на деня: РЗИ тръгва по дискотеките, МВР в градския транспорт. Малко ме съмняват и двете. Контролът върху противоепидемичните мерки е належащ, в това няма съмнение. Има обаче линии в градския транспорт, където контрольорите трябва да са въоръжени, за да преодолеят съпротивата. А ако правилата за едни не важат за други, няма никакъв смисъл от тях.


Вторнишки наблюдения. На спирката на Сточна гара всяка вечер около 19 ч. се появява тантуреста циганка, пардон ромка, която събира фасове. Сяда на пейката да ги сортира. Бърка по кофите, претършува и храстите в оградката на „Лидл“. След което се качва в произволно превозно средство, за да се придвижи до спирката на ИСУЛ, на която прави същото. До моста Чавдар вече е сменила поне три превозни средства, ако не реши да си прави кръгчета. И въпросните превозни средства се водят дезинфекцирани на крайната спирка. А може и да не се водят, не знам. Маска, дистанция, лична хигиена, противоепидемични мерки – хайде да не си говорим глупости. Това нечленоразделно същество ни приема, ни предава. Но върхът бе, когато се появи с бебе, в устата на което натика извадено от задния си джоб шише с биберон, след като намушка на същото място всички годни за втора употреба фасове от спирката. На всички, контактни волю и неволю с такива същества, им остава само да се кръстят.


Учителите имали най-голям ръст на заплатите. Я пак. Това има ли връзка с резултатите от матурите? Не е ли логично заплатите да са обвързани с постиженията?


24 юни, сряда

Девиз на деня: Всяко (образователно) чудо за три дни


Ново двайсет – след всички експерименти и при явен недостиг на места в детските градини, от Столична община изведнъж заговориха не за райониране, а за уседналост. Тоест, децата в центъра и в „работническите“ квартали вече посмъртно няма да се вредят за детска градина. Тази година тихомълком, покрай извънредното положение, и училищата олабиха положението с местоживеенето. Резултатът ще се види още наесен, когато пред някои училища се предизвикат задръствания от спрели таксита и автомобили, които разтоварват деца от началния курс. Специалистите, които обясняваха колко е важно децата да учат близо до дома си или до работата на единия от родителите си, замлъкнаха. Трудно вече ще извадят аргументи защо е добре децата да пътуват от единия край на София до другия, защото родителите им са селяци или сноби.


Абитуриентските балове да са след 30 юни, препоръчаха от просветното министерство. А какво ще се промени дотогава, след като тенденцията е към покачване на заразените с COVID-19? Децата и родителите издържаха на експеримента, наречен онлайн обучение. Защо абитуриентите, които са по-големи и по-разсъдливи, предполага се, от малките, да не могат да бъдат убедени, че балът на Пепеляшка в момента е лудост? И къде тук е ролята на родителите и учителите или те са го ударили също на уволнение?


Сряда вечер. Пихте ли си хапчетата? Резонен въпрос след участието на един с блеснал поглед при Люба Кулезич, който припява някакви психарски истории за дупки в шперплат и хора по улицата, които при това не се возят на автобус. А отгоре на всичко се мисли и за журналист. Положението е тежко.


25 юни, четвъртък

Девиз на деня: Олигарси от всички страни, съединявайте се!


Призивът от сряда на бизнесмена с оня, забранения в продължение на години прякор, не остана нечут. Първи на олигархичния купон цъфна, с мътен поглед и недопита чаша в ръка, банкерът беглец Цветан Василев. След него докрета, озъртайки се, и един розовобуз разградски тарикат демократ с благ агнешки поглед.


Какво се случва, когато олигарсите натикат всичките си джуджета в един асансьор? В най-добрия случай те тупват рязко на приземния етаж, отръскват се и се разотиват. Но при такова стълпотворение, каквото бе регистрирано в четвъртък, нещата не вървят на добре. Иначе асансьорът е особен, за междинен етаж. Олигархът Прокопиев е задал предварително курса, докато присъдата го огрее. Само да не стане като с поръчката за филма за КТБ, когато буля Цветанвасилевица нахока Николай Стайков, че са очаквали от него повече. Ако и буля Ивопрокопиевица се намеси, нещата са ясни. Забележката на предишната олигарша ще му се види като похвала.


26 юни, петък

Девиз на деня: Учи мама, че през лятото да забравиш всичко


Петъчният брифинг на Васил Божков закъсня с няколко часа, но не пропусна. Поради маловажността на изнесеното на него обаче, акцентът е от Стара Загора, където образователният министър успокои страстите, че лятната ваканция на учениците няма да пострада. Той заяви, че се предвижда учебната година да започне на 15 септември, присъствено. Без да хвърлям боб, мога да предскажа отсега, че всички останали ваканции, предвидени в календара, ще бъдат спазени стриктно. А междусрочната еднодневна ваканция през февруари ще бъде удължена изкуствено с грипна такава. Както всяка друга година. Гърците вече обявиха, че заради пропуснатия материал учебната година ще започне по-рано. Ние обаче не можем да си развалим рахатлъка. Тази дълга ваканция е спомен за соцвремената, когато родителите можеха дза си позволят да излязат поне един месец в отпуска. И нищо в момента не я оправдава. Три месеца закърняване и затъпяване. Вирусът в образователните тикви е нелечим. За съжаление потърпевши от това чиновническо безхаберие са всички.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.