Седмичен мониtоринг  (21 - 25 януари 2019)

Седмичен мониtоринг (21 - 25 януари 2019)

Седмица, в която нищо не е каквото изглежда. Диви бабички се щурат в социалните мрежи и се гласят кой ще ги гръмне с тапата от шампанското, шофьори се чудят ще карат ли колите, или ще ги бутат с 30 км/ч, а след като грипът в страната започна да отшумява и учениците в големите градове се върнаха по класните стаи, Столичната регионална здравна инспекция обяви грипна ваканция. Грипът в Перник ще си почива – за него ваканцията приключи.

21 януари, понеделник

Девиз на деня: Кажи, баба, тенкю!


Знайни и незнайни баби се наредиха в редица да си честитят Бабинден. Благодарни зетьове се втурнаха да купуват букети на тъщите. Жени на средна и по-напреднала възраст се натруфиха в бални рокли и закичиха в косите си принцески коронки – като онези, с които се снимат дечицата на 4 - 5. Кич и върла селяния – две в едно. Така отбелязахме поредния празник в календара. И зачеркнахме истинския Бабинден, който е празник на родилната помощ. На жената, която помага да се роди нов живот, а не поредният празнословен градски кич в битието ни. Неслучайно казват, че ти може и да излезеш от селото, но селото от теб – не. Можем да го приемем за даденост.


След някоя и друга година в модерното си изражение Бабинден ще е официален празник. Когато в страната останат само баби и дядовци, може да си честитим даже няколко пъти в седмицата тази тенденция. Където е Бабинден, там е и Дядовден. Колко му е да въведем и такава традиция, след като си внесохме Ден на бащата, за да не ревнуват мъжете на осмомартенска тема.


Бабинден, но не този, измисления, а другия, са го празнували масово по градове и села навремето. Днес е предимно атракция, нещо като прелюдия към кукерските церемонии. Селски припеви в градска атмосфера. Баби, наконтени в носии, извадени от скрина с нафталина. Чак е странно, че, по подобие на мъжкото ледено хоро, градовете още не са се сбили чий Бабинден е по-по-най-. За сметка на това обаче на 21 януари светските хроникьори отбелязаха десетото издание на конкурса „Мисис Баба“. И успоредното провеждане на единствения в света международен конкурс за баби Mrs Grandma Universe и Mrs Classic Universe.


Покрай Бабинден реклама си направиха и дамите от КГБ (Клуба на готините баби). Макар че помоему готините баби не членуват в клубове. Те дундуркат внуците, докато майките им се правят на ангажирани. БГ платеното майчинство, в което много жени прогресивно затъпяват и истеризират, докато се чудят с какво да си запълват многото свободно време, намира кресливото си изражение в интернет. Миналата година CNN ни чекира като световен лидер сред страните с най-дълго платено майчинство. Това се случи по повод на новината, че премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардерн е бременна и ще си вземе само шест седмици майчинство след раждането. Само какъв вой ще настане, ако в България се посегне на тази екстра. Идат избори, популистите ще обещаят не две, а пет години платено майчинство. Пък ако са по-смели, майчинството може да откара и до казармата. Тъкмо ще се получи плавен преход. А възмъжаването ще го прехвърляме като възпитателен метод на снахите.


22 януари, вторник

Девиз на деня: 50 сантима, толкоз ли да го оставим?


Тема с продължение... През 2060 г. според прогнозите всеки трети българин ще празнува Бабинден и Дядовден. Делът на нашенците, които ще са в пенсионна възраст тогава, ще е 32,7%, научаваме от публикувана в сайта на социалното министерство „Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г.“.


Има нещо сбъркано в стратегията и това се вижда още от името й. Пенсионерите в България водят не активен, а мизерен живот. По селата роми ги млатят, за да си кажат къде са си скътали пенсийката и парите за гроб, никой обаче не праща багери да рутят къщите на насилниците. В градовете студуват, защото топлото не им е по джоба. И гладуват, защото и храната не им е по хладилника.


Изключение от общото пенсионерско правило правят онези, дето мятат пачки от балкона на ало-измамници. Не им е лесно и на тях. Ама къде сме тръгнали да ги жалим.


Кризата не удря само възрастните, на които пенсиите все им късеят. Оказва се, че децата, родени по време на най-голямата криза у нас, са „окъсели“ с два сантиметра. Тоест били по-ниски от други набори заради недоимъка.


В село Горно Навущино конският доктор израждал кобила, та се наложило бакалинът да го замести. Разтворила кака Гана крака, той дърпа с все сила. Вади чавето, мери го на око и казва: „50 сантима е така като го гледам. Толкоз ли да го оставя, или да режа?“


23 януари, сряда

Девиз на деня: Карай си бу-то, че охлювът те надмина!


Ново двайсет, даже трийсет – скоростта в големите градове щяла да се ограничи до 30 км/ч, а по първокласните пътища – до 80 км/ч. Хванахте ли се, а? Няма такава наредба, по всяка вероятност няма и да има, но шофьорите луднаха да я споделят и коментират. То няма какво да се каже чак толкова, освен че при такава скорост ще е въпрос на личен избор дали да я караш колата, или да я буташ, както правят децата с „бу-то“: „Буу, буу!“


Идеята на фейка е да се лансира някаква абсурдна идея, за да се разжужи Фейсбук кошерът и да се генерира трафик към определени сайтове. Този филм са ни го прожектирали многократно. Що коментари отнесе „новината“, че ромите в София щели да се возят безплатно в градския транспорт по социалнослаба линия. Майтапът настрана, а как се возят сега? Май групово ги бутаме.


24 януари, четвъртък

Девиз на деня: Бий ме, обичам те!


Разследване на „Монитор“ сочи – по трима пенсионери дневно бити и грабени от бандити. Най-наглият скорошен пример е с 83-годишната Иванка Койчева от Гурково, насинена за 35 лв. от рецидивиста Кольо Рашков. Ако си говорехме честно, щях да кажа, че на такъв тип когато и да му счупят главата, все ще е късно. И веднага някой антибългарски комитет ще ми скочи. Къде по-модерно и либерално е да се извадят от десет кладенеца вода на тема интеграция и сегрегация. А на практика всичко е манипулация. Обществото, включая и комитетите, трябва да е непримиримо към такива прояви. Нищо и никой не оправдава цинизма на правозащитниците и избирателната им хуманност.


И пак по темата за насилието, за да не сме едностранчиви като някои – в мрежата се разпространява поредният клип, в който белезникави тийнейджърки млатят съученичка. Бойни мадами, няма що! Гледаме ги, цъкаме с език и се възмущаваме какви ги вършат девойките. Без да си даваме сметка, че след някоя и друга година този стереотип на мислене и поведение ще се задоми. И тогава някогашната тийнейджърка ще млати с шутове и ритници мъжа си. А те седнали за истанбулски конвенции да ми говорят...


25 януари, петък

Девиз на деня: След дъжд качулка и след грип ваканция


От Столичната регионална здравна инспекция се присетиха да обявят грипна епидемия на територията на София-град. Много удобен начин да се удължи т.нар. междусрочна ваканция на учениците, която тази година трябваше да е цифром и словом един ден, при това се падаше във вторник. Развитите държави трябва да изучават родния опит, та току-виж намерят логиката. Епидемиолозите първо изчакват де-що има народ по училищата да се разболее, после командироват вирусоносителите по службите на родителите им и по моловете, за да споделят бацилите. А за детските градини и яслите грип няма, за да е пълен абсурдът.


В София грип има, а в Перник, ей го къде е, вече няма. Това вероятно има връзка със „Сурва“-та. Не върви кукери да гонят злото и болестите, докато те официално върлуват тъдява.


А на англичаните хич не им е до грипа. Актуален виц на седмицата: В английския език се появи нов глагол - брекзит. Означава „сбогуваш се, но не си тръгваш“.


В болницата:

Докторе, мъжът ми само кашля и грухти, грухти и кашля. Това свински грип ли е, или да го водя на психиатър?


Мъжки грип: само мъж с температура 37,6 знае какво й е на жената, докато ражда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.