Седмичен мониtоринг  (20 – 24 май)

Седмичен мониtоринг (20 – 24 май)

Дъждовното време породи слухове за неделен флашмоб за бране на гъби. За тези, които предпочитат в такива дни гъбите да си ги купуват от търговските вериги, прогнозата е далеч по-благоприятна. Човекът с ясен избор винаги има ясен хоризонт и избор накъде да поеме. Гъбарите да си държат мухлясалите принципи на проветриво и да не дават акъл пред монитора. Техният път е безпътица.

20 май, понеделник

Девиз на деня: Вестерос или Европа?


Битката за Железния трон приключи и публиката се оглежда в очакване на нов сериал, който да прикове вниманието й, след като „Игра на тронове“ свърши по най-нелепия начин. Ако и за момент приемем, че този култов сериал има връзка с реалния живот и Вестерос е аналогия на Европейския съюз, то ситуацията е не героична, а плачевна. Популистите, нагаждачите и безволевите лидери оцеляха и надделяха. Техният триумф премина през отстраняването на единствения държавен лидер, който имаше излъчване, характер, воля и ясна концепция за света. Сценаристите се погрижиха да обезсмислят всички досегашни сезони и с размах забиха антифеминистки нож в сърцето на Денерис. Осиротялият дракон отлетя и повече не се видя. А група второстепенни и някои откровено нелицеприятни персонажи на политическата сцена се събраха в тесен кръг и си разпределиха постовете. Без да ги е еня нито за мнението на поданиците им, нито за зрителите, които яростно развъртяха подписка за повторното заснемане на последния сезон.


Финалът на GOT варира в оценките между комедия и пародия. Закачливите реплики и озадачената физиономия на Бран Старк, който сякаш не проумяваше с какво е заслужил едно джудже да го короняса за лидер. Хилежът на публиката в зала 1 на НДК, докато Джон Сноу подло и безхарактерно ликвидираше истинската кралица. Стихналите емоции, докато провокаторката Церсей, надменно предизвикала изпепеляването на Кралски чертог, лежеше под руините до Златната ръка на любовника си брат. Предводителят на Неопетнените – Сив Червей, който покорно прие предателството за даденост, вместо да организира един бърз преврат. Всичко това, пречупено през призмата на объркания ни съвременен свят, е почти свръхреализъм.


Немският учен Клаус Ернст разгада формулата за успеха на сериала „Игра на тронове“, която според него лежи на три кита. На първо място е породената съпричастност към случващото се на екрана. Следват вроденото любопитство и пълната непредсказуемост на сюжета. В този ред на мисли сценаристите тотално забравиха за някои сюжетни линии, а други приключиха набързо, колкото да не е без хич.


Що се отнася до съпричастността, аз без никакво колебание бих избрала да съм женския дракон. За да изпепеля както оцелелите герои, така и сценаристите, които финално се подиграха с всички.


21 май, вторник

Девиз на деня: Тука има, тука нема...


На 11-ия ден МВР разшири периметъра на издирването на убиеца от Костенец Стоян Зайков. До момента издирването успешно се доближава до това на братята Галеви, които продължават да са в неизвестност. Там някъде в периметъра на отбиването на номера с издирването е и неоткриваемият Брендо.


Докато МВР разширява и стеснява периметъра за издирването на един келяв убиец, за да защити всите граждани, в спалните помещения на “Вътрешно отделение” на болницата към затвора в София бяха извършени претърсвания и лични обиски на няколко лишени от свобода граждани. В реанимацията, където са настанени Митьо Очите и Миню Стайков, са намерени 59 броя CD, карта за цифрова телевизия, много медикаменти и хранителни провизии, както и телефон, който Димитър Желязков строшил в земята, за да си купи нов. А какво ли ще бъде изнамерено, ако се разшири периметъра на претърсването и извън тези няколко помещения...


Нова възможност от НАСА – вместо да се чудите какво да правите тъщата, може да я изпратите на... Марс. Микрочиповете, на които ще се изписват предложените имена, преди да отлетят към Червената планета през юли 2020-та, са чудесен начин да се отървете веднъж завинаги от маминка. А марсианците нека се чудят какво да я правят. Така ще оценят колко спокойно са си живеели преди тя да се появи. Програмата за изпращане на имена е част от кампания за привличане на интереса на по-голяма част от обществото към мисиите, планирани от НАСА за инициативата "От Луната към Марс". Командироването на тъщата може да е бонус за проявилите интерес.


22 май, сряда

Девиз на деня: Виновни до доказване на противното


Нова порция от заплахи към абитуриентите – след впечатляващата бройка от 11 преписвачи, спипани на матурите, иде ред на КАТ да размахат предупредително пръст. Всички камери щели да бъдат в бойна готовност за евентуалните нарушители.


Проблемите на родителите на абитуриентките – как да разсрочат кредита за жилищет и да ушият бляскава рокля на Пепеляшка, с която щерката ще впечатли някой кьорав принц и ще си уреди живота още на бала.


Проблемите на абитуриентите – дават 200 лева за едната риза. После диджеят им пуска Миле Китич и я съдират с възгласи: Оп-са!


Защо магистралните труженички мразят абитуриентските балове? Много конкуренция по улиците, клиентите не ги забелязват.


Катаджия гледа умислен кола, от която виси абитуриент и се провиква:

- Дипломирах се, педалиии!

- Мда, аз така и не успях. И сега се претрепвам от работа – казва си полицаят.


23 май, четвъртък

Девиз на деня: Планетата на мутантите


Сексът с децата на бъдещите колонизатори на Марс може да бъде опасен за жителите на нашата планета, пише научният сайт Инвърс, с позоваване на американския професор Скот Соломон. Той пояснява, че потомците на покорителите на Червената планета щелри да еволюират по различен начин. Костите им щели да са по-плътни, нямало да виждат надалече, кожата им щяла да е странна на цвят и да усвоява по-добре кислорода. По-различна щяла да е и имунната им система. Според професора всяко дете се ражда на нашата планета с от 20 до 120 генетични мутации. За родените на Планетата на мутантите това число ще бъде значително по-голямо, тъй като радиацията там е много-по силна.


Към извънземните е насочил взор и френският в. „Монд“, който щял да прочиства нечленоразделните и вредни коментари с помощта на робот. Това според шефовете на медията щяло да помогне за превъзпитанието на коментаторите, защото те щели да се научат да се въздържат от думи, схващани от робота като обидни, расистки и оклеветяващи. Ако реши да експериментира в социалните мрежи в България, роботът ще се поозори. Група „ентелектуалци“, които всячески подпомагат езика на омразата и разделят хората въз основа на възгледите, мирогледа им и партийната им принадлежност, даже да нямат такава, написаха отворено писмо, в което изразяват огромното си притеснение от поляризацията в обществото. Роботът едва ли ще помогне при такова шизофренно поведение от страна на „мразителите“ в подписката.


На фона на една незначителна група наши сънародници, които преживяват и се изживяват като значими личности чрез езика на омразата, около 500 кинодейци от цяла Европа, сред които и френската режисьорка Селин Сиама и британският й колега Стивън Фриърс, отправиха в общо изявление призив да се гласува на европейските избори. Може би е добре и онези бесни граждани, които ежесдневно тролят инакомислещите и възприемат предизборната агитация и пропаганда като закичване на профилната снимка с номер, да се интересуват малко повече от култура. Културата на общуването така или иначе им е чужда.


24 май, петък

Девиз на деня: Se taq brat...


В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Бончо научи, че братята Кирил и Методий и братята Мангасарян не били едно и също.


След матурите по български Методий се зачуди:

- Абе, ние защо се напъвахме да я мислим тая азбука, след като младите си пишат както си искат?

Кирил му отговори сопнато:

- Se taq brat...


В последния ден на предизборната кампания един магистрат позабрави за разделението на властите, пообърка се какво работи и излезе с нещо като политически призив. В края на текста, публикуван не къде да е, а в сайт на подсъдим олигарх, откровено лобиращ за една политическа формация, въпросният (не)зависим магистрат с политически уклон лекинко посочи за кого според него трябва да се гласува. За да рискува кариерата си по този начин,въпросният магистрат очевидно има друга оферта. Не му стиска обаче да стигне докрай, след като е решил да се прави на мъж. В партията, за която лобира има много като него с объркана самоличност и ориентация. Цяла мрежа са. На големи дупки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.