Седмичен мониtоринг (20 - 24 април)

Седмичен мониtоринг (20 - 24 април)

За личната и груповата безотговорност, самозабравянето, крайно необходимите ваксини срещу идиотизъм и инфантилните предизвикателства

Филмов маратон с кадри от една катастрофа, които не подлежат на анализ. Не подлежат и на логика. Някакъв шибаняк, който хвърчи по отсечката на смъртта с компания. Шибаната компания на един самоубиец, който пътьом променя плановете си и вместо себе си, убива друг. Хора, които се втурват да вадят тялото на пострадалия от колата, без да подозират и без да се интересуват кой е той. Автобус, който преминава на зелен светофар, без да се интересува от суматохата край смазаната кола. Няколко минувачи, които побеляха за един миг. Днес можеше да ги опяват и тях. В затворена заради карантината църква и в атмосфера на бездуховност. Няма нищо позитивно в тази тежко емоционална седмица. Освен това, че сме живи. И ще я преборим тази гад – короната, с всеобщи усилия. За починалите – или добро, или нищо.

20 април, понеделник

Девиз на деня: За личната и груповата безотговорност

 

Марихуана, амфетамини, кокаин, лексотан – убийствен коктейл, който уби не този, за когото беше предназначен. Нелепа смърт и още по-нелепи коментари след нея. Теории на конспирацията. Автореклама. А всичко опира до личната и груповата безотговорност. Нелечимо, остро заразно заболяване, което умъртвява душите ни.

 

Компанията, пътувала в джипа, летящ към смъртта на тв водещия Милен Цветков, е представителна извадка. За разглезените нехранимайковци, свикнали да получават наготово всичко. За тях няма спасение. И ако са оцелели по волята на съдбата, тежко и горко им. Оттук нататък започва трудното за тях. Да заживеят с мисълта за убийството, умишлено или непредумишлено, което извършиха заедно. И тримата ли бяха дрогирани? И тримата ли живееха с мисълта, че са безсмъртни? И тримата ли не са с акъла си? Временна невменяемост може би? Какви облекчаващи вината им обстоятелства може да има?

 

Това нелепо състезание на пътя не е изолиран случай. Ако на фокус в момента са купонджиите, нафиркали се до козирката с опиати, да припомня нещо, което се знае. Писали сме неведнъж за формулата, която се разиграва в разни софийски квартали. Състезания с бързи коли и мотори. Хвърчащи идиоти и служители на реда, които буквално ги охраняват. Или се правят на глухи и слепи. В дните на извънредно положение някои неща не се променят. В тихите нощи се чува отлично кога и къде се провеждат тези ралита. Ако полицаите си извадят тапите от ушите, ще чуят и те.

 

21 април, вторник

Девиз на деня: За ваксините и имунизациите срещу идиотизъм

 

Антиваксърска вълна отново. Родители не искат да имунизират децата си, защото вътрешното им убеждение е, че ще им навредят. Имунизация срещу тежката умствена изостаналост няма. Някои искат да раждат у дома, защото не вярват на докторите или смятат, че е достатъчно да разтворят краката си и бебето излиза – розово, чисто, опаковано, даже проходило. Същата работа и с ваксините. Някои хора учат с години, за да придобият лекарска правоспособност. Други се изучават в социалните мрежи и стават експерти на световно, даже на извънземно ниво. Имат готови рецепти за всичко, познават билколечението, фенове са на хомеопатията и могат даже да оперират с ножа за мазане на масло, ако им се предостави такава възможност. Само едно не разбирам – защо след като има толкова самоуки медици, не вземат да се преквалифицират в доброволци – да помагат в битката с коронавируса примерно. Така и така знаят всичко, нека си минат и практиката. Това май се отнася за всички, които смятат, че професиите на другите са толкова лесни, че кой не се е хванал, не ги е заменил.

 

Светът е съсредоточил усилията си върху опитите за създаване на ваксина срещу COVID-19. Когато пикът на заразата отмине, така както са набрали инерция, екипите могат да измислят и някаква имунизация срещу идиотизъм. Това е предизвикателство, необходимо на човечеството.

 

Като стана дума за предизвикателство – като си покажете книгите, които четете, веднага след детските снимки и селфитата с възглавници, не е зле да проверите в речника какво означава тази дума. Кого и как предизвиквате с книжки? Какво предизвикателно има в това да си постнеш във Фейсбук снимка, на която се напъваш над гърнето или тичкаш голичък по плажа? Ако ще се предизвиквате, нека има някакъв смисъл, защото с това вдетиняване, рискувате наистина да се озовете по памперси. Обратно летоброене. Тогава може и да е било сладко, сега е нелепо.

22 април,  сряда

Девиз на деня: Майката добре, а таткото?

 

Майката на дрогирания младеж в джипа проверявана. Разпитват майката на убиеца. Задържат я. Освобождават я под гаранция. Майката, майката, майката... Всички разбраха за майката. Къде са бащите? Един от компанията го чухме да казва, че не поддържа контакти със сина си от 12 години. При развода дали родителските права на майката и дотам. Отнесете се с разбиране към новото ми семейство, казва развелият се и със сина си баща. Имам един такъв биологичен баща, така че отношението, което проявявам към това поведение е и лично. Бях на две години и половина, когато баща ми се разведе с майка ми и с мен. Не поддържаме контакти, не съществуваме един за друг. Нито аз, нито брат ми, нито трите ми други сестри. Бракът на майка ми е най-дългият – две години и половина. Правете си сметка. Не се отнасям с разбиране. Защото татковците са необходими преди всичко във възпитанието на момчетата. Не е необходимо да се стигне до такава извънредна ситуация, за да стане ясно, че единият родител е липсвал. Но да се прехвърля цялата отговорност върху плещите на този, който си е бил на мястото – не е правилно, не е честно, не е справедливо. Бащите също трябва да се държат мъжки – като жените, които са ги отменяли години наред.

 

23 април, четвъртък

Девиз на деня: Тука има, тука няма дарители

 

Има дарители. Има и недарители. Две категории хора. Някои даряват пари, защитни средства и апаратура на болниците. Други не дават. Защото са свикнали на тях да им дават. Продължава да няма добри новини от страна на лагера на олигарсите и техните придворни пажове. Дотолкова са навикнали да виждат само лошото и да концентрират гадната си енергия върху добротворчеството, че не им идва наум да бъдат други. Къде са олигарсите и защо не помагат на сънародниците си? Не искаме много. Само да върнат заграбеното с все лихвите, натрупани през годините. Тогава няма да има нужда да се дарява. Ще построим нови болници. Даже и нови затвори. С луксозни килии за символите на бандитската приватизация.

 

Виц на деня: министърът на туризма Николина Ангелкова при тв водещата Цветанка Ризова.

- А има ли отказали се българи от летни записвания?

- За радост – няма. Но за съжаление няма никакви записани.

 

24 април, петък

Девиз на деня: Докторе, кажи!

 

Не само у нас явно народът мре да се самолекува. Властите във Франция ограничиха продажбата на никотинови лепенки за отказване от тютюнопушенето , след като се появиха информации за възможни техни антивирусни свойства при профилактиката срещу заразата, предаде ТАСС.

 

Някои от журналистките, които дежурят край оперативния кризисен щаб издевателстват не само над героите на деня, но и над целокупната общественост, принудена да слуша каканиженето на едни и същи дами. Полицаите, та полицаите – кога ще има бонуси за тях, кога ще ги възнаградите за търпението. Не знам дали дежурните по щаб са се пренесли само виртуално там или действително не са в час. Де що полицаи познавам от ключови служби, са хоум офис. И никак не съм съгласна, че отпускарите, оставили колегите си на предна линия да се гърчат и да рискуват живота си, трябва да получат допълнителни възнаграждения наред с останалите. Същото се отнася и за неработещата администрация. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.