Седмичен мониtоринг  (2 – 6 септември)

Седмичен мониtоринг (2 – 6 септември)

Местните избори по принцип са предвидими и скучновати. Някакви хора обещават неща, които не могат да реализират. Други се преструват, че им вярват. След вота всичко си идва на мястото. Тогава тези, които свалят от небето звезди, престават да са звезди, защото избирателите така и не са ги припознали. Славата им помръква чак до следващите избори, когато отново поемат дъх и започват да бълват неизпълними обещания. Но дори и най-скучните избори са за предпочитане пред подлите. Никой анализатор не предполагаше, че кампанията ще стартира като порноканал. Дори и сериозни медии не устояха на желанието да вкарат сексуален подтекст в писанията за това в каква поза ще са застанали личностите по време на груповия сеанс с подкрепящите ги отпред и отзад формации. В четвъртък нормата беше премината и това предизвика остри реакции във всички лагери. Защото в калните битки няма победители и победени. Всички са омърсени.

2 септември, понеделник

Девиз на деня: Усещане за фалит


В началото на септември се почва истински медийно-училищен маратон. Ресорните журналисти информират читателите надлежно колко училища са в ремонт, в колко първият звънец ще подрани (защото строителните работи там не са приключили), в колко няма лекари, психолози, колко деца ще се върнат и колко няма да се върнат в класните стаи. В общи линии теми, които вълнуват единствено работещите в сферата на образованието. За родителите по-важните теми са кому е нужно безплатните учебници да вървят в комплект с помагала, които доста хора не могат да си позволят да вземат накуп, въпреки че са задължителни. Какво пречи списъците с необходимите учебни тетрадки и сборници да се дават в края на всяка учебна година, за да може хората да си направят сметката и да ги купуват поетапно, вместо да си скубят косите в първия учебен ден?


Родителите са лесни – ще извадят оттук, ще вземат оттам, ще закъснеят с някой заем, ще съберат парите за училище. Питате ли го какво му е на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов? Човекът е фалирал отвсякъде, щом му се налага да плаща около 12 000 лв. наем на жена си, както става ясно от декларацията пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, отразяваща имотното му състояние. Семейство за пример. Това му казах и на мъжа ми. Наемът може да ми го плаща и разсрочено, да види колко съм добра.


Малка обява: „Умна и красива, със собствено жилище, купено на далавера. Не си търси мъж, нито наемател. Само се хвали”.


3 септември, вторник

Девиз на деня: Млъкни, протестърско сърце!


Някои го познават като спортен коментатор, други като участник в кулинарни предавания, трети като умника, който ръсеше бисери в „Стани богат“ и не позволи на колежката си да се включи в играта. Камен Алипиев-Кедъра тази седмица мълчи, та чак гласът му не се чува. Всичкото „протестър“ в държавата обаче изговори каквото той имаше да казва. Бил страшен професионалист, ненадминат, недостижим в спортните коментари. Освен това не харесвал новия директор на БНТ и затова щели, може би, вероятно, да го уволнят.

Истината е малко по-различна, но за заслепения протестариат тя, истината, няма значение.


Щом като Камен Алипиев няма необходимия образователен ценз, за да работи в обществената телевизия, да си ходи. Частни телевизии, сайтове и вестници бол, никой няма да му търси липсващата диплома там. Протестърът коментатор обаче не иска да работи в коя да е телевизия, а за друго не е много сигурно, че става. Освен това той си иска да е протестър на държавна служба. И затова сега мълчи ли, мълчи.


Червената връзка от оня протестърски флашмоб с поодъртелите пионерчета много му тичаше. Едно обаче така и не стана ясно нито тогава, нито сега – защо след като в БНТ му дават нищожни пари, както сам се оплакваше, и защо щом е такъв уникален и емблематичен водещ с такива големи възможности, не си смени работното място? Защо не разгърна таланта си примерно на страниците на „Капитал”, а държеше на всяка цена да афишира гражданската си позиция и пристрастията си точно в качеството си на журналист в държавна медия.


За повечето колеги не е тайна, че Алипиеви бе едната от фамилиите в БНТ. Има и други. А шуробаджанашките назначения са проява на нисък морал. Моралистите протестъри трябва да са особено принципни и непримирими с тези неща, но то морал ли е да го опишеш...

4 септември, сряда

Девиз на деня: И сега ще се глобяваме, а?


Двайсет – толкова били нарушенията, открити от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) при проверката в НАП заради теча на данни, след хакерската атака отпреди седмици. Както вече стана ясно, глобата ще бъде платена без проблем. В този ред на мисли за пропуските не е много сигурно, че ще има наложени наказания. Защо не вземат направо да начислят на всеки данъкоплатец сумата, с която да се включи в мероприятието. Кампания: „Дай левче, спаси живота (премията) на нехаен чиновник!”.


Малко странични наблюдения. Забавна игра на подаване на топка тече от доста време между „Медиапул”, „Дневник” и „Свободна Европа”. Три уж независими медии с уж различни собственици, които усилено се препечатват и позовават едни на други. Драгият читател може да се обърка, че са в една медийна група. И няма да сбърка. Съюзът на българските журналисти не си прекъсва пенсионерската дрямка, за да ги види тези неща. Вместо това се включва с подкрепа в кампанията на обединените олигарси и медиите им срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев.


5 септември, четвъртък

Девиз на деня: Забранено за лица под 18 години!


Има граници, които наистина не бива да бъдат прекрачвани. Като гадните коментари за починали личности и поругаването на човешкото достойнство. Всички участници в кметската надпревара реагираха срещу „сензацията”, появила се в един трибуквен сайт. Всички, които цитират въпросния сайт, му правят реклама. Уж не искат, но правят точно това. Оставете сензацията да се оттече в канала и почистете добре.


Ситуацията ми напомня на оня виц, в който двама си вървят по улицата. По едно време единият се навежда, гребва с пръст нещо и го близва, след което се смръщва с погнуса и казва:

Ау, лайно. Добре че не го настъпих.
Колкото и гадно да звучи, всички, които цъкнаха върху снимките, за да видят въпросните снимки, близнаха от лайното.


Поправете ме, ако бъркам, но вибраторите май не са забранени. А жените, които ги употребяват, не са вещици, които трябва да бъдат изгорени на кладата. Малко късно е за морална полиция или пък инквизиция през 2019-а. Но пък е интересно, че опонентите на уязвения със снимките на приятелката му кандидат се обединиха ясно и категорично в тезата, че това е недопустимо. Докато в същото време съпартийците му само си линкваха мнения и си кютаха. Вероятно обмислят по какъв начин да реагират. Но тая работа с местните избори не е като оная. Или се разграничаваш от тази практика, или с мълчанието си я поощряваш.


6 септември, петък

Девиз на деня: Тест стрес за учители


Две новини от седмицата, за които не остана място в останалите дни. Първата: Цацаров нареди проверка какво горят в 4 теца. Жалко, че в кварталите „Христо Ботев“ и „Факултета“ ползват вестниците единствено за разпалки, иначе биха проявили жив интерес към темата. Щом на Ковачки разпалките са добри и е стигнал до такова обществено и финансово положение, да пробват и те като него.


2000 учители отиват на тест за стрес – заглавие от печата. Ей, не щат да се минат в образователното министерство. Махат два теста от външното оценяване на четвъртокласниците догодина и пускат веднага нови тестове – този път за учители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.