Търсенето на сензации е стар журналистически прийом. Има обаче някои граници, които не бива да се прекрачват. Има и праг на търпимост и нетърпимост. Вероятно сте забелязали колко от „жесюитата“ във Фейсбук се възмутиха по повод на жестокото изнасилване и убийство на едно невинно дете. Мижав процент. Гражданското общество бъка от непукисти, на които не им пука за нашето дете, след като има толкова чужди, за които да страдат демонстративно и лицемерно.

 

19 август, понеделник

Девиз на деня: Щрак, Марийке, на портрет


Световният ден на фотографията трябва да бъде отбелязан с почести. След някоя и друга година той по модерному ще е заменен с новия празник – на фотошопа.

Две манекенки се виждат:

- Здрасти, муцка. Страхотно изглеждаш. Гледам профилната ти снимка във Фейсбук и се кефя – дъщеря ти толкова е пораснала.

- Ама, това на снимката съм аз.

- Аха, сега разбрах защо си с три ръце на снимката. Голяма работа е фотошопът.

- Абе, като те гледам теб, художник си трябва.

Това лято салатата беше деликатес заради цената на доматите, която така и не падна. Сякаш, за да реабилитира търговците, които посегнаха на нещо, което присъства традиционно на българската трапеза, от в. „Мирър“ цитират изследвания, които показват, че доматите действат добре на мъжката полова система. Сега вече става ясно защо търговците спекулираха толкова с цените. Всеизвестно е, че българинът е световен пич и поне в това отношение няма проблеми, така че домати не му трябват да си вдига либидото.

20 август, вторник

Девиз на деня: Комари и други кръвопийци


Световен ден на комара, незнайно защо ме подсеща за едно съсловие кръвопийци, които прекарват дните и нощите си в това да оплюват сънародниците си и държавата. Правило на хейтърите: след събуждането първо пият кафе, до обед плюят политиците, журналистите, лекарите и учителите, следобед правят обобщения за скапаната държава, а привечер подхващат Пеевски. Важи и за една категория хрантутници на олигарси, които мразят всички, които им гледат в канчето.

Не искам да гледам в ничие канче, но на моменти изпитват такова желание и спрямо телевизора. Не знам дали осъзнавате как хладнокръвно ви подхлъзнаха тези, които дундуркат изроди като убиеца от Сотиря, насочвайки фокуса в съвсем друга посока? Първо с твърдението, как той бил малтретиран сексуално в затвора, където е изтърпявал присъда заради блудство (един вид – да пробудим съжаление към него и да оправдаем действията му). Същата телевизия, която пусна тази сълзлива нишка в случая, свенливо уточнявайки, че информацията за малтретирането е неофициална (една жена каза!), бе едната от двете медии, подгонили лекарския екип, за да го бомбардират с въпроси защо изнасиленото и смазано зверски дете не е получило адекватна помощ.

Зрителите вероятно не осъзнават колко манипулативно e разсейвано вниманието им и обслужват насилника, който, макар и направил пълни самопризнания, не се разкайва, защото бил безработен, асоциален и под влияние на алкохол. Защо тези настъпателни журналисти, които гонят лекарите и им вменяват вина, не подгониха със същата настървеност институциите и правозащитниците, за да ги разпитат как човек с такъв профил е оставен на произвола на съдбата, вместо да бъде ангажиран в някаква програма? Знам, че това звучи като някаква фантасмагория. По селата и градовете има десетки като Мартин и Северин. Прескачат дуварите нощем. Изнасилват немощни бабички, прикоткват съседски деца, дебнат по алеите. Никой не работи с тези бандити, никой не ги контролира. Просто отчитаме инцидентите, за които е съобщено. И броим труповете. Гола статистика.

21 август, сряда

Девиз на деня: Стереотипи разни


Британската служба за рекламни стандарти застана зад оплаквания срещу реклами на коли и сирене, които според шашави феминистки били крайно сексистки. Жените с мустаци се възмутили, че на рекламите мъжете били представени като авантюристи, докато половинките им кибичели на пейка до детска количка. Това според оплаквачките било стереотипна семейна роля, която не трябва да бъде рекламирана. В другата реклама пък имало внушение, че мъжът се грижи повече за тумбака си, отколкото за децата, което било чик-ачик вреден стереотип.

Факт! Копнея мъжът ми да извършва авантюристични дейности, а аз да изглеждам пасивна или ангажирана в стереотипна семейна роля. Да си гледам турския сериал и да хлипам. Обещавам никъде и на никого да не се жалвам, ако ми осигури тази възможност. Уморих се да балансирам между офиса и дома, да съм като многоръкия Шива. Аман, бе! Кой идиот реши, че този върховен бог от индуистката митология е жена. Идеята е, че мъжете по принцип се съсредоточават върху едно действие, докато многоръката Шива умеела да върши шест неща едновременно. А допълнителното око върху челото е, защото в същото това време се опитва да не изпусне нищо от случващото се край нея. А какво му пречи на многоръкия Шива да върши шест неща едновременно – да се почесва по шкембето, да си чопли носа, да цъка върху дистанционното, да крепи чашата с ракия, да боцка салата и да гълчи децата, че вдигат врява?

В сезона на свинската чума - един актуален виц за тези, дето обичат да се бъркат там, където не им е работата:

Във фермата се разболял конят. Ветеринарят:

- Ако утре сутрин не стане, ще го приспя.

На сутринта конят не става. Свинята започнала да го уговаря:

- Хайде, ставай, иначе ще умреш!

Конят станал. Фермерът се зарадвал:

- Това е чудо! Трябва да се отпразнува! По този случай ще заколим свинята!

Поука: никога не се бъркайте в чужди работи...

22 август, четвъртък

Девиз на деня: Депресия или диария?

Бизнесменът Миню Стайков е в тежка депресия, минават му мисли на безнадеждност. Това стана ясно от съдебно заседание, на което се разглеждаше мярката му за арест. Лесно им беше едно време на ВИП арестантите – хемороиди, диария, камъни в жлъчката. Сега всеки ги гледа мнително, когато заявят, че страдат от депресия. При положение че 99.9% от обществото е в това състояние целогодишно и всекидневно.

Криминалният хит на седмицата не са чувалите с човешки останки, а ало-измамници, измъкнали 40 бона, представяйки се за главния прокурор. От държавното обвинение съобщават, че четиримата, единият от които не бил установен, са се представяли още като следователи и служители от Криминална полиция. Измамниците са възстановили парите и се радват на получените по честен начин условни присъди. Те обещават повече да не правят така. А ние, комисар Петрова, следовател Иванова и прокурор Маринова, им вярваме. Да дадат насам 40 бона.

„Боецът“ на Цветан Василев – Бат'Гошо, подканя многобройните си сподвижници да не забравят, че ваканцията скоро ще свърши и ще ги води под строй наново да протестират. Това ми напомня за един виц, който много приляга на организираните групи около кръга „Капитал“ и около банкера беглец:

Един организатор на друг организатор:

- И аз организирах протестен митинг

- Как?

- С призив по интернет „Да се съберем ние, глупаците, за да протестираме“.

- Сигурно никой не дойде?

- Препълниха площада.

- Как така?!

- Дойдоха да видят кои са глупаците!

23 август, петък

Девиз на деня: Малката и голямата нужда

Безплатният интернет в хотелите и заведенията у нас в повечето случаи е химера. Всеки, летувал по родното Черноморие, знае за какво иде реч. Младежи, накацали по стълбите около рецепцията – единственото място, от което нетът се хваща. И заглушители за бисквитките, с които предвидливите летовници са се снабдили, за да може да цакат още пари за лукса да имат връзка с външния свят. Новата екстра, с която домакините по морето ни цакат – левче, за да си включиш зарядното в контакта, докато прехвърляш менюто. На някои места толкова е и таксата за кенеф. Как още не са се сетили да таксуват различно малката и голямата нужда? Явно нямат голяма нужда от туристи, само да им се пречкат в краката и да се чудят какви такси да им измислят. С това иновативно търговско мислене не е чудно, че летуващите се изнасят на ята по други ширини.

Казват, че децата вече се раждат „на ти с технологиите“. Ето какви щяха да бъдат заглавията по форумите, ако пеленачетата можеха и да пишат:

- Алоха! Приспах мама и тате. Къде ще празнуваме?

- Слънчице, котенце, патенце, миличко, сладкишче… Някой да помни как ми беше името?

- Мама има сериозен проблем със зеленото аки. Какво да изям, за да акам виолетово?

- На мен - пюре от моркови, на тях - шоколад. Къде е справедливостта?

- Помощ! Новият памперс ме прави дупеста като Джей Ло. Посъветвайте ме за нормален модел.

- Тел.112? Имам подозрения, че мама е част от организирана престъпна група. Споделя с останалите бандитки снимки как акам и се плицикам гол във ваната. Това е унизително! Арестувайте я!

- Help! Как да докопам опашката на котката, без да ме одере?

- Агуу, абуу, дъръ-дъръ, бля-бля... Търся логопед за баба. Може и психиатър.

- Някой пробвал ли е на вкус „Фастум-Гел“-а? Искам, но досега не ми се е удало…

- Трябва ми държач за цица. Изплъзва ми се, когато заспя.

- Майка ми е с объркани ценности – облича ме в розово, прави кукуригу. Да не съм някакъв джендър?

- Помогнете! Някой да знае шампоан ЗА оплешивяване? Вече имам повече коса от тате, това ме притеснява.

- Коремът на мама се поду. Някой нещо да знае по този въпрос?

Глобата, която Комисията за защита на личните данни планира да наложи на Националната агенция за приходите за теча на данни, нямало да се отрази на заплатите и бонусите на чиновниците. Камък им падна на всичките хакнати данъкоплатци, когато разбраха за това. Да не ги мислят и чиновниците.

Морски виц: Всеки, качил снимка с шезлонг на плажа, ще бъде проверяван от НАП за неправомерни доход

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.

Вода и национална сигурност

В момента у нас всички са хидролози. Или поне такива са всички, които не ги мързи да се изказват по темите, свързани с водата, с язовир „Студена“ и с един бивш министър на околната среда и водите. И с един нов министър на тези важни неща, дето по собствените му думи се е дал курбан, за да спаси правителството и държавата. Което беше казано на шега, но май не е много далеч от истината. Да му пожелаем успех, впрочем, защото, ако има такъв, той ще е успех за всички. Както и неуспехът му ще бъде общ, да не дава Господ.