Седмичен мониtоринг  (17 – 21 август)

Седмичен мониtоринг (17 – 21 август)

За тълпата, диващината на дивите къмпингуващи, големите свирки и още по-големите мераци, за яйцата на протестиращите и домакините, които умеят само едно - да приготвят омлет

Седмица, в която умно и красиво се внушава, че безотговорните родители, които разхождат дечицата си по протести, всъщност са крайно отговорни. А онези родители, които просто искат да се приберат у дома с децата си и пречат на шепа безделници, които се излежават на пътя им, са: диваци, простаци, наркомани и луди. Да не забравим – и терористи. Дивото къмпингуване извади на показ диващината на някои хора. А дивите възгласи в подкрепа на диваците не са класическа музика, както се опитват да я представят някои музикални инвалиди. Това е тълпа. Неуправляема, както се видя.

17 август, понеделник

Девиз на деня: Боят му е майката!


Урок по човеколюбие. Това виждат някои извратени мозъци в дивашката акция срещу кола, нарушила комфорта на дивите къмпингуващи, решили да разнообразят протеста си с разходка край Румънското посолство. Действията им са незаконни. Очакванията им са обаче на всеки безделник да бъде закрепен поне по един полицай. За да го прегръщат, да му реват на ревера и да го осополивят. Всъщност, това бяха едни други протести. На тези дори бял роял няма. Но пък има биячи. Защото на всеки протест боят му е майката.


Изобщо не ми обяснявайте, че майката, която се опитва да стигне до дома си след работа дни наред и е възпрепятствана от шепа безделници, е луда, опасна и трябвало да мине тест за употреба на наркотици. Очите издават тези, които ги потребяват. И те не бяха вътре в колата, а край нея. Опасно луди и вредни са онези селяндури, които окупираха Орлов мост, за да си пият биричката и да си пекат наденичките. Защото те приемат това място за селски мегдан и си правят събора, когато им скимне. Нямам претенции да съм „демократ“, откакто видях едни джуджета да се прегръщат с хора, които претендират да са носители на новото и на промяната. Нямам претенции и към избирателите на ГЕРБ. Не съм от тях. Но никой няма право да ми дава наклон и да ми обяснява кое е правилно за мен. Няма как да се случи това.


18 август, вторник

Девиз на деня: За учените глави и големите свирки


Учени, които говорят за „хомосексуална паника“ на партия, определено имат проблем. Не сексуален при това. Психологически. Същите тези учени определено имат проблем, когато съдят един неосъждан човек и повтарят заучени фрази на подсъдими олигарси, при това афиширайки се като институцията, в която работят. Този проблем не е финансов, но не е и от професионален интерес, защото дарението, което отказват няма да си го носят у тях. Проблемите на тези учени са от друго естество. Интересно в случая е дали един от тях не си отмъщава за публикации, които го разобличават като стопанин на център за онкологични заболявания, който рекламира странни методи. Има ли право този човек да пробутва частните си интереси и подбуди, скрит зад институцията, в която работи? Така както полицаите от години твърдят, че си чистят къщичката, а много не им личи, хигиенни норми трябва да има и сред учените.


"Боецът" на Цветан Василев - Георги Георгиев, Гошо Умното, отново си вдига и днес... самочувствието, налапал голям мегафон. Както и при предишни провяи, зад кадър в клипчетата пак звучи гласът на домакиня, която днес приготвя с истеричен кикот омлет. И по всичко изглежда, че омлетът ще стигне за десетината, които придружават "боеца" и домакинята.


Обилно слюноотделяйки се в мегафона, с риск да проглуши ушите на хората край себе си, "боецът" се отправя към задния вход на сградата, където е обявено, че ще се провежда заседание на ЦИК. Вади лична карта и започва да се блъска като глиган, навирил четина, в полицая. Въпреки масивната си физика обаче не успява да преодолее охраната и започва нарочно да вика да не го блъскат, макар че се вижда, че той е този, който напира да мине напред, докато охраната не помръдва.


Полицаят е с маска. Гошо Умното лъщи срещу него и се блъска, аха да го прегърне за борческа схватка. Полицаят му казва да си сложи маската, защото са в опасна близост. На това Гошо Умното отговаря, че маската е за закрити пространства и като го пуснат вътре в качеството му на гражданин, представител на неправителствена организация, ще си сложи маската. Настоява трима граждани от неговите да влязат вътре и да присъстват на заседанието. Не е много сигурно, че членовете на движението не се изчерпват именно в този формат, но "боецът" се прави на голямата работа. Все пак си има голям мегафон.

"Искаме да поискаме оставката на тия хора", настоява "боецът", слод което обяснява, че сега разбрал, че с ЦИК трябва да си говори през МВР. Дружинката се хили доволно, докато работещият неясно какво неправителствен труженик обяснява, че той и останалите протестъри, които го следват като зомбита, плащали заплатите на служителите от МВР. Грохнал старец от групата, очевидно недовиждащ, пък обяснява, че цяла България била тук (пред сградата на ЦИК). "Боецът" се репчи: "Няма пък да ги чакаме. Гражданите отиваме на Орлов мост и подготвяме следващата изненада №3. А на тези тук им казваме: Ма-фи-я!".

"Те нас трябва да ни чакат, не ние", разяснява гражданинът боец. След което "ние, гражданите", стават "ние, избирателите". Изведнъж Гошо Умното осъзнава, че си е загубил някъде мегафона и започва да се оглежда трескаво: "Къде ми е мегафона"? Услужливата домакиня с омлета веднага се притичва на помощ: "Ето го, ето го". "Боецът" отново навирва големия мегафон. Друго си е да имаш такъв атрибут, който ти помпа мъжкото самочувствие.

19 август, сряда

Девиз на деня: Топло-фиксация


Горещите летни изравнителни сметки изнервиха народа. Открай време "Топлофикация" се е превърнала във всенародна фиксация. В друга държава това би провокирало народното недоволство. Тук борим корупцията, не харесваме главния прокурор, не харесваме управляващите, не харесваме опозицията, не харесваме партиите, не харесваме журналистите, не харесваме лекарите, а също така и учителите. Напоследък хич не харесваме протестиращите, които пък не харесват непротестиращите. С други думи сме една нехаресваща нация, която не се интересува от подробности като някакви си там сметки, които правят едни бедни хора още по-бедни за сметка на други, на които така или иначе топлото им е гарантирано. С други думи на нас монополистите не ни пречат. А също и онези, които плячкосаха работещите предприятия и оглозгаха всичко, до което се докоснаха. Някои от тях днес даже проповядват морал. И това ако не е арогантност.


Перник пак е на сухо. Там поне имат оправдание. В градския транспорт обаче се усеща, че и в някои части на столицата явно има проблеми с водоснабдяването.


Градският транспорт продължава да е на „извънреден режим“. Шофьорите не продават билетчета. Контрольорите продължават да изискват от пътниците да са редовни. И докато изискването за маските е в сила, масово вече никой не се съобразява с изискванията за дистанция. Изчезнаха и дезинфектантите за клиентите на супермаркетите. Всеки може безпрепятствено да опипва количките и продуктите с голи ръце, да побутва чужди продукти на лентата пред касата и да се тълпи пред щандовете. В кварталното магазинче обаче се влиза поединично. А разни велики умове раждат идеи как в училищата щяло да има двупосочно движение по коридорите, за да се намали риска от заразяване. Нещо не схващам. В градския транспорт може да сме един върху друг, но учениците са най-уязвимата група. Я пак?

20 август, четвъртък

Девиз на деня: Голяма свирка вади, голяма дума не казвай


Нов метод в предпазването от коронавируса демонстрираха свиркаджиите на Цветан Василев от гражданското движение "Боец". Противно на всякакви мерки за сигурност, те се изредиха да плюят в мегафона по време на поредната си "акция-изненада". Този път хората на Гошо Умното от Видин блокираха КПКОНПИ. Насред възгласите "Оставка" пък се открояваше гласът на пиян мъж, който пригласяше "Затвор". По най-грозен и аргантен начин предводителят на шепата мутри, които уж се борели срещу мутрите, метна обвинение във въздуха, че искали да убият жена му. Така смелчагата, успял да се превърти на 180 градуса и от върл фен на ГЕРБ сега да се изкарва за противник на управляващите, се писа и репресиран.


За целите на шоуто десетимата, съпровождащи Георги Георгиев от похода му от Орлов мост към сградата, в която се помещава КПКОНПИ, не бяха пропуснали да си вземат реквизита - транспарант за многократна употреба по време на протести. Новият момент бяха лепенки "офис на Пеевски", които закачиха на сградата, което предизвика у тях бурен възторг. Радвайки се на нелепите си и инфантилни изцепки, свиркаджиите продължиха да се редуват и да плюят в мегафона, омесвайки слюнките, които обилно отделяха. По някое време се объркаха и вместо "Оставка" започнаха да крещят "Свобода". Пияният, който копнееше за затвор, пък изчезна.

"Цацаров има още две минути", ревеше екзалтиран топ-гражданинът боец, след като си допуши цигарата, от която пафкаше зад транспаранта. Зад него неудържимо се кискаше верната му сподвижничка с развята грива, която на пресекулки се радваше, че "тя, мафията, няма работно време".


"Желанието да се срещнем с Цацаров е конституционно право на всеки гражданин", коментира Георгиев, след като обяви, че отказват да разпуснат незаконната си седянка пред сградата на КПКОНПИ. Ако те не можели да влязат в сградата, уточни Гошо Умното от Видин, никой нямал право да е вътре.


"Кис-кис, имаше предложение да им бутнем (на полицаите - бел.ред.) по 20 лева да ни пуснат вътре. Предполагам, че днешният им надник е по-голям", запени се домакинята, която днес предлагаше да донесат на работещите в КПКОНПИ кифлички и кафе, след като вчера се радваше, че е забъркала омлет за ЦИК.


"Всеки, който смята, че правим нещата зле, е свободен да стане лидер", реши запъхтяно на глас домакинята, която подготвя кулинарни „изненади“.


Привечер група натровени граждани похабиха една камара хранителни продукти, мятайки ги по сградата на МВР. Хора, които си изкарват с труд хляба не разпиляват по този начин храна. Правят го безделниците, на които им е широко около врата.


21 август, петък

Девиз на деня: От пиле мляко, марка „Капитал“


Нито ден без фалшива новина на поточната линия – лозунг на селскостопанските труженици на кръга „Капитал“, където от пиле мляко вадят, когато чуят името на Делян Пеевски. Днес и в буквалния смисъл. Чуден синхрон между медиите бухалки. В първата публикация се говори за фирма, която се свързва с Пеевски. Във всяка следваща тя вече е фирма на Пеевски. Това ли е журналистиката, която всяка година се самобичува, че е на 111-о място по свобода на словото? Познава се отдалече.


Камерите на КАТ пак мигат лакомо. Щели да ловят джигити. Поредната акция за лов на дрогирани, пияни и неправоспособни водачи. А камерите нямат нищо общо с това. Ако имаха, досега шофьорът, убил Милен Цветков, да е осъден. Щом толкова явно произшествие не може да бъде приключено в срок с осъдителна присъда, не ми хвалете някакви камери за събиране на глоби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.