Седмичен мониtоринг  (16 – 20 март)

Седмичен мониtоринг (16 – 20 март)

Как коронавирусът извади най-лошите черти у някои хора и им смъкна маските

Животът в големите градове замря под карантина. Ръкопляскаме по балконите за онези, на които довчера налитахме на бой. Ръкопляскаме на учителите, след като по принуда прекарахме малко време с децата, които очакваме те да възпитат. Оказа се, че е по-лесно да си купиш бурка онлайн, отколкото санитарна маска. Спекула има, спекула няма! Всички я виждаме, освен проверяващите. И нова форма на благотворителност – под условие.

16 март, понеделник

Девиз на деня: #Стоясиухоумаисеправячеработя!

 

БГ мамите си паднаха на късмета. Карантината им развърза ръцете. Излязоха от сектата и нахлуха в „школо.бг“, за да тероризират нормалните граждани и да истеризират обстановката. За да открие домашното по математика или по БЕЛ, родителят изчита 60 съобщения: „Вразумете ги тия от МОН“, „Не на оценките по време на криза“, „Оставете ги тия деца, във ваканция са, кога ще живеят?!“, „Мими си написа домашното“, „С вас сме“, „Благодаря ви, госпожо! Довечера нашето семейство ще ръкопляска за вас!“, „Ниа има компютър“, „Миа няма компютър“, „В нашето семейство технологиите са забранени“, „Айде бе, влезте в час! Какви учители сте!“, „Моля ви, спрете!“, „Одобрявам“, „Не одобрявам“, „Подкрепям този, който каза родителите да спрят с този денонощен чат“, „И аз го подкрепям, ама да ви кажа само...“.... А, то съмнало вече.

 

Докато някои гонят 100-хилядния си лайк, други теглят кредити, за да оцелеят в очертаващата се продоволствена и санитарна криза. А фирмите за бързи кредити не връщат никого. Нали се сещате какво ще последва само след няколко месеца? Това, докато си говорим, че не е спекула маските по десет стотинки вече да гонят три лева и пак да ги няма.

 

На всички дървени философи, които споделиха колко лесно се шият маски и как е въпрос на лична отговорност да си ги направиш, след като по аптеките липсват... За времето, което отделихте на този скъпоценен фейсбук пост, можехте да скроите по една маска и да я подарите на ближния. Не забравяйте, че не всички са съвършени като вас. Има и хора с две леви ръце, които също се нуждаят от защита.

 

17 март, вторник

Девиз на деня: #Дарениеподусловие

 

Нов сезон на шоуто „Сделка или не“. Продуцент и главен участник е шефът на едни стенички за катерене, който даде своя принос за различното тълкувание на благотворителността. Напомня ми на едни мутренски времена, в които разни хора вдигаха църкви, за да спечелят покровителство отгоре.

 

В болницата:

- Остават ти 2 часа.

- Толкова ли съм зле, докторе?

- Не, но трябва да закачим Пешо от Уолтопия.

 

Пълна карантина за фейсбук морализаторките, които дебнат с бинокли по прозорците дали няма да засекат случайно някоя комшийка да си изхвърля боклука без маска. Ако няма какво да вършите, не го вършете на балкона. А докато бичите статуси, проявете малко разсъдък - интернет трафикът в тази ситуация се претовари. Оставете съседските деца да учат дистанционно, вместо да ръсите акъл и чар и да им "ядете" от нета. 

 

Всяка префърцунена кифла, която пусна фейсбук статус как си стои у дома и за общото благо, ще изкара без маникюр и прическа една-две седмици, месец, два, три, колкото е необходимо... заслужава да й гъбясат ноктите и да й нацъфтят крайчетата на гривата. Така и така не си ползват главите за друго, безделничките с висок морал могат да се поставят на мястото на фризьорката Цонка и маникюристката Гичка, които не могат да си позволят лукса като тях да живеят на... статуси.

 

Призив на деня: Ако имаш две маски, дай едната на ближния! Важи за всички кифлеещи дами, които се похвалиха, че имат пълен цветови набор от маски за всеки ден и ги ползват като моден аксесоар. Същото се отнася и за онези, които споделиха с обществеността, че дезинфекцират по график дръжките във входа си с белина. По-ценно е да кажете откъде я намирате тази белина? По магазините свърши.

Гуна от село Реброво, щастливо настанена в дома на пазарджиклия със софийски апартамент, като една истинска столичанка в повече, пусна най-тъпия пост в живота си: "Оставете София на софиянци! Карайте си карантината по родните места". Добре са го казали хората: Може да напуснеш селото, но селото никога няма да те напусне!

 

18 март, сряда

Девиз на деня: #Пътуваймакако

 

Що ти е тая маска, бе? Ми ти си дебел! Дебелите ги лови свински грип, не короната... Реплики, споделени от колега, преживял вербална атака от дрогирана гражданка на трамвайната спирка.

 

"Пътувай ма, како. Децата без леб останаха заради теб!" - зов за помощ от Снежанка от "Красна поляна"... Най-ощетени от призива хората да си стоят по домовете, са джебчийките. В празните превозни средства си личат отдалече и не могат да тършуват в чантите заради дистанцията.

 

Това, което постоянният контрол не постигна в автобусите със засилено ромско присъствие, в които по принцип 90 процента от пътуващите са гратисчии и затова са винаги „фул“, го направи страхът от заразата. Парадоксално е, че мерките за сигурност се спазват повече от хората, за които се смята, че са по-неинформирани. В петък вечер, когато е традиционната дискотека в кв. "Христо Ботев", ще ви споделя как се спазват разпоредбите да няма струпвания на хора. В обикновени дни всички околни квартали се друсат в ритъм.

 

Въпрос на деня: шофьорите инструктирани ли са, че освен блокираната първа врата и символичната лента за преминаване, както и временното спиране на продажбата на билети, трябва да спазват и други мерки за безопасност? Маските, които им висят по вратовете, май не са за украса.

 

19 март, четвъртък

Девиз на деня: Дистанционно обучение за... родители

 

Фалстарт на дистанционното обучение за родители. До среднощ правих опити да направя регистрация в една официално одобрена платформа, гледах клипове как става и се упражнявах как не става. Успях да пробия в няколко министерски чата. Днес, ако не ми мине котка път, може да пробия и сървъра на някоя секретна служба. Как, по дяволите, да се справя обаче с това, което се очаква да направи един второкласник?

 

Извънредно положение за родители: до вчера имаше кавга синковецът да зареже таблета и да наблегне на учебника. Сега, не е ли на таблета, е избягал от час.

 

Чиновническа драма: спират парите за представително облекло при извънредно положение. Чак и писмо съчинили – да протестират. Обикновеният човек, който си вади пари от джоба за дрехи, може да си стои под карантина в „хоум офиса“ и по анцуг. На чиновниците им трябват официални анцузи.

 

Докато някои обясняват как трябва да се ръкопляска и на полицаите, които с риск за живота си работят в тази извънредна ситуация, по улиците присъствието на същите е почти незабележимо. В четвъртък видях двама катаджии, които спряха кола с един човек в нея, за да му проверят документите. Леко подсещане: по време на извънредно положение не беше ли редно да се спрат отпуските на всички служители на реда, освен ако не са решили и те да са „хоум офис“. Законът им даде това право - при изискване да работят извънредно, първо да ги питат - искаш ли, не искаш ли. За неполицаите това не важи. А това създава предпоставки за дискриминация.

Ръкопляскам на всички домакини, които подредиха къщите си по време на карантината и се похвалиха във Фейсбук с това. Срамувам се от купчините дрехи, които така и не мога да огладя. На родителите, които намериха време да разговарят с децата си, не им ръкопляскам. И без карантина става. Не ръкопляскам и на всички онези, които си ръкопляскат. Справят се и сами.

 

20 март, петък

Девиз на деня: Зарежи хората, важна е икономиката!

 

Всяването на истерия и паника не беше ли наказуемо? Питам за един РМД приватизатор, загрижен не за живите хора, а за живота на икономиката. Напук на призивите да слагаме маските, във време на криза на някои им падат маските.

Клюкарката на блока: Тодор от 8-и етаж за шести път извежда кучето си навън. Не се търпи вече. Входът мирише на джибри. Вземете мерки за това куче! Явно има проблеми с алкохола.

Алтернативен начин за разходка в лудницата, която след изпитанието с коронавируса може да се окаже пренаселена. По коридора се движи мъж, който си свирука и дърпа на каишка... пантоф.

- К'во е това, бе - пита подозрително докторът.

- Пантоф, шефе, не виждаш ли?

- Аха, и защо го дърпаш?

- Ми, да го бутам ли?

Докторът отминава, успокоен. Мъжът кляка долу, гали пантофа и съзаклятнически му прошепва:

- Ей, Шаро, метнахме го тоя!

 

Урок как не се действа по време на криза. Масовата истерия на фейсбук активистките изби в признания, как блокират спешните телефони, за да докладват разни строители, които муат кюфтета по улиците без маска. Това не е гражданска доблест, както си мислите, уважаеми кифли. Вид тероризъм е. Защото, докато се правите на съвестни гражданки, някой може да се опитва да потърси реална помощ на тези телефони, а вие го възпрепятствате. Дали не ви хрумва, че може да свършите нещо полезно - например да напазарувате на някоя възрастна женица, която не може да докрета до магазина и да изчака опашката във времето, което й е определено за пазар? Спестете си философските разсъждения, как самотно живеещите пенсионери могат да си купят 4 хляба, да ги сложат в хладилника и да изкарат с тях три седмици. Някои от тези хора в зимните месеци избират - хладилника или парното.

 

Градация на поставените под домашна карантина самарянки. В понеделник бяха загрижени за човечеството и преливаха от любов. В петък проклеха всички, които ходят по улиците без маски, а на онези, които са се презапасили с тоалетна хартия, им пожелаха да се обесят на нея. То бива добронамереност, то бива човеколюбие, ама чак толкова – не бива.

 

Ако ще ръкопляскате на всички, които вършат нещо конкретно, докато вие отчитате дейност в социалните мрежи, не е зле да попляскате и за служителите от чистотата. Ако не са те, по улиците ще плъзнат и други зарази. Също и на фармацевтите, банковите служители, куриерите, продавачите. Сега е време да осъзнаете колко незабележими иначе хора се грижат за вашия комфорт и да започнете да уважавате поне от малко чуждия труд. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.