Седмичен мониtоринг (12 – 16 август)

Седмичен мониtоринг (12 – 16 август)

Лято, жега, спасители на плажа. А разни хора се потят какви протести да спретнат за щяло и нещяло. Похвална инициатива! Оправиха Гешев, хванаха се за Пламен Георгиев. Движение (на пари) да има! Особено след като всички досегашни дипломати ги изпитваха по иврит, сръбски и прочие. Протестъри полиглоти.

 

12 август, понеделник

Девиз на деня: Предният и задният двор.


Заплаха на деня: от утре ветеринари тръгват на проверки по домовете да търсят прасета в „задния двор“. Чудесно продължение на любимия ми български филм „От нищо нещо“. Кравата Венета май не пасеше в предния двор. Дискусията за африканската чума и свинете от т. нар. „заден двор“ не е смешна, а тъжна. Заради закъснелите мерки, заради смешната оградка по границата и ред още неща.


Бай Пешо стои унил – от вторник ветеринарите ще проверяват за живи прасета, а малък Пешко си седи в кочинката и нищо не подозира. Решава да си спаси чадото. Отива в цирка, нарамил прасето като жертвен агнец и решително заявява:

- Водя ви го да го запишете в трупата?

- А какъв талант има, какво умее да прави – гледа го с недоверие циркаджията шеф.

- Говори френски.

Шашнат, директорът на цирка моли Бай Пешо за демонстрация. Тогава той поставя нежно Пешко на земята и му казва:

- Парле ву франсе? - и забива на прасето як шут

- Уиии - Уиии – Уиии... - започва да квичи Пешко.


При проверките на предния и задния двор е добре да има някакво разграничение. Да не стане като в друг виц: Жена решава да продаде част от имота. Пише обява, маже обилно листа с лепило, оставя го за малко на стола, сяда да се обуе. Излиза навън, хората я заглеждат. По едно време някой се престрашава и пита:

- Госпожа, ма вий наистина ли си продавате задния двор?

- Амче, да. Предният мъж ми го обработва.

13 август, вторник

Девиз на деня: Раждане... като на кино.


Технологиите яко напредват. Специалисти от университетската болница на Уелс предлагат по време на раждане (вместо епидурална упойка, навярно) да се използва... шлем за виртуална реалност. Той щял да осигурява 360-градусов изглед, чрез който на раждащата булка да й се прожектират залези, плажове с палми или релаксиращи клипове. Щом ще е кино, може ли да пуснат боксов мач с Кобрата и Богдан Дину или нещо по-кърваво? На принципа клин-клин избива.


Мъж присъства при раждането. Когато жена му тръгва да се напъва, той избелва очи и пада на пода. Свестяват го, изправя се на крака и отново припада. Така няколко пъти. След поредното свестяване лекарите му казват:

- Поздравления! Станахте татко!

- Какво е? Момче?

- Не, момиче!

- Ох, слава богу! Поне няма да се мъчи, както аз!


Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) иска достъп до данните на хлапета в детските градини, ученици, техните учители и студенти. Това става ясно от проект за инструкция за достъпа до информационните фондове на Министерството на образованието и науката. Било рутинно искане, уж заради радикализацията. Проверките в приложението на НАП показаха, че само децата не са уязвими. Чудесен начин да ги вкараме и тях в кюпа. Който не е поискал да хакне МОН образовано, не го е направил.

14 август, сряда

Девиз на деня: Плачи дете, бай Цецо е невинен.


Не ми се мисли как ще ме емнат „некои авторитети“, ако нарека „режисьора и продуцент“ Кевин Буут подпухнал пияница. Видът понякога лъже. Затова се въздържам от всякакви определения. Филмът обаче изгледах остро критично. Подобна чалга трудно ще задържи вниманието, ако в нея не е тагнат любимият на всички „демократични издънки“ депутат Делян Пеевски. Квалификациите демонстрират безсилието на определени хора да изпълняват поръчки. Дано си е струвало.


И тъй като тази рубрика върви с вицове, ето един. „Подходих към този филм като невинно дете, падащо върху земята с отворен ум“, казва, там каквото се води, лицето Кевин Буут. Без коментар!


Операта в Сан Франциско отмени планиран за 6 октомври концерт с участието на Пласидо Доминго. Девет певици твърдят, че преди 30 години са пострадали от „сексуален тормоз“ и „неуместно поведение” от страна на Доминго. Публикацията в Асошиейтед прес е като присъда над звездата, която не подлежи на обжалване. Априори се приема, че твърденията на тези жени са основателни. А най-противното е, че дори не им се налага да доказват твърденията си. След грозната феминистична вълна, ескалирала до #MeToo, на никой вече не му се налага да доказва каквото и да било. Щом и порноактриси, свикнали да се снимат в различен ракурс, тръгнаха да се жалят от сексуален тормоз, играта съвсем загрубя. Но да посегнат и на Пласидо Доминго, това вече никой не го очакваше.


Все си мислех, че това уродливо феминистко явление ще отшуми, но нещата стават все по-абсурдни. Това е крещящото „аз” на сексуално и интелектуално незадоволени персони, които се опитват да компенсират нищожеството си и да се наместят в последния влак, избутвайки с ритници и лакти всички останали. Влак, натоварен с посредствени актриси. Бездарни същества с претенции за нещо, което не са. В това отношение амазонките от #MeToo много наподобяват на онзи събирателен образ, който илюстрира селянията у нас във всичките й проявления.


Няма нищо по-неприятно от комплексарщината, която избуява в разкривени черти, басов тембър, тряскане на врати и грубиянски манталитет. Няма и нищо женствено в това. И е неуместно поведение отвсякъде.

 

15 август, четвъртък

Девиз на деня: Тука има, тука няма комунизъм.


Пренаписаха за пореден път учебниците по история. Бас ловя, че отново ще има недоволни. Дайте да се свърши с тази мъка и да затворим страницата веднъж завинаги. Идеалният учебник е с една страница текст, останалото са бели листове. Хем да не се затормозяват децата, докато учат. Хем съставителите да си въобразяват, че масовата амнезия е засегнала на 100 процента населението. На въпросната страница ще пише: Преди и след „демокрацията“. Който каквото иска да казва, но е абсурдно даден режим да бъде представян само откъм „мрачните му страни“. Това е нож с две остриета. Кой знае дали демокрацията също няма да бъде обявена някога за престъпен режим. Май има защо.


Похвална инициатива на най-върлите комунисти, преоблечени като демократи, да заклеймяват режима. Това е все едно някой любим олигарх, издялкан от Джепето Костов от разградска цепеница, да обяви приватизацията за престъпно деяние. Кой знае, може и да го направи. Дебелоочието няма граници.


Ситуацията с пренаписването на учебниците много наподобява на вица за ученолюбивото циганче, иначе казано ромче. Манго Арсенал сортира колекцията си от улични капаци на шахти и решетки. Денвър Манго Арсенал-Младши си бърка в носа и любопитства:

- Тате, тате, коя е столицата на България?

- Ъъъ, не знам – разсеяно отговаря Манго Арсенал, съсредоточен върху важната си работа.

- Тате, тате, кой е най-високият връх на земята?

- Ъъъ, не знам.

- Тате, тате, а колко са звездите на небето?

- Ъъъ, не знам.

- Тате, тате, а какво е комунизъм?

В този момент Айше Долорес Садна Раджини не издържа и шляпва един по врата на Денвър Манго:

- Ай сиктир, остави баща си на мира, не му пречи да работи!

- Стига ма! Остави детето, не го бий! Нека пита, нека знае – сопва се Манго Арсенал.

16 август, петък

Девиз на деня: Кметът ерген ще оправи... големия град.


Кампанията за местните избори вече върви. Ликовете на кандидатите греят от постери, надничат от Фейсбук, обещават какво ли не. И никой не чете новини, за да копира чуждия опит. В село Колнбург в Долна Бавария не предстоят избори, но има остра нужда от семеен лекар. И главната примамка към кандидатите е, че 45-годишната кметица на населеното място е още мома. С един удар – два заека. Хем ще се наредиш със сладка работа, хем може да се задомиш с кметицата. Интересът към обявата надминал очакванията. Въпреки това кметицата продължава да си е стара мома. Та вместо реклами кой от коя партия е, защото това у нас е условно понятие, и вместо обещания кой как ще оправя големия град – по традиционния начин или малко по-така, да вземем да селектираме ергените и неомъжените кандидат кметици. Все някой избирател може да се уреди с оправяне.


Млад избирател решава да си намери перспективна кметица и да свие семейно гнездо с нея. Приятели го съветват да съсредоточи търсенето по селата, защото в градовете кметиците са поддадени на повече изкушения, а и повечето са задомени. Тръгва той на национален тур. От село в село, докато накрая не попада на една засукана мома, която му хваща окото. Изглежда досущ като гражданка, под ръка стиска книга на Харуки Мураками, не плюнчи пръст да вади цитати на Паулу Коелю.

- На колко години си – пита обнадежден кандидат женихът.

- На двайсет.

- Гадже имаш ли? Полов живот водите ли? Консумирали ли сте връзката?

- Консу... к'во? - диви се девойката.

- Секс?

- А, не го знам това какво е, не съм го срещала и чувала.

Ето, това е моята изгора, радва се кандидат женихът. Вади от джоба кутийка с годежен пръстен, пада на колене, предлага й брак. Натоварва я с все багажа на колата и потеглят към града, за да я направи кметица на дома си да го ръководи и управлява с чисти помисли. На мегдана са се събрали няколко юнака, почесват си тиквите през калпаците, броят мухите. Кандидат кметицата отваря страничния прозорец, подава се до кръста навън и се провиква:

- Пичове, кой откъде е! Не ме търсете повече за кърско еба*е. Отивам у градо да консумирам сериозна връзка! Кажете и у другото село, че не ни е на път.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.