Седмица, в която сметките не излизат. Една пенсия плюс още една пенсия не прави две, както са ви учили. Прави една и половина. А с темпото на поскъпване на живота у нас, може да е и минус едно. Седмица, в която на едни пишман съдебни реформатори не им излязоха сметките да върнат наново и отначало процедурата за избор на главен прокурор. А толкова се стараха.

11 ноември, понеделник

Девиз на деня: Морал „на калпак“


Точно преди година един съдия се криеше в храстите, за да избегне журналистически въпроси. Сега пак се налага да прибегне до този високоморален и етичен подход, за да избегне въпросите за поредното странно професионално решение, което взима. Но калпакът му издайнически стърчи.


Съвременна българска поговорка: Кучето скача според тоягата, а съдията – според калпака.


Малката банкерша – дъщерята на Цветан Василев, издърпа ушите на лидера на „БОЕЦ“ заради декларация, в която се прави на катаджия и вдига багажници за проверка. Нямало какво да намери там, укори го щерката, която май е по-възмутена от факта, че „боецът“ ги представя като циции. Даже минералната вода си бил платил сам, когато им гостувал в Белград, хвали се или пък се оплаква Георгиев. На снимката с ексбанкера действително нито единият от двамата не изглежда почерпен. Така и никой не уточнява преди или след срещата е направена тя, за да си правим изводите.

12 ноември, вторник

Девиз на деня: Според аршина


Спипаха затворника Атанас Б., цапардосал полицай с метла и избягал от временното си работно място – в морската градина в Бургас. В някоя по-демократична държава това щеше да е последното му провинение, което дълго щеше да го държи в затвора. Тук всеки може да удря органите на реда, учителите, лекарите. И му се разминава почти безнаказано.


В същия дух е и новината за роми, пребили фелдшер от Бърза помощ във варненското село Каменар. Дилемата за фелдшерите, повикани на адрес в специфични квартали, е дали да ги бият преди или след. И в двата случая ще има за какво според онези, за чиито права много се грижат някои организации.


Като стана дума за полицаи – вторнишката тема за размисъл е левчето, което им се пада на час нощен труд. Един неприличен въпрос – може да сте виждали нощни патрулки, които подремват на място. Та на тези полицаи полага ли им се левче? Или ще им режем от заплатата?


13 ноември, сряда

Девиз на деня: 13 за късмет!


13 – фатално число, което хвърля в шок и ужас, а също и в тежка депресия някои хора. Депресията е целогодишно явление. Оказва се обаче, че ноември бил най-депресиращият от метеорологична гледна точка месец, защото през това време от годината атмосферното налягане е ниско и има образуващи облаци циклони, които предизвиквали мрак. Като „профилактика“ срещу лошото настроение през ноември и началото на декември метеорологът Роман Вилфранд от Хидрометеорологичния център на Русия препоръчва да се прекарва повече време със семейството и близките, както и да се посещават театрални представления, изложби и концерти. Простено му е! Не е наясно човекът, че тук депресията я лекуваме с „Фермата“ или с „Планета фолк“.


Депресията е въпрос на гледна точка. Така поне казват блондинките, на които може да се има доверие. Две блондинки разговарят:

- Как си, муцка?

- Мани, беше ме налегнала една депресия...

- Що бе, какво се е случило?

- Хванах го Пацо, че ми изневерява.

- Ау, муцка, съболезнования! И после какво?

- Нищо, мина ми. Когато ми обясни, че той всъщност изневерявал на другата с мен.


14 ноември, четвъртък

Девиз на деня: Кой каза де-мо-крация?


Кофички кисело мляко и яйца летяха „умно и красиво“ по сградата на Висшия съдебен съвет, докато кадровиците вътре се замеряха с думи. Изборът за нов главен прокурор отново е същият – 20 гласа „за“, 4 „против“. Но четиримата се изказваха като за 20.


Репликата, че с поведението си една от съдийките става за общински съветник, тя възприела като заплаха. Лошо, Дишева, лошо! Бившият съдия Методи Лалов не изглежда никак уплашен. Даже отиде лично да нагледа и преброи протестиращите срещу избора на Гешев. Не брои дълго.


Кой каза де-мо-крация? Във всеки случай – не и „боецът“ организатор на протеста. Сигурно е съвпадение, че Георги Георгиев го нямаше на това ключово мероприятие, след като в началото на седмицата дъщерята на банкера беглец Цветан Василев – Радосвета, го нахока публично и го обвини в лъжа.


Болен кръшкач носи. Първият ден от болничните вече ще е за сметка на болния. За да се прецакат кръшкачите, които си удължавали отпуската и празника. С тази договорка на коалиционен съвет става ясно, че всички боледуващи се възприемат като потенциални лъжци. А уж имало презумпция за невиновност.


Още към края на работния ден тръгнаха приказки, че ще има изключения – при трудова злополука, болничен за гледане на дете и др. А където има изключения, има и дискриминация. Докато не се научим да си браним интересите, ще боледуваме на крак, ще заразяваме околните и ще разхвърляме вируси в градския транспорт, за да не се усъмни някой, че лъжем.


За да й даде болничен, тя отиде без грим при личния си лекар... Без малко в интензивното да я вкарат...


15 ноември, петък

Девиз на деня: Блажиш ли, блажиш ли, дедо попе?


Най се плаша от вегетарианки, които в ресторанта ми изяждат пържолата. Лаф на приятел, който никога в живота си не е бил на пост и молитви. Поздрав за всички, които петъчно подпукаха Рождественския пост. Ако наистина го правите заради вярата, не забравяйте и частта с опрощението. Иначе всичко се обезсмисля.


Няма нищо по-страшно от постещи праволинейни люде, които гледат с кръвясал поглед в съседната чиния. Те са най-опасни. С тях трябва да си постоянно нащрек. Не се знае дали, ако ти видят гърба, няма да се нахвърлят и да ти гризнат врата. Може да са беззъби заплахите им и да не ти пуснат кръв, но във всеки случай не е излишно да проявиш малко предпазливост и да се озърташ, когато са наблизо.


Не само постите трябва да се разнообразяват с чипс и вафли. Десетте Божии заповеди също трябва да се пренапишат. Ето примерен план:

1. Аз съм Веган, няма други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що мърда в чинията.

3. Не изговаряй името на мръвката.

4. Не запържвай боба!

5. Почитай моркова и краставицата, за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай. И не яж нищо, убито от други.

7. Не прелюбодействай с (не)вегетарианци и (не)постещи.

8. Не кради от чуждата чиния.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай мусаката на ближния си; не пожелавай таскебапа на ближния си; нито капамата му; нито кюфтето, нито кебапчето, нито бройлера.


Сигурно има нещо вредно в постите, щом хората се настървяват така едни срещу други и тръгват да се делят на праведни и неправедни. Ако храната е единственото, което ви доближава или отдалечава от Бога, нещо във вярата ви е бъгнато. Може би трябва да се видите отстрани. Няма нищо библейско в неистовото ви желание да променяте другите по свой модел и подобие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Седмичен мониtоринг (23 - 27 март)

Заедно! Дума на седмицата, на месеца, на годината. Думата на много месеци и години напред! Ако някой още не е разбрал, от тази скапана смъртоносна заплаха, която надвисна над целия свят, никой не може да се спаси поединично. Забравете за фантастичните филми, в които един човек спасява човечеството от коварна епидемия – като си цъка на компютъра или като гони лошите, забъркали убийствения бацил в тайна лаборатория. В реалността няма супергерои, които печелят Оскари за добре изиграната роля. Днес всички – политици, общественици, редови граждани, сме бойци на фронта срещу заразата.

 

Седмичен мониtоринг (16 – 20 март)

Животът в големите градове замря под карантина. Ръкопляскаме по балконите за онези, на които довчера налитахме на бой. Ръкопляскаме на учителите, след като по принуда прекарахме малко време с децата, които очакваме те да възпитат. Оказа се, че е по-лесно да си купиш бурка онлайн, отколкото санитарна маска. Спекула има, спекула няма! Всички я виждаме, освен проверяващите. И нова форма на благотворителност – под условие.

Седмичен мониtоринг (9 – 13 март)

Под короната на вируса – светът е в извънредно положение. Мониторингът също. Иска ми се да продължавам да се усмихвам, па макар и само с очи. Може и да се плезя под санитарната маска, ако не ме е страх. Хората преодоляват стреса и шока от неизвестното по различни начини. Едни се смеят, други са в постоянна жалейка, трети мразят първите, защото са си порода „мразячи“. Всяка проява на чувство за хумор се смята за престъпление от Фейсбук морализатори, които раздават присъди на килограм и порицават онези, които не се държат лековато, след като всички ще мрем. Маските на хейтърите трябва да са черни, за да отиват на лицемерието им.