Седмичен мониtоринг  (11 – 15 май)

Седмичен мониtоринг (11 – 15 май)

Васил Божков – бизнесменът, който години наред триеше от изданията прякора Черепа, защото не го одобряваше, нападна финансовия министър. Не искам да го провокирам, но може би трябваше да тръгне първо от МВР, където от години има разни доклади за него. Сега е времето да се изръчка архивът на службите и да се види какво пише в тях. Малко ме съмнява обаче, че повечето от тези доклади са там. Чудите се защо ли? В касата на въпросния бизнесмен, припомням, бяха намерени любопитни документи за миналото му, при това в оригинал, които не би трябвало да са там. А аз си признавам, че още преди 20 години държах в ръцете си досието му и бях впечатлена от съдържанието му. Трябва не само да се чете между редовете, но и да се помни кой кой е. Проблемът на някои хора е, че като си изтрият прякора или като премине давността за приватизационните им подаръци, смятат, че са заличили изцяло и миналото си. Е, не са.

11 май, понеделник

Девиз на деня: Ревизоро в Долната земя

 

Понеделнишката сензация е за бункер под земята, в който екоминистерството може да заседава при нужда. Голяма нужда, както се сещате. Засега не им е притупало да слизат в долната земя. А тази българска народна приказка я разказа министърът с прякора  Ревизоро. Поводът – чистачка от министерството, при която е установен COVID-19. Женицата не се засичала с много хора, защото идвала рано, вършела си работата и си отивала още преди чиновниците в министерството да заприиждат на талази. Ама колко пък да са големи тези талази, след като, както уточни министър Емил Димитров, покрай извънредното положение там работели не повече от 30-40-50 души. Мен ако ме питате, това е оптималният състав на всяко едно министерство, но какво ли разбирам аз от държавни дела. Предполагам, че ако ми се отдаде такава възможност, ще съм като онзи диригент, който директно от струга се прехвърлил във филхармонията. Погледнал компетентно и казал: „Точка 1 – реорганизация. Каква е тая работа – голям човек с малка свирчица, дребосък с грамаданска цигулка между краката и стърчи прав, защото не може да я задържи напред. Веднага се разменете и да почваме репетицията“.

 

И аз така, ако ме пуснат за седмица в което и да е министерство, веднага ще разпределя двата отделни входа, за които споменава Ревизоро. Единият ще е вход, другият изход. И минимум 100 човека няма да влязат повече през входа, когато си тръгнат. Раздутият щат никога не е означавал по-добра и по-качествена работа, напротив.

 

Иначе добрата новина пак от същото понеделнишко събитие е, че перничани може да са спокойни, когато екоминистърът намине да им нагледа тръбите. Проверяват го за коронавирус всяка седмица, похвали се той. Което ми напомня за един естетичен хирург, който по време на интервю искаше да ме убеди, че процедурите, които се извършват в неговата клиника, са толкова безобидни, че той примерно като преяде едната вечер, на сутринта си правел лека липосукцийка. Няма никаква връзка това с коронавируса, но не знам защо – това ми хрумна, докато слушах Ревизоро. Който всъщност ми е приятел и има чувство за хумор, така че няма да се сърди на кривуличенето на мисълта ми.

 

12 май, вторник

Девиз на деня: Кастинг за дубльори в тога

 

Вторнишкият избор на тема е изявлението на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, че са били получени поверителни данни от САЩ през март за съдията Миталов. Очаквах бързата реакция на шефа на ВКС Лозан Панов, който в интерес на истината се позабави и не каза нищо в рамките на деня. Очакваме продължение!

 

Прави впечатление, че винаги когато някой от зависимите съдии в системата бъде ударен по някакъв начин, някой от неговите братя по съдба тутакси цъфва някъде да го интервюират. А може и сам да си се интервюира, не знам. Трогателно е обаче как си бранят честта едни други. Сякаш на някакъв кастинг са ги избирали така еднакви и предвидими, със заучени реплики и драматичен тембър. Дубльори не липсват, така че кастингът може да се смята за успешно проведен.

 

13 май, сряда

Девиз на деня: Манипулатори и манипулирани

 

Ето го и него – чаках го предния ден, но го дочаках в сряда. Лозан Панов с изявлението му за съдията Миталов. Интересна е тезата му, че имало опит за манипулиране на общественото мнение. Точно такова усещане оставя с повечето си публични изяви той самият.

 

Когато манипулаторите се правят на манипулирани, се получава леко объркване. Като онези огледала, които разкривяват образа. А всъщност този, който се гледа в огледалото, е един и същ. И преди, и след манипулирането.

 

 

14 май, четвъртък

Девиз на деня: Чети, Пенчо, чети!

 

Вестниците намериха нов стимул за писане – преди и след мерките за коронавируса. От което пък стана ясно, че много от тях са извън времето и пространството. Заседели се пред бюрата, явно сме изгубили представа какво се случва навън, далече от илюзорната ни представа за света, който ни заобикаля. Ето например публикациите за отворените читални.

 

Четем само 2 часа в Народната библиотека – бомбастично заглавие, несъмнено. От него прозира справедливият гняв на автора, който преди кризата е прекарвал дни и нощи, свел чело над някоя книга в библиотеката.

 

Ако някой далечен потомък някога чете ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса след приключването на извънредното положение и коментарите за тях, ще придобие превратна представа за културния статус на предшествениците си. Шок и ужас: на хората, зажаднели за стойностна литература, им се забранява да седят повече от два часа в Народната библиотека. А те копнеят да разлистят нещо различно от брошура на голям хипермаркет със стоки на промоция. Защо им е изобщо да четат, след като могат да споделят ценни за човечеството мисли на мига в социалните мрежи, с които да останат в историята. Уж в младите ни беше надеждата, но покрай онлайн обучението изчерпахме всякакви аргументи защо трябва да изберат книгата пред компютъра. Трудно вече ще им обясним, че от таблета се затъпява, след като от март насам ги убеждават точно в обратното.

 

Някои пък жалят за шведската маса. Както сме се окръглили покрай мерките, туй ще ни е последна грижа това лято. Мишелинчета на плажа. Че и преградите прозрачни – всяка бухтичка от извънредното положение си личи. Една приятелка се е загрижила как ще се дезинфекцира плажната ивица. Няма страшно, главният климатолог на републиката каза, че слънцето му е майката. Ако не изтреби „короната“, него ще го държим отговорно.

 

 

15 май, петък

Девиз на деня: Девствеността се губи само веднъж

 

Един PR експерт, свързван с един сайт за фейк новини, е разцъфтял като дефлорирана девственица в друг един сайт със същите функции. И си признава тъкмо това, което си помислихте, че е отново девствен, при това от три дни. Било му писнало на човека да чете и слуша за тегобите на футболен клуб „Левски“, който наред с други клубове дълго време бил живял под мутренска опека. Не знам как стават тия неща с повторната девственост, а и малко ме вълнуват техническите подробности, но знам доста пиари, които не само са били, но и никога не са излизали от мутренската опека. Характерно за тях е, че много обичат да говорят за мутри. Сякаш нямат нищо общо с тях.

 

Обратен процес за връщане на девствеността като че ли е приел като тактика и бизнесменът Васил Божков. На него ще му е доста по-трудно да тръгне да се разграничава от мутрите, но трябва да му се признае едно – не му е за пръв път да си отмъщава на хора, които не му играят по свирката. Не знам дали това е правилен подход. Той все пак има цял екип от съветници, в чието мнение навярно се вслушва. Знам обаче, че когато някой обявява война на държавата, трябва да знае с какво се захваща. В тази прожекция аз лично предпочитам да съм в средата на кинозалата, с голяма кутия пуканки. Сценарият на филма ми е в главата, но не искам да развалям кефа на останалите зрители. Само не ми е ясно едно – защо в кината трябва да се спазва дистанция, а по площадите – не.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ