Седмичен мониtоринг (10-14 юни)

Седмичен мониtоринг (10-14 юни)

Палавите бухалки на цирк „Капитал“ игриво се запремятаха във въздуха. Поводът за добре оттренираните жонгльорски номера със силов елемент този път е обиск от страна на спецпрокуратурата в офис на фирма, свързана със собственика на трупата. Както добре знаем от политиката на изданията на олигарха, доброто правораздаване започва с лидера на партия „Да, България“, минава през виртуозната акробатика на грантаджиите в тоги и приключва с политическите лупинги на шефа на ВКС. Всичко друго е обект на безмилостни коментари, доноси и протестърска клоунада.

10 юни, понеделник

Девиз на деня: Двете страни на монетата.


Двуликият бог Янус е почитан в древноримската митология като създател на света. Едното му лице се смее, другото плаче. Двуликият агент на ДС Сашо/Драган, другояче казано Илиян, е абстрактен, да не кажа абсурден създател. Създава нещо като новини, ама не съвсем. Четеш ги и се чудиш да се смееш ли или да плачеш. Накрая махваш с ръка и го оставяш да се оттече в канала, защото доносниците по принцип са си гадно племе, не трябва да се вземат на сериозно.


Двете страни на монетата показват, че е абсолютен фалшификат. Нещо без стойност. От едната страна е изобразен ликът на някой олигарх. От ония, дето Костов им сложи някакъв номинал. От другата страна – агент, доносник, явочник, каквото има под ръка. Не се връзват като датиране, но кой ги гледа тези неща, след като има балъци да колекционират ментета. Иначе на патина са го докарали фалшификаторите на история, но потърка ли се монетата, ментето блещука като жълта стотинка. Хич не се заблуждавайте, ментетата са високобюджетни и добре си се харчат.

Британски математици изчислиха, че кариерите на повечето филмови актьори и актриси продължават една година, а след това ангажиментите им намаляват. Продължителният успех бил изключение, а не норма в киноиндустрията. Странно опровержение от родната действителност – кариерата на статистите и дубльорите на гражданското общество е изненадващо дълга. Играта им е потресаващо слаба, но спонсорите упорито си лансират некадърните аматьори и им помпат самочувствието.


11 юни, вторник

Девиз на деня: Тумбакът празен, памперсът пълен.


Американски математици твърдят, че са успели да дешифрират бебешкия език и да установят по нюансите в плача какво искат мъниците. При разработването на темата те изходили от това, че плачът на бебето най-вероятно се променя в зависимост от това, което не му достига. Странно племе са учените. Всяка майка може да им го каже това, без да има претенции за всеобхватен ум и да използва изкуствен интелект, за да обоснове твърденията си научно. Или памперсът е пълен, или тумбакът е празен. Това простичко обяснение е много по-точно от системата, разработена от учените, макар и да не звучи толкова авторитетно.

Пълен или празен е памперсът на шефа на ВКС? Това нито един учен не е в състояние да го изчисли със сигурност. Но пък от НАП са пресметнали с точност до стотинка, че е укрил 16 000 лв. данъци. На този фон глобата от 1000 лева на бореца за нов морал му се вижда твърде голяма и я обжалва.


След завъртането на колелото на късмета Къци Вапцаров отпадна от надпреварата за шеф на БНТ. Кой е по-по-най сред останалите седмина кандидати, ще стане ясно на 5 юли.


12 юни, сряда

Девиз на деня: Жонглиране с палки и с бухалки.

Тежко репресираният олигарх Иво Прокопиев отново се ожали, че лошата спецпрокуратура не го обича. Казано е, ако те е страх от мечки, да не влизаш в гората. А Прокопиев не е от смелите. Да беше си стоял в Сингапур, нямаше да има повод за притеснения. Само с опорни точки и медии бухалки не става. На крив Прокопиев – прокуратурата му крива. Но пък Лозан го обича. Щом се обичат младите, да се вземат. И без друго партийните кадри на кръга „Капитал“ не ги бива много, резервният играч винаги може да бъде изваден за ушите с жест на фокусник от цилиндъра и да влезе в употреба.


Ватиканът осъди джендър идеологията с библейски текст, озаглавен „Мъж и жена ги сътвори“. Родни джендъри осъдиха Ватикана с групово изпълнение на песента: „Пляс, пляс педалите... водно колело“. Не са прави зевзеците, които се майтапят, че след прайда била установена липсата на десет служебни палки на жандармерията. Палките просто са си сменили местоработата и вече са си на мястото в джендърмерията.

Джендърите при другаря Бойкикев остават твърдо ядро, след като един от съучредителите на партията се разграничи от тях и си хвърли оставката заради подкрепата им за прайда. Веднага след това той си навлече упреци от страна на бившите си съпартийци, които го набедиха във всички смъртни грехове и го заляха с катран, че е човек на Пеевски. Това е много любим рефрен – докато чуруликат как всички трябва да се обичат и да „заявяват себе си с усмивка“, бойкикевците изпадат в дива агресия, когато някой не е на тяхната. Независимо по какъв въпрос.


13 юни, четвъртък

Девиз на деня: Магарешката кожа.

Шепа активисти го удариха на магарии в Париж – събрали се пред гръцкото посолство, за да протестират срещу експлоатацията на сродните си души на остров Санторини. Според тях магаретата и мулетата там били жестоко експлоатирани, защото на гърба им се возели разни дебелаци и с този товар трябвало да изкачват над 500 стъпала. На магаретата им е лесно – храната им храна, има къде да нощуват, грижат се за външния им вид. На двукраките им роднини не им е лесно – в горещините да се потят за измислена кауза. Като са им толкова мили магаретата, да нахлузят по една кожа и да ги отменят.

Четири магарета от Санторини отиват на екскурзия в Париж. Спират за почивка на една поляна. В далечината гледат – самотна магарица. Най-младото навирва уши: „Братоци, скивайте я тая, айде на тъгъдък да отидем до нея и да я уважим вкупом“. Магарето на средна възраст авторитетно предлага: „По-добре да се направим на тежкари, бавно да я доближим и небрежно да я подхванем“. Магарето с посивял перчем се обажда: „К'во ще й ходим, дайте да си стоим тук, тя да дойде при нас, ако й стиска“. Най-старото магаре рипва високо: „И-ааа, и-аааа, ми ако вземе да дойде...“

Здравословното хранене на семейство Костови било прецакано от двама квестори, които им сервирали блажна порция, гарнирана с 450 бона от фалиралата КТБ. По този начин квесторите ощетили Фонда за гарантиране на влоговете, но на кого му пука. Стана ясно и защо буля Костова не е имала стотинки за кисело мляко – за 8000 лв., които държала на влог, и още 230 хил. лв. от КТБ в буркани е нормално да е нямала дребни.


14 юни, петък

Девиз на деня: Името прави човека.

БГ мамите да не са сами – новооснована фирма предлага на родители в нужда да измислят име на бъдещия наследник. Две жени достигнали до тази идея, докато си бърборели на детската площадка и установили, че децата им имат странни имена. Сега двете ентусиастки предлагат консултации на двоумящи се дали да е на свекъра или на тъста. Съветите за отбиване на номера струват по сто долара. Срещу 350 долара предприемчивите мами дават и списък с 10 уникални имена, които гарантирано ще се харесат на родителите.

Малко индианче пита майка си:

- Мамо, защо ние, индианците, имаме такива странни имена?

Майката обяснява:

- Виж сега, маминото. Отидохме на една консултация с татко ти, защото не искахме децата ни да са Винету, Оцеола. Дадоха ни много ценен съвет – батко ти го направихме до един водопад, затова се казва Гърмяща вода. Кака ти я направихме в една лунна нощ под един розов храст, затова е Напъпила роза. Стана ли ти ясно, Спукан презерватив?


12 души, осъдени за престъпления против личността и собствеността, са накичени до момента с гривни за проследяване, стана ясно на петъчна пресконференция. Десет от тях били с контрол на радиочестотно наблюдение, двама ги контролирали през сателит. Братя Галеви още не са се класирали за такива бижута. Нямат им размера.

Надвзетите от партиите пари за субсидии да бъдат върнати до края на следващата година, реши правната комисия на парламента. На парламентарните сили надвзетото ще им бъде удържано, другите ще имат да дават.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.