Седмичен мониtоринг  (10 – 14 декември)

Седмичен мониtоринг (10 – 14 декември)

Надиграването през годината достига кулминация в месеца, в който всички бързат планово да приключат с работата, за да запразнят. На изпроводяк шефът на ВКС реши да тури пръта в колелата на каруцата и да блокира една камара дела за изземане на незаконно имане. Защо да е лесно, когато може и да е трудно? Тълкувателните решения би трябвало да имат някакъв смисъл, дори когато изглеждат лишени от всякакъв смисъл. Но точно хората, които най-много ратуваха за съдебна реформа и плещеха дитирамби за противодействието на корупцията, правят и невъзможното, за да пречат на всички. Да ги питаш защо ли?

10 декември, понеделник

Девиз на деня: Следващият!


Във всички училища с до 350 ученици да бъде назначаван психолог, а в по-големите дори по двама. Това предвижда Националната програма за превенция на домашното насилие. Де го чукаш, де се пука, както казват някои хора. Всъщност агресията в училище нерядко е рожба на домашното насилие, така че стратезите са прави. Само на думи обаче. От синдикат „Образование“ от години опяват, че трябва да има психолози във всяко училище. От елитното, та до най-смотаното. Но това, че осигуряването им е предвидено в поредната програма, съвсем не означава, че ще се случи. Даже е по-вероятно да не се.


Тези дни се завъртяха данни за бройката на служителите в едно министерство. Ужасяваща и стресираща цифра, която затвърждава убедеността, че живеем в държавата на чиновниците. Барабар с привилегиите и коледните им бонуси. И тъй като данъкоплатецът е работодател на чиновниците, всяко българско семейство си изглежда поне стотина от тях. На фона на тези изводи, 500 психолози и педагогически съветници, предвидени за назначаване следващата година, звучат твърде скромно. Колко му е да се резнат 500, а защо не и 1000 чиновнически заплати, за да се реши проблема с въпросните кадри.


Инцидентите в училищата и нивото на агресия категорично показват необходимостта от психолози, които да „хващат“ симптомите навреме. Както много други неща в образованието обаче, немалко от сега действащите психолози също не са си на мястото. Някои са принудени да складират и разнасят безплатни закуски в кабинета си, други описват кексове за благотворителни кулинарни прояви, трети коват пирони, защото се явяват и байчовци. С оглед на всичко това психолозите не само трябва да фигурират като бройка в една или друга стратегия, но и работното им време да бъде уплътнено. Иначе всичко ще си остане на хартия. А статистиката за инцидентите и проявите на агресия в училище ще нараства.


В кабинета на училищния психолог влиза омърлушен ученик:

- Да, кажи, какъв е проблема?

- Чувствам се недооценен, никой в къщи не ми обръща внимание, в училище съучениците ми ме обиждат или избягват, някои изобщо не ме отразяват, имам чувството, че съм невидим...

- Добре. Следващият!


11 декември, вторник

Девиз на деня: Аз мисля, ти мислиш, те тълкуват...


Да припомним – в края на миналата седмица Върховният касационен съд си науми да блокира работата на комисия „Антикорупция“ (КПКОНПИ) с тълкувателно решение. Речено-сторено. Олигарсите и бандитите, които се къпят в охолство, могат само да ръкопляскат на такива тълкуватели. Колко кожи обаче са свалени от гърба на народа, за да се радват на днешния си комфорт. Нека не ги мислим как спят и как са трансформирали спомените за престъпленията си в благочестиви думи и дела. Има кой да ги мисли и да тълкува в тяхна полза.


Вторнишки на депутатите им се наложи спешно да ремонтират антикорупционния закон, променен на 180 градуса, благодарение на тълкувателите от ВКС. Заради тях Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябвашe да оттегли от съдилищата в страната 19 производства за близо 22 млн. лв.


Мастит бандит е на разпит в КПКОНПИ:

- Кажете как натрупахте това имане?

- Много лесно – труп, труп, труп.


Алкохолният бос Миню Стайков се чучна в съда в инвалидна количка. Шуреят му Белун Хазърбасанов също поиска да го пуснат от ареста заради високо кръвно и диабет. Темпото, с което се поболяват ВИП арестантите, дето уж не били ВИП, навява на мисълта, че освен фалшивите ТЕЛК-ове, не е зле да се упражнява по-строг контрол и върху експертизите за здравословното състояние на една категория арестанти, дето се имат за повече от останалите.


Всички вестници са отразили новината за новия софтуер, скапал работата на КАТ. Ще рече човек, че катаджиите си търсят поводи да не работят. Интересно как никой още не се е сетил да изкара всички на пътя, докато се решат проблемите със софтуера. Идват празници, трябва да се работи.


12 декември, сряда

Девиз на деня: Бедата никога не идва сама!


Йероглифът "вадзавай", в превод "бедствие", "беда", "нещастие" беше обявен в Страната на изгряващото слънце Япония за символ на отминаващата 2018 година. След допитване до народа „вадзавай“ бе обявен за дума на прехода в Страната на залязващото слънце България, където бедата никога не идва сама.


Тема с продължение: отделните министерства и ведомства са си раздали 118 млн. лв. като бонуси за добре свършена работа на администрацията в края на годината. Халал да са им парите. Изработили са си ги все пак. А дано, ама надали.


Селфи модата не подмина и американския космически апарат „ИнСайт“. Малко след като кацна на повърхността на Марс, той си направи снимка с изглед отгоре, използвайки камера и дългата си роботизирана ръка, съобщи Асошиейтед прес. Мичето от Фейсбук отбеляза, че апаратът се е сбабичосал много и препоръча на следващата снимка да си поизглади бръчките с фотошоп. След което демонстрира на всичките си десетина живи връстнички как стават нещата. Девет от тях не го преживяха, десетата бере душа.


Психиатричните грижи в България са пред срив. Констатация от доклад на Европейската психиатрична асоциация, представен в парламента. Изводите за катастрофата в това отношение не ги оспорва никой, който пътува в масовия градски транспорт и/или се реди по опашки за записване на първолаци в елитни столични училища.


13 декември, четвъртък

Девиз на деня: Ще се глобяваме, а?


Полицаите са разбунтуваха отново – сто лева бонус по празниците им били малко. Изчислили са си бонуса на 385 лева. Те хубаво смятат, но ако тръгнем да смятаме какво са изработили, да не се окаже, че имат да връщат? Не са всички в кюпа, ама не са малко и тези, които вече са си изкарали бонусите. Ще се глобяваме май, а?


Рекламна кампания на КАТ:

„Съберете 100 банкноти по 10 лева и ще получите обратно книжката си.“


Съобщение на МВР за разбита банда за производство на фалшиви дипломи.

- Наложи се да ги пуснем – заяви професор, академик, член кореспондент, доктор на икономическите науки, сержант Иванов.


14 декември, петък

Девиз на деня: Как дяволът чете евангелието


Със 116 гласа "за", шестима "против" и 25 въздържали се, парламентът одобри на първо четене предложените от управляващите промени в закона за противодействие на корупцията. Поправките се наложиха след тълкувателното решение на ВКС в стил „Как дяволът чете евангелието“.


Добра новина за хората, които се чудят как да се сгреят. Ако шефът ги скастри, че са зачервили бузите, могат да се оправдаят, че се грижат за здравето си. Учени установиха, че хората, които пият всеки ден по 125 милилитра вино, по-рядко се нуждаят от лекарски грижи в сравнение с пълните въздържатели, пише в. „Дейли мейл“. Запознати твърдят, че изследването не е съвсем коректно. Докато броели консуматорите на вино, трезвениците пърхали над тях с ангелските си крилца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.