0

С лед Ню Йорк, Лондон и Милано е ред на Париж да се завърне към модния спектакъл с около 30 присъствени дефилета.

След Ню Йорк, Лондон и Милано е ред на Париж да се завърне към модния спектакъл с около 30 присъствени дефилета.

Събитието стартира днес и ще продължи до 5 октомври.

"Всички големи къщи ще бъдат тук с малки изключения, очакват се нови марки, усеща се този апетит за физическо присъствие, за шоу, след месеци на здравна криза и затваряне", отбелязва Паскал Моран, изпълнителен президент на френската Федерация на висшата мода и модата.

От 97 бутика, регистрирани в официалния календар, една трета канят на своите дефилета публика, която трябва да предостави здравен пропуск.

"Ив Сен Лоран" се завръща с дефиле във вторник вечерта.

"Диор", "Шанел", "Ермес" и "Луи Вюитон" също залагат на физически присъствени спектакли.

Модна къща "Живанши" ще организира първото шоу на живо на новия си творчески директор - американецът Матю Уилямс, който внесе нотка на уличен стил в историческата френска марка, въплъщение на аристократичния шик.

Присъствено ще бъде и дефилето на модна къща "Баленсиага", която облече риалити звездата Ким Кардашиян за бала на музея "Метрополитън".

Сред дизайнерите, които са решили да направят виртуални презентации, са французойката Марин Сер и белгиецът Дрис Ван Нотен. По време затварянето заради коронавирусната пандемия двамата стилисти лансираха манифест за по-отговорна мода, подкрепен от стотици малки модни къщи.

От Париж ще отсъстват модна къща "Селин" начело с художествения си директор Еди Слиман, който смята, че седмиците на модата са отживелица, както и дизайнерката Стела Маккартни.

Подиумите няма да са единствените, чрез които модата ще достигне до публиката в Париж. Музеят за декоративни изкуства (MAD) е домакин от 30 септември на изложба, посветена на творческата "лудост" на Тиери Мюглер, считан за пионер на дефилето-спектакъл.