Операция за контрол на скоростта започна днес и ще продължи до 18 август, съобщиха от МВР. 

Тя се провежда както у нас, така и у останалите държави - членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. Стартът на кампанията, която се провежда за втори път у нас, обяви главен инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Проверките ще се осъществяват не само по автомагистралите, но и по скоростните и второкласните пътища. От КАТ – Пътна полиция ще следят за нарушители денонощно. Акцията има за цел да намали пътнотранспортните произшествия, които стават все по-често по време на летните месеци.

Първата такава операция бе проведена и през месец април, когато

бяха установени 37 000 водачи, превишили

максималната разрешена скорост за движение само в рамките на една седмица. Новите технически средства по време на първата операция са засекли над 18 000 нарушения, а старите, инсталирани в служебните автомобили – около 17 000. Най-много случаи на превишена скорост са установени в столицата.

Установяването на нарушителите се осъществява чрез заснемане от уличните камери. След това информацията се обработва и при отчитане на нарушение се издава електронен фиш. Собственикът на заснетото моторно превозно средство има 14-дневен срок, в който да декларира дали той е управлявал превозното средство и ако той е извършителят, да заплати с 30% по-малка глоба. След изтичането на този срок се назначава нов, в който водачът доброволно да заплати пълния размер на санкцията. Ако и той не бъде спазен,

предстои принудително събиране

а ако и тогава глобата не бъде заплатена, на нарушителя се издава заповед за издаване на административна мярка и отнемане на свидетелството за управление до заплащането на глобата.

Георгиев заяви пред медиите още, че превишената скорост е причината за около 30% от пътнотранспортните произшествия. Често тя е в комбинация от други нарушения като неспазване на пътните знаци и пътната маркировка и неправилно изпреварване, които също водят до фатални последици. Той допълни, че статистиките не отчитат значителна промяна в поведението на водачите по отношение на превишаващите скоростта нарушители.

По данни на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата загиналите на пътя от началото на 2019 г. са 333-ма души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 10 000 назначени за седем месеца

Квотите увеличиха двойно работещите инвалиди (ТЕМАТА)

Над 10 000 назначени за седем месеца

Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Близо 300 камери следят за нарушения в Русе

Близо 300 камери, поставени на 30 натоварени кръстовища в Русе, ще следят в реално време трафика и нарушенията на пътя. Това съобщиха от общината в крайдунавския град.