Вижте кои възкръсват след два века

Вижте кои възкръсват след два века

Църковен календар

По времето на император Деций Трая (249 – 251) в Ефес живеели 7 младежи, които силно вярвали в Христа и не отстъпвали пред мъченията. За да се спасят от гоненията се скрили в пещера, която по заповед на императора била затрупана с камъни, и там намерили мъченическата си смърт.

Два века по-късно станало чудо - младежите се събудили и се върнали в своя град. Тогава в Ефес пристигнал сами император Теодосий. Той дълго беседвал с тях, дал им благословията си и младежите заспали вечния си сън. Оттогава на това място ставали чудеса.


Св. Евдокия осъдена на смърт заради християнската вяра


Света Евдокия е живяла в град Илиопол, Сирия. Била е красива и богата, и водела лекомислен и греховен начин на живот. Една вечер монахът Герман, връщащ се от поклонение, останал да пренощува в дома, където живеела и Евдокия. Евдокия се трогнала от искрените му проповеди, изповядала му греховете си и поискала покаяние. Евдокия прекарала седем дни в усамотение, пост и молитва. После раздала цялото си богатство на бедните християни и станала монахиня в манастир, а след това и негова игуменка. Управниците на Илиопол разбрали къде е Евдокия и я изправили на съд, на който тя се опитвала да ги убеди в истинността на Христовата вяра. За тази ѝ дързост била подложена на мъчения. Когато римският император Адриан (117 – 138 г.) предприел гонение против християните, Евдокия била осъдена на смърт като разпространителка на християнската вяра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.